Eden najbolj znanih argentinskih nogometašev Lionel Messi je svojo pot začel v klubu Newell's Old Boys v Rosariu. Foto: EPA
Eden najbolj znanih argentinskih nogometašev Lionel Messi je svojo pot začel v klubu Newell's Old Boys v Rosariu. Foto: EPA
Navijačica
Tudi z obiskom tekme enega od argentinskih nogometnih klubov lahko spoznate argentinsko kulturo, ljudske običaje in navade. Foto: EPA
Med buenosaireškima kluboma Boca Juniors in River Plate je vzpostavljeno tradicionalno rivalstvo, ki sega v čas nastanka klubov. Foto: EPA
Argentinska nogometna reprezentanca
Argentina je na Fifini lestvici od aprila letos uvrščena na 7. mesto. Foto: EPA

Nogomet ima v Argenitini dolgo tradicijo. Prvi navdušenci nad tekanjem za usnjeno žogo so se pojavljali že sredi 19. stoletja, ko je skupaj z angleškimi ladjami v Argentino prišel tudi nogomet. Mnogi priseljenci, ki so se naselili na območju današnje Argentine, so ustanovili številne akademije, na katerih so poudarjali pomen telesne dejavnosti.

Za očeta argentinskega nogometa velja škotski profesor Alexander Watson Hutton, ki je gojil izjemno ljubezen do tega športa. Leta 1893 je ustanovil Argentinsko nogometno ligo, ki je pozneje pod svoje okrilje vzela še ljubiteljsko združenje in postavila temelje Argentinski amaterski nogometni zvezi.

V istem letu so argentinski nogometaši postali del ekip, ki so do tedaj sprejemale le angleške nogometaše. A je ljubezen do športa prešla meje nogometnih igrišč in nogomet je bilo mogoče videti igrati tudi na ulicah in dvoriščih argentinskih sosesk.

V Buenos Airesu 19 različnih stadionov
V zadnjem letu 19. stoletja je bila oblikovana prva ekipa argentinskih nogometašev, ki so se poimenovali Argentinos de Quilmes. Gre za prvi uraden argentinski klub. Nekaj več kot 30 let pozneje je nastala argentinska nogometna zveza. Ustanavljalo so se še drugi nogometni klubi, med nabolj znanimi in priljubljenimi so River Plate, Boca Juniors, Independiente, Racng club in San Lorenzo. Nogomet se je razširil čez vso državo, in tako imamo danes samo v Buenos Airesu 19 različnih stadionov, med njimi pa sta najverjetneje najbolj znana Bocina Bombonera in Monumental, ki pripada klubu Rivel Plate.

Prav med tema dvema kluboma je vzpostavljeno tradicionalno rivalstvo, ki sega v čas nastanka klubov. Kluba si namreč delita svoje korenine. Oba so ustanovili priseljenci , ki so se naselili ob reki. Boca je nastal leta 3. Aprila 1905, njegovi navijači pa se imenujejo xeneizes. 25. maja 1901 je bil le nekaj ulic stran ustanovljen klub Atletico River Plate. Klub se je nekaj let pozneje preselil v sosesko Nunez, eno najhiteje razvijajočih se območji v mestu. Zato so dobili tudi vzdevek millonarios. Navijači obeh klubov z navdušenjem spremljajo dvoboje klubov in jih imenujejo tudi največji dogodek na svetu.

Stadioni kot turistična znamenitost
Nogomet je skozi čas postal tudi turistična znamenitost. Tako kot si običajni turisti hodijo ogledovat naravne in kulturne znamenitosti, pa si nogometni navdušenci ogledujejo argentinske športne objekte. Množice turistov se tako zbirajo pred stadionom Boca odeti v tradicionalne barve kluba. Takoj postanejo navdušeni nad vzdušjem, ki vlada med zvestimi navijači, med otroki s pobarvanimi obrazi, odraslimi, odetimi v kostume, plapolajočimi zastavami vseh velikosti ter posebno skupino navijačev La 12, ki ne prenehajo peti in navijati, tudi ko je tekma že končana.

Tudi skozi obisk tekme enega izmed argentinskih nogometnih klubov lahko spoznate argentinsko kulturo, ljudske običaje in navade. Če si boste torej ogledali eno od tekem argentinskega nogometa, naj vam podamo še nekaj nasvetov za obisk stadiona. S seboj ne nosite ničesar s preveliko vrednostjo. Tudi fotoaparat ali kamero trdno držite v roki ter ne dovolite, da neznanec posname fotografijo.

S seboj vzemite malo denarja, dokumente pa pustite v hotelu. Ne pijte alkohola, saj so navijači podvrženi strogemu nadzoru. Svojega navdušenja pred vstopom na stadion in po tekmi ne kažite preveč vneto. Izogibajte se morebitnim sporom med navijači nasprotnih ekip. Če ste prišli s skupino, se od nje ne ločite. Če se vendarle izgubite, za pomoč prosite enega izmed policistov ali drugih, ki skrbijo za red na stadionu.