London nestrpno pričakuje poletne olimpijske igre 2012. Foto: EPA
London nestrpno pričakuje poletne olimpijske igre 2012. Foto: EPA
Muškat - neodkriti biser Bližnjega vzhoda. Foto: EPA
Barve Bbangaloreja na jugu Indije. Foto: EPA
Plaža Cadiza na jugu Španije. Foto: Reuters
Stockholm velja za eno lepših evropskih prestolnic. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Razgled z vrha sveta v Hongkongu. Foto: EPA

Novi stadioni, svetovni dogodki, popkultura, festivali in malce sveže barve na pročeljih so prispevali k temu, da se je spodnja deseterica dvignila nad vse preostale vzhajajoče potovalne zvezde prihajajočega leta.
1. London, Velika Britanija: dve besedi: olimpijske igre. To s kulturo prepojeno, a kljub temu včasih puščobno mesto dobiva nov zagon (in podobo) z olimpijskimi obeti. Igre bodo turistom ponudile več kot le standardno turo Big Bena, galerije Tate Modern in London Eya.
Britanski prestolnici je malce turističnega zagona dala letos že kraljevska poroka in potovalne agencije so že obstoječim potovanjem po poteh Beatlov, Harryja Potterja in Jacka Razparača dodale še turo Willa in Kate.

2. Muškat, Oman: Oman strelja z vsemi topovi, da bi privabil mednarodne obiskovalce - s širitvijo svojih muzejev pa vse do gradnje letovišč. In Muškat je središče te prenove, kjer se dogajajo kulturni dogodki, tu so luksuzni hoteli in številne morske dejavnosti.
Mesto nekdaj ni pritegnilo kaj dosti zanimanja popotnikov, a ima vse, kar zahteva aktivni dopust: tržnice, plaže, potapljanje, opazovanje želv in delfinov, deskanje z zmajem, treking, puščavske safarije, plezanje ... vse na enem kraju. To je popolna destinacija za družine, pare in pustolovce v krizi srednjih let.

3. Bangalore, Indija: ta južnoindijska metropola (prestolnica kulskosti, kot jo imenuje Lonely Planet) je opita z dobrim življenjem - tu so doma najboljša piva, najbolj izvrstna kulinarika in najbolj živahna umetniško-glasbeno prizorišče, da zabavnih ljudi sploh ne omenjamo. Bangalore sicer ni standardna turistična točka; je za tiste, ki si želijo popolnoma drugačne kulture.
Kljub svojim prelepim vrtovom se čar Bangaloreja skriva v kulturi in ljudeh, ki so se rodili iz onesnaženega mestnega kaosa. To moderno mesto je magnet za mlade in urbane, ki se zgrinjajo nad metropolo zaradi dela in zabave. Edina pomanjkljivost? Bari in klubi se zaprejo že ob pol polnoči.

4. Cádiz, Španija: Cádiz so razglasili za ibero-ameriško kulturno prestolnico 2012 - prvič, da so evropskemu mestu podelili to čast. Vsakdan tega zaspanega mesta zdrami vsakoletni karneval, ko si domačini nadenejo elegantne oprave in se za dva tedna znorijo. To je odlična priložnost za druženje z domačini, ki slovijo po svojem bistroumnem sarkazmu.
Tudi če ne govorite špansko, so turisti dobrodošli, da se pridružijo zabavi, še posebej, če se pražnje oblečejo in sodelujejo pri dejavnostih. Tu so gledališče skupine, zbori, pesniki in plesalci.

5. Stockholm, Švedska: film Dekle z zmajskim tatujem je prav mogoče pritegnil nov val oboževalcev Stiega Larssona, da raziščejo temačno plat Stockholma. Žal bodo morali kar precej iskati, saj je Stockholm videti tako popoln kot še nikdar, piše Lonely Planet.
Če ste se zaljubili v romantičnost Benetk, boste nad Stockholmom navdušeni. To metropolo sestavlja 14 otokov in prek 50 mostov. Med vrhunci švedske prestolnice: kanali, srednjeveška jedra, prijetne kavarne, umetniške galerije in ogromno muzejev (okoli 100).

6. Guimaraes, Portugalska: lepota tega severnega portugalskega mesta vam vzame dih, kar potrjuje tudi njegovo mesto na Unescovem seznamu svetovne dediščine. A začuda se Guimaraes večinoma ne uvršča na radarje tujih obiskovalcev ... Zdaj je popoln čas za obisk, saj so mesto izbrali za evropsko prestolnico kulture 2012.
A kaj to pomeni? To je, kot da bi nosil breme miniolimpijskih iger. V naslednjem letu bo to zgodovinsko mesto postalo uradni promotor evropske kulturne raznolikosti, ki bo postavilo na ogled ustvarjalnost na vseh področjih, od glasbe, filmov in fotografije, do umetnosti, arhitekture, literature, gledališča, plesa in poulične umetnosti.

7. Santiago, Čile: v osredju sta kultura in šport, odprli so se novi ugledni muzeji, restavracije so vrhunske, nočno življenje razburljivo in leta 2012 bo slovesno ustoličenje doživela najvišja stavba na celini, 70 nadstropij visok Torre Gran Costanera. Če si želite južnoameriške avanture brez turističnih gneč Buenos Airesa, obiščite Santiago.
Prva stvar, ki jo morate tam narediti? Izkusite zelo edinstveno kavno kulturo in poiščite Cafe con piernas (kavo z nogami), kavarne, kjer jutranjo kavo strežejo ženske, oblečene kot striptizete.

8. Hongkong, Kitajska: mesto preveva teatralni duh, prežeto je s pesmijo, plesom in poezijo, literarno in glasbeno prizorišče je živahno. Nedavni protesti in zborovanja v Hongkongu so temu s smogom nasičenemu mestu prinesli nekaj mednarodne pozornosti, a to ni razlog, da vam Lonely Planet svetuje obisk Honkgkonga.
Pohodništvo, kultura čolnarjenja, nočno življenje, hrana in učinkovit prometni sistem so prvovrstni. In če se ne razumeš z domačini, je v mestu veliko izseljenih Britancev, ki iščejo zabave in nove prijatelje.
9. Orlando, ZDA: leto 2012 bi moralo biti za Orlando odlično - to floridsko mesto namreč gosti 61. NBA-jev vikend All-Star (25. in 26. februarja). Najbolj priljubljen in oglaševan športni dogodek v ZDA pripelje skupaj večino košarkarskega in glasbenega sveta za tekmovanja ter nočne zabave in koncerte, ki temu sledijo. Orlando sicer slovi po svojih zabaviščnih parkih.
10. Darwin, Avstralija: nekdaj je bilo lahko odsloviti Darwin kot obmejno mesto, polno prepirljivih ribičev, zasanjanih hipijev in kmetavzarskih tovornjakarjev. A z udarno nočno sceno, čarobnimi tržnicami in restavracijami ter izjemno naravo je Darwin danes vrhunsko mesto Avstralije.
Pozabite kenguruje Sydneyja in Melbourna, Darwin je "prava" Avstralija. Mesto leži na skrajnem koncu države in je izvrstno izhodišče za raziskovanje avstralske divjine z obilico plaž ter eksotične flore in favne, še zlasti krokodilov. Kljub tem smrtonosnim živalim pa je to odročno mesto živahna destinacija s kopico restavracij na nabrežju in tržnic, v katerih je najbolje uživati med enim od darwinovskih ubijalskih sončnih zahodov.