Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Gre za zaščitene brazdaste kite, ki sicer ne živijo v Jadranskem morju, ker tam ni dovolj hrane, občasno pa iz Sredozemskega morja po pomoti zaidejo tja, je poročala Televizija Slovenija.

Navdušeni hrvaški ribiči so posnetke kitov, bili naj bi trije ali štirje, med drugim objavili na Facebook profilu združenja Eko Pelješac. Na posnetku, ki je nastal v soboto v bližini Šolte, je mogoče videti kite, ki plavajo, se potapljajo in iz nosnic na glavi tudi brizgajo vodo. Pred tem so kite v petek posneli tudi ribiči v morju nedaleč od Rogoznice pri Šibeniku. Ocenili so, da so veliki "kot vlačilec".

Kiti v bližini otoka Šolta

Gosti v Jadranskem morju

Do prejšnjega konca tedna so nazadnje brazdastega kita v hrvaškem delu Jadrana opazili pri otoku Lošinj pred tremi leti. Profesor iz oddelka za morje na fakulteti v Splitu Alen Soldo je spomnil, da je bilo več primerov, ko so se brazdasti kiti izgubili v Jadranskem morju in nekajkrat so tudi nasedli na obalo. Pred nekaj leti se je to zgodilo na italijanski obali Jadrana, poročanje hrvaške tiskovne agencije Hina povzema STA.

Poudaril je, da brazdastih kitov kot zaščitenih živali ni dovoljeno vznemirjati. Niso nevarni za plovila na morski gladini, lahko pa s svojimi velikanskimi plavutmi ogrožajo podmorske snemalce, če jih spremljajo, je dodal.

Lani je denimo kopalce v Dalmaciji v morju med Makarsko in otokom Korčula prestrašil dva metra dolg morski pes, za katerega pa se je nato izkazalo, da je mladič in ljudem ni nevaren.

Predlani pa so raziskovalci pri Kornatih opazili več kot 50 navadnih delfinov, kar je bila največja jata, ki so jo v zadnjih desetletjih opazili v hrvaškem morju.