Turčija, katere zahodna obala obdaja Egejsko morje, pravi, da je čas, da se preneha povezovati egejsko regijo izključno z Grčijo. Decembra so zato oblasti v Ankari pri uradu za intelektualno lastnino EU-ja vložile vlogo za zaščito izraza "TurkAegean". Prijava je bila prejšnji teden odobrena, kar je grške politike ujelo povsem nepripravljene, poroča Guardian.

"Nekateri ljudje, preprosto povedano, niso opravili svoje naloge," je povedal grški premier Kiriakos Micotakis. Sledil je grški vik in krik, da si Turki prilaščajo njihovo kulturo, Atene pa so šle v ofenzivo. “Jasno je, da bo vlada izčrpala vse pravne poti, da se spopade s tem," je povedal Micotakis novinarjem.

Termin "egejsko" izvira iz stare grščine, iz Egeja, očeta mitskega boga Tezeja, ustanovitelja Aten, zato egejskemu helenskemu rodu tudi Turki redko oporekajo, čeprav se državi že dolgo prerekata glede ozemeljske celovitosti na morju.

S krasno obalo se ponašata tako Turčija kot Grčija. Foto: Pixabay
S krasno obalo se ponašata tako Turčija kot Grčija. Foto: Pixabay

A ker turški apetiti v regiji v zadnjem času spet rastejo, je podpredsednik Evropske komsije, Grk Margaritis Shinas, zahteval revizijo odločitve in kritiziral urad za intelektualno lastnino, ki da ni ustrezno objavil, da namerava Ankara izraz uporabiti za turistično kampanjo.

Komunikacija razpadla

Turki so geslo "TurkAegean", ki ga radi uporabljajo pri oglaševanju svoje "obale sreče", v zadnjih dneh nič kaj subtilno lansirali, s tem pa še bolj podžgali Grke.

“Turška egejska obala je ena najbolj dih jemajočih območij, kar jih Turčija ponuja," je za Financial Times dejal turški minister za kulturo in turizem Mehmet Nuri Ersoy. "Ponaša se s krasno obalo, kristalno modrim morjem, vrsto arheoloških najdišč, ki segajo v 2. stoletje pred našim štetjem, in idiličnimi plažami, kjer se lahko naužijete sončnih žarkov.”

Zagovorniki približevanja poudarjajo isto kot tudi TurkAegean: da imata državi z dih jemajočo obalo, glasbo in hrano več skupnega, kot bi si radi mislili. A kampanja sovpada tudi z naraščajočimi napetostmi med tekmicama glede interesov v Egejskem morju, izkoriščanja virov v vzhodnem Sredozemlju in razklanega Cipra. Za nameček pa je še vsa komunikacija po diplomatskih kanalih skoraj povsem razpadla.