Stenica v Parizu. Foto: Reuters
Stenica v Parizu. Foto: Reuters

Uporabnik TikToka je v nedeljo naložil videoposnetek, na katerem mu po hlačah med vožnjo z londonsko podzemno železnico leze stenica. Videoposnetek je zbral že skoraj dva milijona ogledov in številne ogorčene odzive Londončanov.

"Povedala mi je, da je našla odlično ponudbo pri Eurostaru, in me vprašala, ali jo lahko odpeljem domov. Rekel sem ne! Javni prevoz Londona, uredite to zadevo," je zapisal ogorčeni uporabnik. Pri tem je spomnil na priljubljeno teorijo, da so stenice svojo pot iz Francije v Združeno kraljestvo našle po železnici Eurostar pod Rokavskim prelivom.

Podjetje Eurostar je pred tednom dni sicer res sporočilo, da so sprejeli "preventivne ukrepe", s katerimi bodo stenicam preprečili vstop v državo. Med drugim so naročili globinsko čiščenje svojih vlakov.

Britanski časopis Evening Standard je nedavno poročal, da so 16-vagonski vlaki s skupno 890 sedeži na poti iz Londona v Pariz bili sploh prvič polno zasedeni ob koncu ukrepov zaradi covida.

Na družbenih omrežjih je videoposnetke snidenj s stenicami delilo še več prebivalcev Londona. Ena izmed njih je med vožnjo z avtobusom v paniki celo skočilo skozi okno, vendar so kasneje ugotovili, da je šlo "samo za ščurka".

Sorodna novica Francoska invazija stenic: pretirana histerija ali res kritična težava?

Župan Khan miri prebivalce

Londonski župan Sadiq Khan se je odzval na strahove javnosti in zagotovil, da so sprejeli ustrezne ukrepe, s katerimi bodo preprečili invazijo. "Želim pomiriti skrbi, saj ima londonski javni prevoz (TFL) enega najboljših režimov za čiščenje vsako noč. Pogovarjamo se tudi s prijatelji v Parizu, da ugotovimo, ali se morajo še česa naučiti," je dejal.

Družinski zdravniki na Irskem in Škotskem so medtem navijače, ki so v Parizu navijali za svoje reprezentance na svetovnem prvenstvu v ragbiju, pozvali k previdnosti in svetovali, naj oblačila pustijo pred hišo ter se temeljito oprhajo z vročo vodo.

Panika v Parizu

Zaskrbljenost v Združenem kraljestvu narašča zaradi dogajanja v Parizu, kjer so družbena omrežja preplavili posnetki stenic na javnem prevozu in v najemniških stanovanjih na platformi Airbnb, marsikje po svetu pa je narasla panika, da bodo stenice našle svojo pot s Pariškega tedna mode. Pariški uradniki so že pred časom vlado pozvali, naj stenice razglasi za javnozdravstveno težavo.