Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Tisti, ki so bili nastanjeni v hotelu v obmorskih občinah, so povprečno porabili precej manj kot tisti v mestnih in drugih občinah. Največ so v povprečju porabili turisti, nastanjeni v hotelih v mestnih in drugih občinah (231 evrov na dan), najmanj pa tuji hotelski turisti v obmorskih občinah (117 evrov na dan).

Največji del dnevnih izdatkov, 44 odstotkov, so namenili za nastanitev, 23 odstotkov za hrano in pijačo, devet odstotkov za nakupe, preostalo pa za prevoze po Sloveniji, igre na srečo, prostočasne in druge dejavnosti, je objavil statistični urad.

Za 77 odstotkov tujih turistov so bili izdatki v mejah pričakovanega, za 19 odstotkov so bili višji od pričakovanih, preostali pa so menili, da so bili izdatki nižji od pričakovanih. V hotelih so v decembru lani in v januarja letos sicer našteli 111.000 tujih turistov, kar predstavlja 41 odstotkov vseh turistov, ki so bivali v hotelih. Večina turistov, 81 odstotkov, je Slovenijo obiskala iz zasebnih razlogov, vsak sedmi oz. 14 odstotkov pa iz poslovnih.

Turisti se vračajo v Slovenijo. Foto: AP
Turisti se vračajo v Slovenijo. Foto: AP

Največ turistov, ki so se za obisk Slovenije odločili iz zasebnih razlogov, je v Sloveniji preživljalo počitnice. Takih je bilo 43 odstotkov. Tujih turistov, ki so državo obiskali zaradi rekreacije, pa je bilo 22 odstotkov.

Pandemija vplivala na odločitev turistov

Največ turistov je pripotovalo skupaj s partnerjem oz. zakoncem, takih je bilo 42 odstotkov. 22 odstotkov jih je pripotovalo z družino z otroki, 19 odstotkov samih, 11 odstotkov pa jih je Slovenijo obiskalo skupaj s prijatelji.

Pri 60 odstotkih tujih turistov, ki so v času potovanja bivali v hotelih, so razmere, povezane z epidemijo covida-19, vplivale na njihovo odločitev o obisku Slovenije. Med njimi jih je 77 odstotkov Slovenijo izbralo, ker se jim je z vidika koronavirusa zdela varna, 46 odstotkov pa jih je navedlo, da je Slovenija blizu njihovega doma in bi se ob spremenjenih epidemičnih razmerah lahko hitro vrnili domov. 38 odstotkov pa zato, ker nastanitveni obrat poznajo in se v njem počutijo varne.

Za skoraj dve tretjini tujih turistov, ki so prišli zasebno, to ni bil prvi obisk. Delež tistih, ki so že kdaj obiskali kraj anketiranja, je bil najvišji v obmorskih in gorskih občinah, in sicer 98- oz. 45-odstotni, najnižji, 20-odstotni, pa v Ljubljani.