Mestni svet je odlok o javnem redu in miru sprejel po izkušnjah iz lanske sezone. Foto: Pixabay
Mestni svet je odlok o javnem redu in miru sprejel po izkušnjah iz lanske sezone. Foto: Pixabay

Uživanje alkohola na javnih mestih bo kršitelje stalo do 300 evrov. Med javna mesta spadajo tudi površine, ki so od šol in vrtcev oddaljene manj kot sto metrov, in površine znotraj baročnega obzidja, zgrajenega v 17. stoletju.

Enake bodo tudi globe za opravljanje potrebe na javnih površinah, spanje na zelenicah, v parkih, na trgih in drugih površinah za javne namene, uživanje hrane ali pijače na teh površinah in zadrževanje v gostinskih lokalih po koncu obratovalnega časa, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

S 300 evri bodo kaznovali tudi plezanje ali sedenje na spomenikih in spominskih ploščah ter plezanje in kopanje v vodnjakih. S 150 evri pa bodo kaznovali bruhanje na javnih površinah ter hrupna gradbena dela med 14. in 17. uro in 22. in 7. uro.

Sorodna novica V Splitu vas lahko sprehajanje v kopalkah in pitje alkohola v parku udarita po žepu

Policistom bodo pri nadzoru pomagali varnostniki, za katere bo občina kmalu objavila javni razpis. "V 90 dneh turistične sezone bo med 22. in 4. uro na terenu policistom pomagalo približno deset varnostnikov," je sporočil namestnik splitskega župana Bojan Ivošević.

Odlok sprejeli zaradi izkušenj iz lanske sezone

Odlok o javnem redu in miru, ki uvaja nove globe, je splitski mestni svet ponoči sprejel po petnajstih urah zasedanja. V mestnem svetu z 31 člani je 15 mestnih svetnikov odlok podprlo, eden se je vzdržal, preostali pa niso glasovali. S tem je mestni svet dosegel kvorum, poroča dnevnik.hr.

Za kaznovanje so se odločili po lanski sezoni, med katero so pogosto poročali o neprimernem vedenju turistov na javnih mestih v Splitu, kar je povzročilo zgražanje prebivalcev.