Misija Triglavski ledenik v Peking se začenja. Od odprtja zimskih olimpijskih iger bo košček ledenika razstavljen in se bo počasi tajal. Foto: BoBo
Misija Triglavski ledenik v Peking se začenja. Od odprtja zimskih olimpijskih iger bo košček ledenika razstavljen in se bo počasi tajal. Foto: BoBo

Vzorčni kos ledeniškega ledu Triglavskega ledenika, ki ga je Geografski Inštitut Antona Melika odvzel v sklopu neodvisne raziskave slovenskih ledenikov in ga že analiziral, se s hibridnim vozilom odpravlja na pot proti Pekingu.

Že čez 30 let bo več kot polovica območij gostiteljic ZOI pretopla za tak dogodek

Gre za akcijo osveščanja, ki jo je pripravil Olimpijski komite Slovenije skupaj s partnerjem, Pivovarno Laško. "Okoljske spremembe, s katerimi se spoprijemamo, predstavljajo ogromen izziv, ne le za organizacijo in izvedbo, temveč tudi za obstoj določenih športnih disciplin," je pred začetkom projekta dejal Bogdan Gabrovec, predsednik OKS-ja, in dodal, da sta združevalna moč športa in duh olimpijske solidarnosti ključna za zajezitev okoljskih sprememb – vsi morajo odigrati svoj del. Spomnil je, da bi do leta 2050 bila več kot polovica območij gostiteljic zimskih olimpijskih iger pretopla za izvedbo dogodka.

Najprej v Monako, nato po preteklih prizoriščih ZOI do Pekinga

Na pot sta Tolija pospremila ambasadorja Nik Škrlec in znani avtomobilistični vloger Ciril Komotar, ki bo tudi vozil hibridno vozilo s koščkom ledenika vse do Pekinga. "Obeta se mi prava misija, saj bom moral ta košček odpeljati na Kitajsko. Še prej pa me čaka "tura" po Evropi. Najprej se bom odpravil v Monako, kjer bom govoril s princem Albertom, ki je odgovoren za trajnostni razvoj in je predsednik trajnostnega razvoja pri Mednarodnem olimpijskem komiteju. Potem pot nadaljujem po nekdanjih prizoriščih zimskih olimpijskih iger vse do Kitajske," je razložil pred kratkim za Radio Maribor.

Na današnji novinarski konferenci pa je Komotar opozoril še: "Ozračje se trenutno segreva s tako hitrostjo, da je vpliv enak premiku ledenika na višino 100 metrov nižje vsakih 15 let." Triglavski ledenik se je od velikosti okoli 40 hektarov v 19. stoletju in nekaj več kot 14 hektarov pred 75 leti v zadnjih letih skrčil na le kakšen hektar oziroma velikost enega do dveh nogometnih igrišč.

Ledenik bo vso pot varno spravljen pri negativni temperaturi. Foto: BoBo
Ledenik bo vso pot varno spravljen pri negativni temperaturi. Foto: BoBo

Franci Petek: Ravno Alpe so ob polarnih območjih najbolj na udaru segrevanja

O dramatičnem vplivu podnebnih sprememb je ob začetku poti spregovoril tudi nekdanji uspešen slovenski smučarski skakalec in zdajšnji direktor Zavoda Planica Franci Petek, za katerega je "pravi izziv, kako sprejeti dejstvo, ki smo mu priča, da se nam bliskovito spreminja podnebje. Gre namreč za izjemno hitrost sprememb glede na dolgo zgodovino našega planeta". Kot je še poudaril Petek, je ravno območje Alp ob polarnih območjih najbolj na udaru segrevanja. Za ponazoritev o učinku segrevanja ozračja za dve stopinji je dal primer razlike med Ratečami in Mursko Soboto – med njima je namreč v povprečni temperaturi razlika za dve stopinji, kar je dovolj, da je okolica Murske Sobote med najbolj rodovitnimi s koruzo, medtem ko ta v Ratečah ne raste.

"Če le lahko, grem peš, s kolesom ali pa z rolko"

Za Komotarja in Petka gre tudi za poudarjanje pomena osebnega prevzemanja odgovornosti za spremembe. "Jasno je, da se ob tako velikih izzivih počutimo nemočne. Kot posamezniki ne moremo spremeniti sistema, pa vendar lahko z malimi koraki pri sebi prispevamo ... S tem se lahko postopoma ustvarja pritisk za sistemske rešitve," je dejal Petek.

Podobno je poudaril Komotar, ki tak pristop ubira tudi pri svojem delovanju kot avtomobilistični novinar. "Zavedam se, da sem nekdo, ki ima zaradi svojega delovanja velik ogljični odtis, zato sem ukrepal tako, da sem si omislil hibridni avtomobil. Kamor koli se odpravim, če le lahko, grem peš, s kolesom ali pa z rolko," je dodal.

Odisejada, med katero se bo vozilo ustavljalo tako v olimpijskih prestolnicah kot tudi mestih, ki se ponašajo z najnaprednejšimi trajnostnimi rešitvami za nizkoogljično družbo, simbolično ponazarja največji izziv zdajšnje generacije. Projektu bodo ljudje lahko tedensko sledili tudi na spletni strani ledenik.olympic.si.

Tam se lahko seznanijo tudi s primeri dobrih praks in praktičnimi nasveti, kaj in kako spremeniti v svojem vsakdanu, da bi z majhnimi koraki prispevali svoj del h globalni spremembi.

Triglavski ledenik do Pekinga

Ledeniška voda bo na koncu prišla nazaj v Slovenijo

Po prihodu v Peking bodo led razstavili. Med igrami se bo led počasi tajal in s svojim izginjanjem simbolno opozarjal na posledice globalnega segrevanja ozračja, ki so vidne v izginjanju zim, zimskih ekosistemov, zimskih športov in zimskih olimpijskih iger. Ledeniško vodo bosta partnerja po koncu športnega spektakla v Pekingu pripeljala nazaj v Slovenijo, kjer bo razstavljena v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Pozneje bosta organizatorja kampanje tudi zasadila nekaj dreves in s tem nevtralizirala izpuste toplogrednih plinov, ki bodo nastali pri izvedbi projekta.

Prvi projekt na področju trajnosti, ki ga organizira OKS

Gre sicer za prvi projekt na področju trajnosti, ki ga je v 30-letni zgodovini OKS-ja podprl tudi Mednarodni olimpijski komite, in naj bi bil vzoren primer trajnostnega projekta, ki gradi na vrednotah olimpijskega gibanja. Kampanja združuje deležnika s področja znanosti, okoljevarstva, športa in gospodarstva, podprla pa sta jo tudi predsednik Republike Slovenija Borut Pahor, ki je častni ambasador projekta, in Mednarodni olimpijski komite.

"Verjamem, da nam bo s skupnimi močmi uspelo k drobnim okoljevarstvenim korakom spodbuditi širšo javnost in doseči sinergijske učinke za zaščito in ohranjanje gorskih habitatov," je dejal Zooullis Mina, glavni direktor Pivovarne Laško Union, ki svojo odgovornost vidi v podpiranju tovrstnih prizadevanj.