Nagrado so podelili v Lyonu. Foto: Turistično-gostinska zbornica Slovenije
Nagrado so podelili v Lyonu. Foto: Turistično-gostinska zbornica Slovenije

Tako imenovanega turističnega oskarja podelijo dvakrat letno osebi, ki je pomembno prispevala k evropski turistični industriji. Tokrat je nagrado The Gaspart Bonet Foundation, ki jo je oblikoval španski umetnik Miquel Planas, prejel predsednik Turistično-gostinske zbornice Slovenije Andrej Prebil. Podelili so mu jo v Lyonu v Franciji, namenjena pa je predvsem priznavanju njegove predanosti in delovanja v turistični panogi ter prispevku k razvoju slovenskega turizma.

Med drugim naj bi v svoji 20-letni karieri pomagal tudi pri tem, da je država turizem prepoznala kot strateško panogo. Predsednik uprave največje turistične družbe v Sloveniji Save Turizem je s pretežnim delovanjem v turističnem gospodarstvu v največjih uspešnih turističnih podjetjih, pridobil dragocene izkušnje in znanja z raznolikih področij, zaslužen je tudi za napredek tako turistične kot gostinske stroke, dvig kakovosti storitev, razvoj kadrov in trajnostnega koncepta v turistično panogo, je sporočila Turistično-gostinska zbornica Slovenije.

Pripomogel je k sprejemanju ukrepov, ki so omogočili preživetje turistične panoge v Sloveniji

V času covida-19 pa je močno prispeval k ublažitvi posledic krize, ki je najhuje prizadela prav turistično gospodarstvo. Dolgoletni član sveta Slovenske turistične organizacije, z vodilom "Živimo turizem", je namreč v zadnjih dveh letih pripomogel k sprejemanju ukrepov, ki so prispevali tudi k ohranjanju zaposlenih v turizmu in preživetju turistične panoge v Sloveniji.

Med nekaterimi ključnimi predlogi, ki jih je turistično-gostinska zbornica predlagala skupaj s stanovskimi združenji, vlada pa jih je nato sprejela, so bili tudi sofinanciranje fiksnih stroškov za vse segmente turizma, sofinanciranje čakanja na delo, financiranje nadomestila skrajšanega delovnega časa in uvedba turističnih bonov za vse državljane.