Dela so v polnem razmahu. Foto: Romana Erjavec
Dela so v polnem razmahu. Foto: Romana Erjavec

Soteska Vintgar je ena najbolje obiskanih turističnih znamenitosti v državi, ki jo letno obišče več kot 300 tisoč obiskovalcev. Prvi vrhunec letos pričakujejo za prvomajske praznike, danes pa je v sotesko Vintgar vstop prost. "Vintgar res postaja doživetje ne le za 45 minut, ampak za dobri dve ali tri ure. Postaja izkustveno in interpretacijsko doživetje, ki smo ga v Turističnem društvu Gorje poimenovali kar 'Vintgarjenje'," je dejal direktor podjetja Soteska Vintgar Bojan Traven in poudaril, da v letošnjo sezono vstopajo s številnimi prelomnimi novostmi.

To vključuje tudi, da so prvič vzpostavili vodniško službo. "Imamo brezplačno avdiovodenje za vsakega obiskovalca, s tehnologijo QR-kod na 13 točkah, enkrat na dan, ob pol štirih popoldne, pa tudi živo vodenje za tiste, ki želijo bolj poglobljene informacije," je pojasnil.

Obisk Vintgarja, ki je zadnja leta speljan kot krožna pot, pa so letos nadgradili tudi z interpretacijo povratnih poti. Eno so poimenovali Pot kralja Triglava, drugo, bolj naravoslovno, ki se navezuje na Unescovo biosferno območje Julijskih Alp, pa Pot reke dreves.

Letos so se bolj poglobljeno lotili tudi reševanja digitalizacije prodaje vstopnic. Foto: Romana Erjavec
Letos so se bolj poglobljeno lotili tudi reševanja digitalizacije prodaje vstopnic. Foto: Romana Erjavec

Pridobili so oddaljena parkirišča

Posodobili so tudi spletno stran, na kateri so zbrane vse informacije in novosti, tudi v zvezi s parkiranjem, saj so se letos odločili, da se trajnostne mobilnosti lotijo radikalno. "To je bila nuja, nazvseadnje imamo lastnih parkirišč le 50, za 300 tisoč obiskovalcev. Čez zimo smo velike napore vložili v to, da smo pridobili oddaljena parkirišča," je povedal Traven in dodal, da sta glavni dve na Blejski Dobravi na jeseniški strani, tretje pa pri tovarni Lip na Bledu.

"Od tam bosta obiskovalce v sotesko vozila dva električna avtobusa, tako da se bo kakovost življenja domačinov v Podhomu zdaj nedvomno izboljšala, pa tudi izkušnja obiskovalcev," je še poudaril Traven, ki je prepričan, da bodo njihove izkušnje prav prišle tudi drugim na območju Julijskih Alp in TNP-ja – kot testni model, kako na tem občutljivem območju organizirati prometne tokove.

Obiskovalec bo na karti dobil ocenjeni čas vstopa

Letos so se bolj poglobljeno lotili tudi reševanja digitalizacije prodaje vstopnic. Popolnoma so prenovili vstopno točko, kjer so dela še v polnem razmahu, povsem končana bodo do prvomajskih praznikov. Po besedah Matije Topolovca, vodja strokovne službe v TD-ju Gorje, verjamejo, da bodo s tem rešili vprašanje gneče na vstopu, ki so jo ob določenih terminih zaznavali tudi lani.

"Že lani smo spremljali število ljudi v soteski iz minute v minuto in začeli uvajati pretok, letos pa smo to še nadgradili tako, da obiskovalec na karti dobi ocenjeni čas vstopa," je dejal o tem, da ljudem ne bo več treba stati v vrsti. Pojasnil je, da takega načina obiskovanja, kot ga imajo tam, ni nikjer drugje, zato so morali razviti povsem svoj sistem, ki so ga prilagodili svojim potrebam.

Sorodna novica Prenovljena infrastruktura, strokovno vodenje, redni avtobusni prevozi in nadgradnja krožne poti

Po njegovih besedah je bila letošnja zima zelo delavna. Poleg omenjenih novosti so več kot deset tisoč ur namenili tudi varnosti in nameščanju in menjavi zaščitnih mrež, zagrizli pa so tudi v logistično kar zapleten projekt – uvedbe čelade za vse obiskovalce. "Za začetek smo jih zagotovili 2000, različnih velikosti, s higienskimi podkapami. Čez celotno sotesko bo čelada obvezna, ob izhodu iz nje, pri slapu Šum, pa jo bodo obiskovalci odložili," je razložil.

Hkrati je v soteski lahko le 245 obiskovalcev

1,6 kilometra dolga in 250 metrov globoka soteska na vzhodnem robu Triglavskega narodnega parka, na pol poti med Bledom in Jesenicami, je ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot v Sloveniji. Je pa tudi pilotno območje, kjer zadnja leta uvajajo in preverjajo nosilno kapaciteto, hkrati je v soteski tako lahko le 245 obiskovalcev.

Nosilno kapaciteto naj bi v prihodnje izračunali tudi za preostale naravne vrednote državnega pomena, za kar bodo izkušnje, pridobljene v Vintgarju, seveda izjemno pomembne. Kot pravi Traven, so lani poročila o spremljanju redno pošiljali na Javni zavod – Triglavski narodni park, opravili so tudi več sestankov. "Z veliko truda vseh nam je kar uspevalo, smo pa ugotovili, da bomo morali predvsem julija in avgusta nekaj malenkosti spremeniti. Glede na ankete med obiskovalci je izkušnja obiska tudi zanje zdaj občutno boljša," je še povzel Traven.

TD Gorje, ki sotesko upravlja, je vložil veliko naporov in sredstev v izboljšanje izkušnje in varnosti obiskovalcev, ki tja prihajajo iz več kot 180 držav. Še vedno pa ni rešeno vprašanje glede upravljanja soteske. Na ministrstvu za naravne vire že dalj časa potekajo pogovori o zakonsko ustrezni ureditvi. TD Gorje namreč naravno vrednoto državnega pomena še vedno upravlja brez ustrezne skrbniške pogodbe oziroma koncesije.