Gostinec v Krabiju na jugu Tajske zaskrbljeno zre v daljavo sredi prazne plaže. Foto: Reuters
Gostinec v Krabiju na jugu Tajske zaskrbljeno zre v daljavo sredi prazne plaže. Foto: Reuters

In če se je jeseni med predstavniki turističnega, gostinskega in hotelirskega sektorja še ugibalo, da bi vlada lahko vsaj z januarjem končno odprla meje mednarodnim turistom, ki zanje ostajajo zgolj priprte, je razmah drugega vala pandemije v Evropi te upe dokončno ubil.

"Le malo upanja je, da bi v prvi četrtini tega leta privabili mednarodne prišleke," je decembra dejal tajski minister za turizem in šport Fifat Ratčakitprakarn.

Tajska je bila pred izbruhom pandemije prenasičena s turisti. Foto: Reuters
Tajska je bila pred izbruhom pandemije prenasičena s turisti. Foto: Reuters

Fifat je ob tem dodal, da ni potrebe, da bi Tajska zaostrila omejitve za vstop v državo potnikom iz Velike Britanije ali kake druge države, kjer se je pred kratkom pojavil nov sev koronavirusa, ker preprosto v tem času ni povpraševanja turistov po obisku Tajske.

Država, ki v mirnih časih pritegne okoli 39 milijonov turistov letno, je skušala v zadnjih mesecih turiste pritegniti s posebnimi turističnimi vizumi (STV), a je poteza naletela na, milo rečeno, mlačen odziv.

Tajska turistična organizacija je sicer skušala vse skupaj prikazati v pozitivni luči, ko je novembra pompozno sporočila, "razveselite se, turisti se vračajo", a so novico celo nekateri tajski mediji pospremili z dobršno mero sarkazma.

"Veselite se, razgrnite rdečo preprogo in naj zvonovi odzvanjajo. Prihajajo! Tajsko bo preplavilo 681 turistov, ki jim je bil odobren posebni turistični vizum," je pisal takrat The Thaiger. "Priznamo, ta številka je rahlo nižja od lanskega mesečnega povprečja 3,3 milijona, a če se s številkami malce poigramo, kot to zna zgolj TAT, je to dvakrat več kot prejšnji mesec."

Sorodna novica “Čudežno” obvladanje pandemije na račun popolne zaprtosti

Slovenija med brezvizumskimi državami

TAT je tudi prejšnji teden ostajal pri svojem pozitivnem spinu, ko je zmagoslavno sporočil, da je vlada sprostila omejitve glede posebnih vizumov. Če so prej na Tajsko lahko vstopali zgolj turisti iz nizko ogroženih držav, so zdaj vrata na stežaj odprli (skoraj) vsem. No, ne ravno na stežaj, ko se enkrat prekopljete do konca drobnega tiska.

Tajski božič brez turistov. Foto: Reuters
Tajski božič brez turistov. Foto: Reuters

Na kratko: da, od tega tedna dalje lahko v državo do 30 dni brez vizuma (in do 60 dni tisti z običajnim vizumom za enkratni vstop) vstopajo državljani tudi kopice rdečih držav, vključno s Slovenijo. "S sprejetjem tega odloka tik pred vrhuncem turistične sezone na Tajskem vlada upa, da bo več potnikov izkoristilo to pobudo in tako zagotovilo prepotrebno injekcijo tajskemu zdesetkanemu turističnemu sektorju," navaja TAT.

Radost in veselje ter nemudoma v nakup letalskih vozovnic? Ne tako naglo. Preprek do tistih belih peščenih plaž in ležanja pod palmo je namreč kar nekaj. Prvič, vsi potniki morajo 72 ur pred poletom opraviti test na covid-19 in predložiti negativno potrdilo.

Obvezna 14-dnevna karantena

Redki turisti v teh dneh so podvrženi izjemno strogim ukrepom. Foto: EPA
Redki turisti v teh dneh so podvrženi izjemno strogim ukrepom. Foto: EPA

A tu se zabava šele začne. Nato si morajo turisti zagotoviti rezervacijo v karantenski nastanitvi 14 dni pred prihodom v državo. Za Tajsko tako ostaja nespremenjeno, da mora vsak ob prihodu za dva tedna v strogo samoplačniško karanteno, ki jo lahko prestajate zgolj v za to vladno odrejenih lokacijah.

In omenjena obvezna karantena ni videti niti približno kot oddih. V bistvu ste 14 dni zaprti v neprodušni hotelski sobi, brez minibara, brez možnosti rekreacije (do te ste upravičeni po približno desetih dneh, pa še to zgolj nadzorovan krog okoli hotelskega bazena), brez možnosti dostave hrane od zunaj.

Za nameček so tajske oblasti še zaostrile pogoje karantene in povečale število obveznih testov v tem času z dveh na tri. Tako bo vsak prišlek testiran prvi dan, 9. dan in 13. dan karantene. V teh dneh bodo oblasti preučile rezultate ter se odločile, ali bodo milostno znižale karanteno s 14 na 10 dni. Za zdaj odločitve o tem še ni.

Otoki spominjajo na otoke duhov, zato Tajska zdaj vse upe polaga na leto 2021. Foto: EPA
Otoki spominjajo na otoke duhov, zato Tajska zdaj vse upe polaga na leto 2021. Foto: EPA

TAT skuša zminimizirati nevzdržnost karantene s posebnim paketom. Tako so za zdolgočasene zaprte turiste pripravili 4000 setov nekakšnih darilnih vrečk ("Happy DIY set" oz. veseli ustvari sam set), ki so jih opremili z informacijami o državi, njeni kulturi, obrteh in atrakcijah.

"Veseli ustvarjalni set prikazuje tajske ročne spretnosti lokalnih skupnosti po državi. Gre za simbolični izkaz zahvale za obisk Tajske in za spodbujanje ustvarjalnosti med 14-dnevno obvezno karanteno," je povedala Tapani Kjatpajbun iz TAT-a. Skratka, Netflix ali brošure, trenutno je to edina dilema turistov na Tajskem.

Vrnitev turizma pogojena z letalskimi povezavami

Fifat je s precej manj olepšavanja kot TAT napovedal, da Tajsko čaka dolgo obdobje "suše" na mednarodnem turističnem trgu in da tisti, ki bodo potovali v državo v naslednjih mesecih, ne bodo turisti, ampak tujci, ki prihajajo sem s točno določenim (poslovnim/strokovnim) namenom.

Božič v Bangkoku. Foto: Reuters
Božič v Bangkoku. Foto: Reuters

Kot je ugibal, bi se turizem lahko znova vrnil v do neke mere utečene tirnice po ponovni vzpostavitvi mednarodnih letov, kar bi se lahko zgodilo aprila, ko na Tajskem poteka priljubljeni festival Songkran. Se pa Tajska in Kitajska dogovarjata za t. i. "potovalne mehurčke", ki pa za zdaj še niso obrodili sadov.

Nočejo biti med prvimi pri cepivu

Fifat je ob tem dejal še, da je vlada odobrila 45 milijard bahtov (1,2 milijarde evrov) za boj proti covidu-19. In čeprav so številne zahodne države v teh dneh že prejele svoje odmerke cepiva in začele cepiti prebivalstvo, Fifat pravi, da Tajska, ki naj bi prvo serijo cepiva prejela do sredine tega leta, ne namerava hiteti.

"Ministrstvo za zdravje je precej resno glede svoje odločitve, da počaka in pozorno spremlja potencialne stranske učinke. Ni nam treba biti poskusni zajčki cepiva za covid," je dejal.

Po podatkih TAT-a država za prihodnje leto pričakuje okoli 10 milijonov tujih turistov, s katerimi naj bi jim v blagajno kapnilo 500 milijard bahtov (13 milijard evrov).

Tajska je močno odvisna od turizma. Foto: EPA
Tajska je močno odvisna od turizma. Foto: EPA

Tajska se uvršča med države, ki jih je pandemija koronavirusa neposredno najmanj prizadela. V državi s skoraj 70 milijoni prebivalcev so od začetka pandemije zaznali vse skupaj 7163 primerov okužb, s covidom-19 je umrlo 63 ljudi.

Po mesecih skoraj brez primerov so prejšnji teden prvič poročali o največjem porastu okužb od začetka pandemije, ko je med mjanmarskimi delavci na tržnici škampov Samut Sakon 45 kilometrov od Bangkoka prišlo do izbruha, na kar so oblasti nemudoma odgovorile z množičnim testiranjem. Drugi izbruh so zaznali na vzhodu države, povezan pa je z nezakonitim kockanjem.

Čeprav število novih primerov nikakor ni dramatično, pa je krivulja v zadnjih dveh tednih za Tajsko, za katero se je zdelo, da je epidemijo popolnoma obvladala, alarmantno poskočila. V petek so zaznali rekordnih 279 novih primerov okužb, pri čemer so izbruh znova izsledili pri migrantskih delavcih, peščico okužb so zaznali tudi med tujci v karanteni. Oblasti skrbi, da bi se lahko epidemija razmahnila tudi zaradi potovanj po državi med prazničnim obdobjem.

Od čezmernega turizma do mrtvila

Čeprav so oblasti v prazničnih dneh zaostrile ukrepe, zaprle nekaj klubov v Bangkoku in izdale priporočilo za nošnjo mask v večjih družbah, pa povečini življenje teče, kot da pandemije nikdar ne bi bilo. Klubi in nočno življenje v prestolnici nemoteno obratujejo, mask večinoma ne nosi niti osebje v restavracijah.

Tudi v Bangkoku so v teh dneh zaznali nove primere. Foto: Reuters
Tudi v Bangkoku so v teh dneh zaznali nove primere. Foto: Reuters

A kljub temu je bilo leto 2020 za Tajce precej drugačno, kot so ga bili vajeni. Zaradi izpada mednarodnega turizma močno trpijo zlasti otoki, ki v teh mesecih spominjajo na otoke duhov, mnogi otočani pa ne vedo, kako bodo preživeli. Zasedenost hotelov na Phuketu je recimo v tem času zgolj 20-odstotna.

V Bangkoku kot velemestu z dovolj prebivalci s kupno močjo in premožnejšimi priseljenci so restavracije sicer zadovoljne in delajo dobro, hotelska industrija pa je krepko prizadeta.

Za Tajsko, katere največja težava leta 2019 je bil čezmerni množični turizem, je bil tako obrat v popolno mrtvilo leta 2020 toliko bolj občuten. Kdaj bo mrtvila konec, pa si trenutno ne upa napovedati več nihče.

"Tajski turizem nikdar več ne bo enak"

Oblasti so takoj začele množična testiranja po lokalnih izbruhih med delavci. Foto: Reuters
Oblasti so takoj začele množična testiranja po lokalnih izbruhih med delavci. Foto: Reuters

Napovedi se tako gibljejo bolj v resignirani smeri, da "tajski turizem nikdar več ne bo enak, kot je bil".

Turistična industrija, ki je leta 2019 državi prinesla izjemnih 45 milijard evrov dobička ter predstavljala 20 odstotkov BDP-ja in 10 odstotkov vseh delovnih mest na Tajskem, naj bi po zadnjih napovedih okrevala šele leta 2022, da pa bi še kdaj dosegla ravni pred pandemijo, ne verjame nihče več.

Predsednik TAT-a Jutasak Supasorn predvideva, da naj bi tajska turistična industrija do leta 2022 okrevala na dve tretjini tistega iz leta 2019.

Potem ko so bili prvi trije meseci leta 2020 za državo še uspešni, so ob koncu leta zabeležili 74-odstotni upad turizma. Končna bilanca ni blesteča: leta 2020 je na Tajsko pripotovalo le 6,7 milijona tujcev, skoraj vsi do sredine marca.

In čeprav je vlada porabila skoraj 20 miijard bahtov (548 milijonov evrov) za turistične vavčerje, so premamili zgolj okoli 40 odstotkov upravičencev k domačemu turizmu, poroča Pattaya Mail. Poleg tega je bil celoten program vavčerjev sredi decembra začasno ustavljen potem, ko je vlada sprožila preiskavo zaradi široko razmahnjenih zlorab omenjenih bonov.

Namestnik tajskega premierja Supatanapong Punmičaov tako pravi, da se je država preveč zanašala na turizem, kar da je "nesprejemljivo". Priznal je, da je pandemija razkrila razpoke in zgrešene poteze v tajskem gospodarstvu. "Izbruh koronavirusa je razkril krhkost gospodarstva in osvetlil dejstvo, da se preveč zanašamo na izvoz in turizem," je dejal. A kaj, ko ostale panoge še niso niti približno pripravljene, da bi z njimi nadomestili izpad od turizma, opozarja Travel Daily.