Asquith v Grand Canyonu. Foto: Youtube
Asquith v Grand Canyonu. Foto: Youtube
Graham Hughes je lani dokončal svojo popotovanje okoli sveta, pri čemer je obiskal vse države brez letenja. Foto: Youtube

Asquith je začel potovati še kot študent leta 2008, pravi pa, da se mu ni nikamor mudilo in da je bil njegov edini cilj obkljukati vse države na svetu pred svojim 25. rojstnim dnevom.
"Prva neodvisna država, v katero sem šel, je bil Vietnam, kjer sem preživel skoraj tri mesece," je povedal za Telegraph. "Pet mesecev sem bil tudi v Kanadi in v ZDA, kjer sem obiskal 27 zveznih držav, vključno s Havaji in Aljasko." Asquith računa, da je za celotno popotovanje zapravil okoli 125.000 funtov, kar si je delno financiral s priložnostnimi deli v barih in hostlih na poti.

"Blazno všeč mi je bil adrenalin, ki ga je potovanje potegnilo za sabo - ampak nekako mi je vedno uspelo najti najslabši čas za obisk veliko od držav," razlaga.

"V Libiji sem bil tri tedne po Gadafijevem strmoglavljenju, v Afganistanu dva tedna po terorističnem napadu v Mazar-i-Šarif, ampak po navadi sem preprosto našel kakega domačina in skušal dobiti nek dober vpogled v vsako državo. Najdlje, kar sem preživel kje, je bilo šest mesecev v Afriki. Potoval sem iz Senegala v Kongo, nazaj pa po vzhodni strani. Bilo je veliko majhnih držav in problematičnih meja, ki jih je bilo treba prečkati, pri tem pa sem se moral zanašati na ljudi, ki so me peljali po približno treh državah naenkrat."

Naslednja postaja: Tahiti
A James pravi, da njegova sla po popotovanjih še zdaleč ni potešena. "Nisem še končal - res se veselim Tahitija, Velikonočnega otoka in Antarktike, kamor vse upam, da obiščem prihodnje leto," je povedal.

Guinnessova knjiga rekordov Asquithove odisejade še ni uradno priznala, je pa bilo lani kar nekaj zapletov s podobnim dosežkom Grahama Hughesa, ki je kot prvi obiskal vseh 201 držav sveta, ne da bi pri tem uporabil letalo. Razlika petih držav se pojavi, ker nekatere od tistih, ki jih je Hughes obiskal, niso uradno priznane, med drugim Tajvan, palestinsko ozemlje in Zahodna Sahara.

Hughes, prav tako Britanec, je imel sicer največ zapletov zaradi Rusije, ker je vanjo vstopil "nezakonito", zato mu Guinnessova knjiga rekorda ni priznala in je bil prisiljen posebej odpotovati v Kaliningrad.