Upravljavci smučišč pravijo, da jih lahko reši samo nova sezona, a hkrati še ne vedo, ali ta sploh bo. Foto: MMC RTV SLO
Upravljavci smučišč pravijo, da jih lahko reši samo nova sezona, a hkrati še ne vedo, ali ta sploh bo. Foto: MMC RTV SLO

Začetek nove zimske sezone je negotov, meglen, kot so bili megleni zadnji dnevi. "Najbolj nas skrbijo ukrepi, ki jih še ni," je povedal direktor RTC Krvavec Janez Janša.

Smučanje je šport na prostem, možnost širjenja okužb neznatna, pravijo. "Mi se bomo držali vseh priporočil in navodil NIJZ-ja, tako kot smo se v poletni sezoni," poudarja Janša.

Takrat inšpektorji kršitev niso našli. Po vzoru tujih smučišč omejitev na žičnicah ne bo, smučarjem je dana možnost, da se sami odločijo, ali se peljejo sami ali z drugimi, tudi na gondoli.

Sorodna novica Poziv žičničarjev: Naj bodo Hrvatje tako zvesti, kot smo bili mi poleti

Večjih prireditev in zabav na smučiščih ne bo, povečali so jedilnice, uredili nove terase, na Krvavcu kupili nekaj novih snežnih topov, to pa je v danih razmerah največ, kar lahko naredijo.

Spomladi so se tudi žičničarji našli v vladnih pokoronskih ukrepih, skupaj bodo dobili dobrih 700.000 evrov, zato je sezona letos nujna, da bodo sploh lahko preživeli. Predprodajo kart so raztegnili na dva meseca, a ljudje so zadržani. "Zato še enkrat pozivam vlado, naj končno povedo, ali imajo kakšne zadržke pri odpiranju smučišč ali ne, da bodo tudi ljudje vedeli, ali kupiti smučarske karte ali ne." Kot še dodaja Janša, naj bo – ob morebitni nadaljnji omejitvi gibanja – tudi kupljena smučarska karta dokument, dovoljenje za prehajanje občinskih meja.

Več pojasnil o novi sezoni je v Odmevih podala Manuela Božič Badalič, predsednica Združenja žičničarjev Slovenije.

Kako ste pripravljeni na novo sezono?
Smučišča se na sezono pripravljamo popolnoma enako kot preostala leta, v tehničnem smislu se izvajajo vzdrževanje, pregledi, zamenjave rezervnih delov ... Smučišča smo praktično že v sklepni fazi vseh vzdrževalnih del, čakamo sneg in pa razplet situacije – kako se bo razvila epidemija oz. kdaj bodo ljudje lahko prehajali občinske meje, ali bomo smučišča lahko obratovala ali ne. Nadejamo se, da bodo smučišča obratovala, ljudje si želijo tega. Prvi del predprodaje je bil soliden, potem pa se je zadeva ustavila, ko se je začelo govoriti o epidemiji.

Se pravi, ko bo zapadel sneg, se smučišča lahko odprejo. Virus bo takrat še vedno med nami. Kako ste se prilagodili novim razmeram?
Mi smo v skladu s priporočili NIJZ-ja, ki smo jih dobili že maja letos, tudi na Kaninu (Manuela Božič Badalič je tudi direktorica Kanina, op. a.) že imeli smučišče v času epidemije. Ob upoštevanju vseh zahtev (razkuževanju gondol, nošenju mask itn.) pravzaprav nismo zaznali nobenih okužb.

Še vedno mislimo, da je smučanje ena najbolj varnih dejavnosti na zraku, zunaj in da bi z nekimi drastičnimi omejitvami ljudi prikrajšali za to že tako borno leto, kar zadeva potovanja in vse. Menimo, da je smučanje varen šport, tudi z doslednim upoštevanjem teh priporočil (nošenje mask in razkuževanje) bi se izognili oz. bi bile te okužbe lahko minimalne, če bi se ljudje tega držali.

Smučanje je vendarle tudi družabno, ljudje bivajo v hotelih, tam so tudi zabave ... Kaj pa ta del?
Ta del je letos pod velikim vprašajem. Vsi v Sloveniji se pripravljamo v tem trenutku na način, da bomo imeli več odprtih "take-away" različic, torej, da bodo ljudje jemali hrano in se porazgubili po okolici smučišča. Zaprti prostori znajo biti težava.

V tem trenutku nič še ne vemo. Mislim, da bomo delili usodo preostalih gostincev ne glede na to. Pripravljamo se na način, ko je povečan obisk na smučiščih, da bomo ponujali v zunanjih točilnih pultih možnost hrane, temu se bomo morali logistično prilagoditi, ker smučišča so na visoki nadmorski višini, dostopnost je težava ... Mislim, da bo letos leto prilagajanja spremembam, takšnim, kot so.

Kako je bilo prejšnjo sezono? Vemo, da je bila zelena zima, ko je zapadel sneg, je nastopila epidemija.
Žičničarji smo lansko zimsko sezono rekli, da je katastrofa. Ko je bila že ena katastrofa razglašena z visokimi temperaturami, nihče ni mogel niti zasneževati pri 15 stopinjah Celzija, razen Kanina ni imel nihče snega, smo padli v drugo katastrofo.

Moram reči, da smo tukaj z ukrepi vlade čakali na delo doma in tudi s posebno pomočjo v PKP4 žičničarji dobili določena sredstva, ki bodo izplačana prihodnji teden, to so zadnje informacije. Nekako smo prebrodili poletno sezono. V zimski sezoni je bil izpad približno med 40 in 50 odstotki. Poleti so nekatera smučišča kot gorski centri obratovala, še vedno je bil izpad tujih gostov, ker so bili samo Slovenci. Sezona, ki je pred nami, pa je popolna neznanka.

Ta naj bi bila odločilna za vaše preživetje.
Ja, seveda, vzdrževanje žičniških naprav je izjemno zahtevno, drago, tehnično je treba izpolnjevati vse pogoje, standardne, da je to varno.

Slovenske naprave, žičnice, so varne. Žičničarji smo vložili denar v to, da se pripravljamo na sezono, ker ne moremo čakati zadnje minute, ne moremo čakati odločitev vlade ali pa prvi sneg in reči, zdaj bomo pa začeli delati sezono. Moramo biti pripravljeni, takrat, ko bo, bo.

Torej stroški so, ne glede na to, ali potem sezona je ali je ni.
Stroški so, priprava sezone traja nekaj mesecev, mi bomo na to pripravljeni, vsa smučišča so pripravljena več ali manj. Kaj se bo zgodilo, pa vseeno računamo, da zima bo, glede na to, da si ljudje želijo iti ven, želijo smučati. Mislim, da bomo kljub vsemu, če se bo umirila epidemija, tudi izpeljali sezono, vseeno pa mora malo tudi snežiti.

Kaj bo z letošnjo smučarsko sezono?