Zdravilišča zaznavajo precej povpraševanja za unovčenje bonov in pričakujejo, da bodo domači gostje nadomestili vsaj del sicer prevladujočega deleža tujih turistov. Foto: BoBo
Zdravilišča zaznavajo precej povpraševanja za unovčenje bonov in pričakujejo, da bodo domači gostje nadomestili vsaj del sicer prevladujočega deleža tujih turistov. Foto: BoBo

Vodja turizma v Rimskih termah Marko Maze je povedal, da je veliko povpraševanja za unovčenje bonov. Prve rezervacije so sprejeli z julijem. Ker bo bone mogoče unovčiti od 19. junija do konca leta za plačilo prenočitve ali prenočitve z zajtrkom v nastanitvenih obratih v Sloveniji, jih pričakujejo tudi za junij. "Gostom nudimo vse možnosti unovčenja bonov, od dveh prenočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi z whirlpoolom, pa vse do petih prenočitev z zajtrkom v klasični dvoposteljni sobi. Imamo dokaj pester izbor," je dejal Maze. Meni, da bo večina gostov iskala lokacijo, kjer bo za 200 evrov dobila največ. To se že kaže, saj večina gostov rezervira štiri ali pet prenočitev.

Boste tudi vi bone uporabili v zdravilišču? Foto: MMC RTV SLO
Boste tudi vi bone uporabili v zdravilišču? Foto: MMC RTV SLO

Na Terme Olimia se je glede uporabe bonov obrnilo zelo veliko gostov. "Pričakujemo veliko povpraševanja na domačem trgu, ki ga bodo generirali turistični boni, in to bo zagotovo pomagalo turističnemu gospodarstvu v veliki meri. Seveda pa ne pričakujemo, da bi boni v Termah Olimia lahko v celoti nadomestili izpad prihodkov na tujih emitivnih trgih, tako da bodo naše dejavnosti zelo usmerjene tudi na tuje trge, da privabimo tuje turiste nazaj," je povedal direktor marketinga Term Olimia Vasja Čretnik.

Tudi v podjetju Unitur, ki upravlja Roglo in Terme Zreče, v zadnjih tednih zaznavajo rast povpraševanja in rezervacij predvsem slovenskih gostov. Kot je povedala Jasmina Črešnar Brečko iz marketinga zreške družbe, so pripravili posebno ponudbo na osnovi prenočitve z zajtrkom, turistični bon pa lahko gostje unovčijo tudi za rezervacijo najbolj priljubljenih modrih in zelenih počitnic z doplačilom za večerjo. V poletnih mesecih pričakujejo zasedenost zmogljivosti v enakem obsegu kot v preteklem poletju, ko je bila ta 70-odstotna.

V Thermani Laško zaznavajo vse večje povpraševanje po paketih bivanja. Domala vsi domači gostje, ki povprašujejo, se pozanimajo tudi o uporabi turističnega bona. Kot so še povedali, za zdaj težko ocenijo, kakšen bo vpliv bonov, pričakujejo pa, da bodo pripomogli k večjemu povpraševanju in večji zasedenosti njihovih zmogljivosti od slovenskega gosta. V Thermani Laško ponujajo, kot so dejali, programe za vse generacije, tako za počitniške programe za družine z najmlajšimi, velneška razvajanja parov in srednje generacije, pa tudi najrazličnejših programov za zdravje in dobro počutje starejših generacij.

Priprave zdravilišč na prve obiskovalce

V Grand Hotelu Sava v Rogaški Slatini so za slovenske goste pripravili poseben program Moja Rogaška, ki ga bo mogoče plačati tudi z boni. Kot je povedal vodja marketinga Aleš Topolšek, želijo z njim gostom predstaviti tudi znamenitosti in posebnosti Rogaške Slatine ter bližnje okolice. V program so vključili izposojo koles in palic za nordijsko hojo. "Glede na to, da so v tem obdobju pri nas predvsem gostje iz Izraela, Rusije in Ukrajine, zaznavamo odpovedi že rezerviranih programov. Zato upamo, da se bodo čim prej vzpostavile letalske povezave z omenjenimi trgi. Smo pa zaradi postopnega odprtja meja dejavnosti poleg slovenskega trga usmerili tudi na hrvaški, avstrijski in italijanski trg," je dodal Topolšek.

V Termah Paradiso v Dobovi so pozdravili bone in zatrdili, da jih bodo upoštevali kot enakovredno plačilno sredstvo. Zadnje dni zaznavajo veliko povpraševanja glede bonov, od katerih si obetajo okrepitev obiska. Polno zasedeno imajo že drugo polovico julija in začetek avgusta, rezervacije pa prejemajo tudi za poznejše mesece do konca leta. Njihovi gostje se sicer odločajo za izkoristek bonov v celoti, so še pojasnili v Termah Paradiso.

V Termah Krka so 1. junija znova odprli poslovne enote na Dolenjskem (Terme Šmarješke Toplice, Terme Dolenjske Toplice, Hotele Otočec) in Primorskem (Talaso Strunjan). Turistične bone bodo sprejemali v vseh, povpraševanja pa je tako za junij kot julij in avgust veliko. Kot so dejali, gre glede na trenutne razmere predvsem za rezervacije domačih gostov, ki so bili tudi pred epidemijo v večini. Ocenjujejo, da bodo imeli tudi to poletje zasedene vse razpoložljive strunjanske namestitvene zmogljivosti hotelov Svoboda in Laguna ter Vile Park in Vil.

Hotelirji čakajo na odprtje mednarodnih povezav
Tudi hotelirji upajo, da bodo domači gostje deloma nadomestili izpad tujih in se ozirajo za čimprejšnjim odprtjem mednarodnih povezav in s tem pritoka tudi tujih gostov.

Na Obali so hotelirji optimistični. Foto: BoBo
Na Obali so hotelirji optimistični. Foto: BoBo

Na Obali so hotelirji optimistični. "Prvi dnevi obratovanja so nam vlili nekaj prepotrebnega optimizma, povpraševanja se vrstijo, kar krepi zaupanje v to, da je interes za obisk še vedno zelo velik, in nam je v primarnem interesu, da gostom zagotovimo nemoteno in prijetno izkušnjo pri nas," je povedala Dagmar Pečovnik iz Eurostas Hotelov, med katere med drugim sodijo hoteli Piran, Barbara Piran Beach Hotel & Spa ter Boutique Hotel Portorose. Pri rezervacijah sicer še vedno prednjačijo tuji gostje, "zagotovo pa je v primerjavi z leti poprej zaznati tudi nekoliko višji odstotek slovenskih gostov", je dodala.

V portoroškem hotelu Kempinski, ki je vrata odprl v četrtek, so prve turiste sprejeli predvsem iz nemško govorečih držav. "Prevladujejo Avstrijci, kar nekaj pa je tudi domačih gostov. Gre za goste na oddihu," so sporočili. Glede turističnih bonov so povedali, da so za zdaj spodbudili ogromno vprašanj od gostov, ki pa se za zdaj še niso spremenila v dejanske rezervacije. "Ljudje čakajo, da se izda točna navodila, kaj in kako. Porast povpraševanj torej je, upamo, da se bodo le-ta tudi spremenila v dejanske rezervacije," so še zapisali.

Direktor Turističnega združenja Portorož o odpiranju hotelov

V skupini Sava Hotels & Resorts bodo St. Bernardin Resort Portorož odprli 25. junija, San Simon Resort Izola 19. junija in Salinera Resort Strunjan 12. junija. V nastanitvah v portoroškem St. Bernardin Resortu predvideno zasedenost za poletno sezono ocenjujejo na od 70 do 90 odstotkov. "Ukrep turističnih bonov za prebivalce Slovenije pozdravljamo, ocenjujemo, da je že spodbudil povpraševanje na domačem trgu in je tako turistični panogi v pomoč pri ponovnem zagonu turizma," so povedali v Sava Hotels & Resorts. "Zagotovo pa je ključnega pomena za turistično panogo odprtje meja in letališč," so dodali. V Savi zaznavajo povečanje povpraševanja z domačega trga za poletne mesece tudi na Bledu in v termah ter zdravilišču, predvsem za daljše obdobje bivanja. Najaktualnejše so po njihovi oceni ponudbe za družine.

Kranjskogorska Hit Alpinea je kot prve namestitvene zmogljivosti prejšnji konec tedna odprla apartmaje Vitranc. Ti sicer niso tako dobro zasedeni kot lani, a po besedah direktorja podjetja Milana Sajovica se trg počasi prebuja. Rezervacije prihajajo, tako da prihodnji petek odpirajo tudi med gosti najbolj zaželen Ramada Resort z bazenom Aqua Larix. "Z uvedbo turističnih bonov se povečuje interes domačih gostov, kar se tiče tujih, pa zlasti za Italijane čakamo, kako bo glede meje," je povedal Sajovic.

Hotel Palace, simbol portoroške turistične ponudbe. Foto: BoBo
Hotel Palace, simbol portoroške turistične ponudbe. Foto: BoBo

V družbi Hit bodo bone unovčevali tudi v svojih hotelih na Goriškem in Šentilju. Med tistimi, ki bodo plačevali z boni, pričakujejo predvsem družine, zato so se povezali z drugimi turističnimi ponudniki, ki bodo ponujali različna doživetja, od kolesarjenja, adrenalinskega parka, pohodništva in drugega. Za nastanitve v njihovih hotelih ljudje že povprašujejo, opravili so tudi nekaj rezervacij, je povedala Lavra Peršolja Jakončič iz novogoriškega Hita. Kot je dodala, pa ni pričakovati, da bodo uporabniki bonov vplivali na dvig igralniške realizacije. Trenutno gostje izražajo zanimanje predvsem za bivanje v samostojnih hotelskih enotah, kjer ni igralnic – v Hotelu Sabotin in Lipa na Goriškem ter Hotelu Špik v Gozdu - Martuljku.

Tudi v bovških hotelih Mangart in Alp v Bovcu že sprejemajo rezervacije za plačilo s turističnimi boni. Kot je še povedal Aljaž Žnider, pričakujejo, da bodo s tem vsaj delno nadomestili izpad tujih gostov. Zanimanja je precej, tudi že rezervacij, gostili pa bodo predvsem družine in dejavne posameznike, ki želijo bone izkoristiti v celoti.

Ljubljanski hotel Cubo. Foto: BoBo
Ljubljanski hotel Cubo. Foto: BoBo

Bohinjski Eco hotel vrata skupaj z vodnim parkom odpira 1. julija. Sosednji manjši butični hotel Sunrose 7, za katerega imajo več rezervacij, pa je že odprt. Kot je povedal direktor hotela Anže Čokl, imajo trenutno rezervacije predvsem za konce tedna. Po njegovih besedah počasi kapljajo še druge rezervacije, pri čemer so gostje iz tujine še precej previdni zaradi negotovosti pri odpiranju meja. Slovenski gostje večinoma pri rezervacijah sprašujejo, ali bo mogoče plačati z boni, kar, kot je poudaril Čokl, vsekakor bo, je pa treba operativno doreči še nekaj podrobnosti.

Slabše pa je stanje rezervacij v mestnih destinacijah, kot sta Ljubljana in Maribor. V Hotelu Maribor na mariborskem Glavnem trgu sta se za zdaj najavila le dva gosta z boni, kar po besedah vodje hotela Alenke Brglez niti ni presenetljivo, saj so pri njih v veliki večini gostje iz tujine. Upa pa, da bodo boni privabili v Maribor več slovenskih gostov.

V ljubljanski skupini Union hoteli so s 1. junijem prve goste sprejeli v hotelu Uhotel. "Nadaljnje odpiranje preostalih štirih hotelov v skupini Union hotelov ostaja za zdaj še odprto in je vezano na povpraševanje na turističnem trgu," so pojasnili. V Union hotelih so sicer prepričani, da bo imela uvedba turističnih bonov pozitiven vpliv na okrevanje hotelskega dela turističnega sektorja.

Hotel Cubo bo vrata odprl 15. junija. "V prvi fazi je pričakovati zgolj poslovne goste in turiste iz bližnjih držav, predvsem Avstrije ter Nemčije, potencialno tudi Italije, kar pa je odvisno od ukrepov," so povedali. Za poletno sezono v hotelu Cubo trenutno pričakujejo 85-odstotni padec povpraševanja. "Vsekakor je situacija zelo negotova in so vsake špekulacije oz. predvidevanja brezpredmetna," so dodali ob tem.

Hoteli so še vedno najbolj priljubljena oblika nastanitve. Foto: BoBo
Hoteli so še vedno najbolj priljubljena oblika nastanitve. Foto: BoBo

Ljubljanski Ahotel bo vrata predvidoma odprl v juliju, točnega datuma pa še niso določili. "Stanje rezervacij za poletno sezono je v primerjavi s preteklim letom katastrofalno," je sporočil Luka Jeglič iz hotela. Pri rezervacijah, ki so bile opravljene do sredine marca, večinoma prihaja do odpovedi, novih rezervacij pa skorajda ni. "Boni bodo v pomoč tistim hotelom na tistih destinacijah, kjer so bili tudi pred covidom-19 prisotni domači gostje," je spomnil Jeglič. To so, denimo, zdravilišča, obala in hribi. Na drugi strani so nekateri ljubljanski hoteli v preteklosti imeli tudi več kot 98-odstotni delež tujih gostov. Boni jim zato zagotovo ne bodo pomagali.