TUI je imel sicer že pred pandemijo težave na hitro razvijajočem se trgu potovanj. Foto: Reuters
TUI je imel sicer že pred pandemijo težave na hitro razvijajočem se trgu potovanj. Foto: Reuters

Direktor TUI-a Fritz Joussen za leto 2021 bolj kot na cepiva upa na dostopnost hitrih testov na okužbo z novim koronavirusom.

TUI je preteklo poslovno leto kočal z 58-odstotnim padcem prihodkov, ki so se ustavili pri 7,9 milijarde evrov. V predhodnem poslovnem letu je posloval s 416,4 milijona evrov dobička, pravkar končanega pa je končal z milijardno izgubo.

Ob izbruhu covida-19 je moral TUI spomladi odpovedati ogromno poletov, križarjenj in zapreti hotele po svetu. Poletno okrevanje je bilo kratke sape, saj je drugi val okužb jeseni znova prinesel omejitve gibanj v številnih državah.

Upajo na dostopnost hitrih testov

"Pandemije še ni konec, a vidimo luč na koncu predora in obeti za turizem ter za TUI so dobri," so v komentarju poslovanje optimistično pospremili v skupini. Joussen je sicer poudaril predvsem pomen hitrih testov. Vpliv cepljenja na imunost oseb namreč še ni potrjen, je spomnil. "Testi pa so že zdaj dostopni. In to je za nas najpomembnejše," je dejal.

Poleti je bila namreč težava ta, da testi niso bili na voljo, mnogi potniki pa so morali zato po potovanjih za dva tedna v karanteno. To se bo v letu 2021 spremenilo, je prepričan. "Ljudi bomo testirali, preden bodo sedli na letalo."

V TUI-u sicer vrnitev na predkoronske ravni pričakujejo že leta 2022, njihovo poslovanje pa je stabilno. Podjetje je pred dnevi z javno-zasebnim svežnjem zbralo 1,8 milijarde evrov likvidnostnih sredstev, avgusta je prejelo 1,2 milijarde evrov pomoči nemške vlade, aprila pa 1,8 milijarde evrov vredno državno posojilo.

Vseeno bo koronska kriza na skupini pustila dolgoročne posledice. Maja so že zagnali obsežen načrt prestrukturiranja, ki vključuje ukinitev 8000 delovnih mest po vsem svetu in zmanjšanje flote letal za 20 odstotkov. Načrtovanih 300 milijonov evrov prihranka letno do leta 2023 so zdaj še povečali za 100 milijonov evrov letno. TUI je imel sicer že pred izbruhom pandemije precej težav na hitro razvijajočem se trgu potovanj. Tako je že zmanjšal obseg delovne sile po svetu za 30 odstotkov, z 71.000 na 48.000.