Kako do zimskega turizma ob pandemiji?

"Za nas je pomembno, da se tako smučišča kot preostale dejavnosti, ko se odprejo, se odprejo na način, da poslujejo varno. Torej da se v maksimalni mogoči meri prepreči širjenje virusa. Če smo to sposobni narediti, potem ne vidimo zares razloga, da bi kar vse povprek zapirali smučišča. Ampak da bomo pa lahko do tega prišli, bo pa najprej potrebno, da nam nekoliko padejo številke – tako okuženih kot tistih, ki potrebujejo oskrbo v bolnišnici," je v pogovoru za Odmeve dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu.

V pričakovanju pravočasnih in jasnih navodil

"Vsi želimo, da se situacija umiri in izboljša, potem pa ne bi smelo biti nikakršnih presenečenj več. O njih smo lahko govorili marca in aprila, v času poletne sezone pa smo se veliko naučili – jasnih priporočil so se držali tako na turističnih destinacijah kot obiskovalci sami, predvsem pa je bil dober nadzor," je dejal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber, ki je ob tem spomnil na jesensko situacijo, ko je bila Obala, čeprav je bila med poletjem zelo obiskana, najdlje regija z najnižjim številom okužb.

Dodal je, da je turizem dejavnost, v kateri moraš biti ves čas inovativen, vendar poudaril, da morajo biti za to izpolnjeni tudi pogoji: "Če ne bo pravočasno jasnih navodil, potem tudi naše ideje ne morejo biti realizirane in menim, da je to srž problema že kar nekaj mesecev, na kar striktno in venomer opozarjamo," je opozoril.

Načrtujejo, da bi vnaprej vedeli, kdaj se lahko odprejo

Za smernice, kako bodo lahko žičniške naprave obratovale, je zadolžen NIJZ, je spomnil Zajc.

"Mi smo na ministrstvu pripravili potek rahljanja ukrepov glede na dve stvari – delež pozitivnih testov in število zasedenih postelj s covidnimi bolniki. Želimo si doseči to, da damo gospodarstvu ta občutek predvidljivosti v teh nepredvidljivih časih, da lahko načrtujejo glede na potek same epidemije, kdaj se lahko začnejo pripravljati na odpiranje. To je denimo pomembno tako za smučišča kot hotelirje in gostince, da praktično en teden vnaprej vedo, da če bo šlo po tem trendu naprej, se čez 14 dni odpremo," je razložil.

Veber je njegovo napoved pozdravil, ob tem pa opozoril, da je ključno, "da se stvari, ki so sprejete, drži, da ni drobnega tiska". Napovedal je, da bodo vztrajali, da se v sedmem protikoronskem svežnju turizem kot panoga specificira, saj ne sodi v koš z drugimi gospodarskimi panogami, je prepričan.

Danes je bil PKP 7 predstavljen partnerjem na svetu za konkurenčnost, v petek pa bo predstavljen na strokovnem svetu za turizem, kjer pričakujejo še zadnje povratne informacije s terena. Do sredine decembra pričakujejo, da bo zakon potrjen tudi v DZ-ju, bo pa v dveh delih: "Prvi del je tisti, s katerim bomo naslavljali težave zaradi drugega lockdowna, drugi del pa je že usmerjen naprej, torej v obdobje, ko bodo podjetja ponovno zaganjala svojo dejavnost in bodo potrebovala dodatno likvidnost tako za investicije kot za obratna sredstva," je pogovor z voditeljem Igorjem E. Bergantom končal Zajc.

Na Jahorini proge že pripravljene

Številne države se v Evropi še naprej zapirajo, potekajo pa burne razprave, ali naj smučišča, kjer se je virus bliskovito širil na začetku leta, ostanejo zaprta. V Bosni in Hercegovini so medtem že začeli smuko, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin.

Snega še ni veliko, a na Jahorini so prve proge pripravljene, turistični delavci pa upajo, da jih bodo napolnili gostje iz regije, ki očitno ne bodo mogli smučati po Zahodni Evropi.

Za številne rezervacije so sicer že poskrbeli ravno smučarji iz regije, ki ne bodo mogli v države, kot so Avstrija, Italija ali Francija. "Glede na to, kakšno je vreme, in da je šele konec novembra, so proge odlične. Smučanje je dobro, cene prilagojene, razmere odlične," pravi obiskovalec Jahorine, kjer so umetno zasnežili prve proge. Kako hitro bodo pripravljene preostale, je odvisno od vremena.

Več turistov letos pričakujejo prav iz Zahodne Evrope. Upajo namreč, da jih bodo odkrili zahodnoevropski smučarji, ki bi plačilo testov lahko privarčevali pri preostali ponudbi. "Mislim, da lahko pričakujemo dobro sezono. Tudi smučišča v regiji so zaprta, mi pa smo imeli možnost, da jih odpremo," je dejal Igor Točić, vodja turistične organizacije Jahorina.

Namesto vijuganja po zahodnoevropskih belih strminah na goste iz regije računajo v Bosni in Hercegovini. Foto: EPA
Namesto vijuganja po zahodnoevropskih belih strminah na goste iz regije računajo v Bosni in Hercegovini. Foto: EPA

Za varnost in zaščito obiskovalcev bo poskrbljeno

Tedenska vozovnica na vrhuncu sezone na Jahorini stane okoli 120 evrov. Za nakup ponujajo tako imenovano koronajamstvo – če je zaradi zaprtja mej ali okužbe ne bi mogli izkoristiti, se prenese v prihodnjo sezono, ali pa kupec dobi povrnjenih 80 odstotkov plačila.

"Kupili smo tudi posebno napravo za razkuževanje, za našo kabinsko žičnico. Tako lahko gondolo razkužimo v petih sekundah in jo tako pripravimo za nadaljnjo varno uporabo," pravi Sanja Čeremidžić iz olimpijskega centra Jahorina. Na vseh smučiščih bo na vseh napravah omejeno število potnikov, potrebna pa bo razdalja v vrstah in redno razkuževanje. Razen na progi bo nošenje maske ali drugačne zaščite obvezno. Omejitve, kot sicer po državi, bodo tudi v zaprtih gostinskih objektih, množičnih zabav ne bo. Smučarjem pa sporočajo, naj uživajo, a naj ne pozabijo na ukrepe in previdnost.

Bosna in Hercegovina zagnala smučišča