Hotel hotelske verige Union je s 1. junijem že sprejel prve goste, številni ponudniki pa imajo še vedno zaprta vrata, denimo petzvezdični Intercontinental, Austria Trend hotel, manjši Urban hotel, pa tudi hotel Park, kjer ponovno odprtje napovedujejo 22. junija. Foto: BoBo
Hotel hotelske verige Union je s 1. junijem že sprejel prve goste, številni ponudniki pa imajo še vedno zaprta vrata, denimo petzvezdični Intercontinental, Austria Trend hotel, manjši Urban hotel, pa tudi hotel Park, kjer ponovno odprtje napovedujejo 22. junija. Foto: BoBo

Spletne strani številnih slovenskih hotelov in profili na družbenih omrežjih navajajo, da so še zaprti, medtem pa so nekateri že odprli svoja vrata. V skupini Union hotelov so povedali, da je s 1. junijem prve goste sprejel njihov Uhotel v središču prestolnice. "Nadaljnje odpiranje preostalih štirih hotelov v skupini Union hotelov ostaja za zdaj še odprto in je vezano na povpraševanje na turističnem trgu," so pojasnili. V Union hotelih, kamor sodijo še Grand Hotel Union, hotel Lev, Central hotel ter mladim prilagojen The Fuzzy Log, so prepričani, da bo imela uvedba turističnih bonov pozitiven vpliv na okrevanje hotelskega dela turističnega sektorja. "Točno oceno vpliva pa je v tem trenutku nemogoče napovedati," so dodali.

Za zdaj je še zaprt tudi Hotel Cubo, ki pa bo vrata odprl 15. junija. "V prvi fazi je pričakovati zgolj poslovne goste ter turiste iz bližnjih držav, predvsem Avstrije in Nemčije, potencialno tudi Italije, kar pa je odvisno od ukrepov," so povedali. Za poletno sezono v hotelu Cubo trenutno pričakujejo 85-odstotni padec povpraševanja. "Vsekakor je situacija zelo negotova in so vsake špekulacije oziroma predvidevanja brezpredmetna," so dodali ob tem. Tudi oni sicer pozdravljajo ukrep uvedbe turističnih bonov za prebivalstvo. "Kreirali smo pakete, ki so posebej prilagojeni slovenskim turistom. Dejstvo je, da bomo storitve še nekoliko bolj personalizirali, in verjamemo v uspešnost pripravljenih produktov," so zapisali.

Ponudniki turističnih apartmajev zaskrbljeni

Lastniki turističnih apartmajev v prestolnici so svoje storitve porabili za druge namene nekateri so apartmaje oddali dolgoročno, drugi pa so priskočili na pomoč ljudem v stiski.

V Fine Ljubljana Apartments (FLA), ki med drugim oddaja apartmaje v Ljubljani in Mariboru, so pojasnili, da trenutno v obeh največjih mestih sprejemajo manjše število gostov, ki pa so poslovni ali na obisku družine. "Klasičnih turistov še ni," je pojasnila Tanja Prodan iz podjetja. "Poletna sezona je zelo slaba, nekatere nastanitve smo bili primorani oddati dolgoročno," je ob tem povedala Prodanova, ki se boji, da turistični boni pri njihovih namestitvah v Ljubljani "ne bodo obrodili sadov".

Sorodna novica Stiska turističnih vodnikov – grozi jim še celo leto brez prihodkov

Da boni ne bodo spodbudili turizma v Ljubljani, meni tudi turistična vodnica Maja Kregar Gliha, ki sicer prav tako oddaja apartma v prestolnici. "Odpovedi se vrstijo na dnevni bazi. Ni težava v tem, kako odprta je Slovenija, ampak v tem, kako države, od koder bi gostje radi prišli, obravnavajo svoje državljane jim ne dovolijo izhoda iz države ali pa morajo po vrnitvi v karanteno, česar si ne morejo privoščiti," je ponazorila.

Stanovanje v Ljubljani je Kregar Glihova tako oddala dobrodelno (zgolj s pokrivanjem stroškov) osebi, ki je zaradi sodelovanja pri reševanju krize potrebovala začasno bivanje v Ljubljani. "Naša destinacija ni počitniška," je še dodala in spomnila, da gre v primeru Ljubljane bolj za raziskovanje mesta oziroma kulturni turizem.