Fiumicino prihajajočim potnikom že omogoča hitre antigenske teste na covid-19. Foto: EPA
Fiumicino prihajajočim potnikom že omogoča hitre antigenske teste na covid-19. Foto: EPA

Rimsko letališče Fiumicino je danes sporočilo, da je z italijansko letalsko družbo Alitalia in ameriško Delta sklenilo dogovor o vzpostavitvi posebnih poletov, ki bodo povezali italijansko prestolnico z izbranimi severnoameriškimi mesti.

Letenje bo na voljo potnikom, ki bodo imeli negativen test na okužbo s covidom-19, kar jim bo tudi omogočilo, da se ob pristanku izognejo karanteni.

Že septembra so "varne" domače polete začeli ponujati med Rimom in finančno prestolnico Milanom, podobne koridorje pa naj bi testno vzpostavili med Rimom ter Münchnom in Frankfurtom v Nemčiji.

Iz ZDA s testom

"Novi potovalni protokoli, načrtovani na poskusni ravni med ZDA in Fiumicinom bodo potnikom na voljo od decembra," so pojasnili na rimskem letališču. Na testni stopnji bodo preverjali učinkovitost in funkcionalnost novega načina potovanj, tako da bodo lahko ponudbo na širši ravni zagnali poleti prihodnje leto.

Po navedbah italijanskega letališča se bodo lahko potniki z newyorškega letališča JKF, iz Newarka in iz Atlante lahko izognili karanteni tako, da bodo v ZDA 48 ur pred letenjem opravili test na okužbo s covidom-19, še enega pa bodo morali opraviti ob pristanku v Rimu.