Pot med krošnjami, čudovita možnost za ogled pohorske narave. Foto: Unitur
Pot med krošnjami, čudovita možnost za ogled pohorske narave. Foto: Unitur

Zeleni gozdovi in neokrnjena narava so eden največjih zakladov narave, ki jih pogosto ne znamo pravilno in trajnostno izkoristiti. Na Rogli pa je letos poleti zrasel projekt, ki mu uspeva ravno to. 20. septembra bodo namreč odprli pot med krošnjami, razgledno pot, ki nas popelje v svet pohorskih krošenj.

Poleg razgleda bo na voljo tudi veliko informacij o gozdovih. Foto: Unitur
Poleg razgleda bo na voljo tudi veliko informacij o gozdovih. Foto: Unitur

Obiskovalci si bodo lahko gozd ogledali iz ptičje perspektive in se natančneje seznanili z zanimivim življenjem gozdnih prebivalcev. Kot nam je povedal Jurij Gulič, direktor podjetja Pot med krošnjami, je pot sestavljena iz treh delov: "Obiskovalci najprej vstopijo v sprejemni center, kjer si lahko ogledajo informacije o naših gozdovih, na voljo pa je tudi trgovina s spominki. Nato se odpravijo na sprehod po dvignjeni poti, kjer na dvajsetih metrih višine spoznavajo življenje med krošnjami. Nazadnje pa se povzpnejo na 37 metrov visok stolp, ki ponuja čudovit razgled na okoliško naravo."

Ideja se nam je porodila ob obisku podobnega kompleksa v Nemčiji in zelo smo veseli, da se je podjetje ZAK, ki je poti med krošnjami postavilo že po vsej Evropi, odločilo za sodelovanje z nami,” je še povedal Gulič, ki verjame, da bo pot med krošnjami izjemna izkušnja za vse obiskovalce. “Pot bo imela tako izobraževalne kot adrenalinske elemente in bo zares primerna za vse vrste obiskovalcev. Najmlajši se bodo lahko več naučili o naših gozdovih, starejši pa bomo uživali v čudovitih razgledih in vrtoglavih višinah."

Nemško podjetje AEK, katerega češko hčerinsko podjetje ZAK gradi pot med krošnjami na Rogli, je postavilo že šest podobnih projektov po celotni Evropi. Njihov cilj je razviti novo obliko doživljajskega turizma, ki se osredotoča na naravo in poznavanje gozdov. Kot pravijo, želijo združiti zabavo in ljubezen do narave in tako pomagati ohraniti naš planet.

Podoben kompleks že lahko obiščemo v nemškem Schwarzwaldu. Foto: AEK
Podoben kompleks že lahko obiščemo v nemškem Schwarzwaldu. Foto: AEK

Da je pot med krošnjami ključna za nadaljnjo razvojno strategijo turistične ponudbe na Rogli, se strinja Barbara Soršak, izvršna direktorica podjetja Untur, ki upravlja turistične in gostinske storitve v gorskem centru Rogla. “Strategija podjetja se osredotoča na zdrav in aktiven življenjski slog, ki poleg užitkov v naravnem okolju vključuje tudi doživljajsko ponudbo. V zadnjih letih aktivno razvijamo doživljajsko ponudbo na Rogli in močno smo okrepili svojo ponudbo, predvsem za aktivno preživljanje počitnic družin. V ta sklop doživetij spadajo škratova učna pot, jezernikov vodni park, pohorska vasica, čutna pot in energijski park. Že nekaj časa pa si želimo odmevnejši projekt in smo zanj iskali investitorja, kar nam je zdaj tudi uspelo.”

Rogla je sicer znano slovensko zimsko turistično središče, kot večina drugih večjih zimskih centrov v Evropi pa zadnja leta intenzivno razvija tudi poletno ponudbo. Kot pravi Sorškova, je “eden izmed glavnih razlogov za projekt predvsem sezonski značaj gorskega centra Rogla". "Poleg izjemno močne poletne in zimske sezone si želimo razviti tudi obdobja t. i. nesezon, predvsem spomladi. Trenutno zimska sezona prinese okoli 65 odstotkov prometa v turizmu na Rogli, poletje okoli 20 odstotkov, ostalo pa je v omenjenih nesezonskih mesecih. Jasno je, da ima Rogla kot turistična destinacija tu še ogromne rezerve. Ob že razviti športni infrastrukturi ‒ pri nas se namreč pogosto pripravljajo vrhunske domače in tuje športne zasedbe ‒ si želimo povečati tudi ponudbo na področju izobraževanja in družinskega turizma. Tukaj se osredotočamo predvsem na čudovito naravo, ki bo gosta privabila, da pri nas ostane tudi v tistih delih leta, po katerih Rogla morda za zdaj še ni tako znana.”

Obisk še posebej priporočajo družinam, ki bodo lahko skupaj raziskale skrivnostni svet gozdov. Foto: Unitur
Obisk še posebej priporočajo družinam, ki bodo lahko skupaj raziskale skrivnostni svet gozdov. Foto: Unitur

Za prihodnost imamo sicer še kar nekaj načrtov, ob tem pa izrazito poudarjamo kakovost storitve in edinstvena doživetja naših gostov. Ob tem se povezujemo tudi z okoliškimi turističnimi delavci, predvsem pa z našim drugim turističnim centrom v bližnjih Zrečah in verjamemo, da se bo to povezovanje v prihodnosti še izboljšalo.”
Da je važno regijsko sodelovanje, se strinja Gulič, ki poudarja, “da gre pri projektu za razvojno možnost za celotno Pohorje”.

Na otvoritvenem koncu tedna bomo lahko vse tri dni spremljali bogat spremljevalni program, ki bo prilagojen tudi za najmlajše obiskovalce. Poleg obraznih poslikav in gozdnih iger se bomo lahko naučili posaditi in vzgojiti drevo ter žongliranja s storži. Nad ponudbo poletne in jesenske Rogle so navdušeni tudi pohodniki, ki redno zahajajo na Pohorje. “Rogla se res razvija v štajerski biser in ponos Slovenije,” je povedala redna obiskovalka Rogle, Marija iz Maribora: “Sem prihajamo redno že vrsto let in vsakič odkrijemo nekaj novega in zanimivega.