Čeprav so koče v slovenskem sredogorju že odprte, so v visokogorju taki primeri trenutno še redki. Večina bo svoja vrata odprla ob prazničnem koncu tedna oziroma v prvem koncu tedna v juliju. "Epidemija se sicer izteka, a vsaj nekaj časa mora še ostati v zavesti, čeprav je biti na prostem in na zraku odlično," je dejal Martin Šolar, podpredsednik Planinske zveze Slovenija (PZS) in pred uvodom v sezono poudaril, da vse ni tako odprto, kot je bilo pred leti. Tako poziva, naj tudi v hribih velja doktrina "držimo se narazen, razumimo ukrepe ter oskrbnike in upravljavce koč, ki jih morajo izvajati."

Za strežbo v notranjih prostorih in za prenočevanje bodo še vedno veljali pogoji PCT – preboleli, cepljeni, testirani, po besedah generalnega sekretarja PZS Damjana Omerzuja pa naj bi imeli oskrbniki in upravljavci koč zaradi rednega testiranja osebja veliko težav, zato so na državo že naslovili pobudo za uvedbo izjem.

Pomembna sta tudi priprava in varovanje okolja

"Pred odhodom v gore je treba preveriti razmere, opremo in ravnanje z njo ter lastno psihofizično pripravljenost," je še povedal Šolar, ki je tudi poudaril, da je planinstvo pomemben del turizma, a po njegovem vsakoletna svarila niso odveč. Opozoril je tudi na pomen varovanja narave v okolju, ki je težje dostopno. "Smo gostje. Vstopamo v dnevno sobo gorskega sveta in zavedajmo se, da smo prišli na obisk v dnevno sobo in se v skladu s tem obnašajmo."

Omerzu je sicer poudaril tudi zelo veliko zanimanje za slovenske gore v obdobju pandemije covida-19 – predvsem za slovensko planinsko pot se je to podvojilo, veliko zanimanja pa pričakujejo tudi letos. A z večjim obiskom raste tudi obseg nalog in izzivov.

Več časa namenjajo tudi požarni varnosti koč

Na PZS sicer redno izvajajo vse dejavnosti za varno in ekološko obiskovanje gora. Zaradi nezgod v zadnjih letih vse več časa namenjajo tudi požarni varnosti v planinskih kočah, kjer skušajo spremembe doseči predvsem s seminarji za upravljavce koč.

Na ministrstvu za gospodarstvo so dosegli tudi, da do sredstev za izboljšanje požarne varnosti koč lahko pridejo s pomočjo razpisov. Pomembne so predvsem zamenjave zastarelih napeljav in dimnikov, saj so glavni vir izbruha požara. Na majski razpis se je prijavilo 25 koč. Številne koče pa se bodo verjetno prijavile predvidoma jeseni.