Las Terranas. Foto: RTV SLO/K. P.
Las Terranas. Foto: RTV SLO/K. P.

primer v Dominikansko republiko.

Dominikanska republika je karibska otoška država, ki slovi predvsem po svojih plažah na eni in revnih naseljih, ki spominjajo na južnoameriške favele, na drugi strani.

Ta nekdanja španska kolonija se je februarja leta 1844 osamosvojila izpod Haitija. V političnem smislu je to državo zaznamovala diktatorska vladavina Rafaela Trujilla in poznejša ameriška invazija. Dominikanska republika se ponaša predvsem s prelepimi plažami, prav tako pa tudi z visokogorskim svetom. Ker je država prepletena s številnimi rekami in preostalim vodovjem, je glavni vir električne energije hidroenergija.

Heterogenost prebivalstva zagotavlja čudoviti temperament
Večino prebivalstva predstavljajo mešanci med Evropejci in Afričani. Dve večji manjšini sta španska in afriška. Prav zaradi te heterogene sestave prebivalstva je Dominikanska republika tako privlačna. To se pozna tako v temperamentni kulturi s številnimi karnevali kot tudi v glasbi. Celotno Karibsko otočje je znano po številnih ritmih, ki so mešanica afriških, kubanskih in latinskih.

J. S.


Predsedniška palača v glavnem mestu Santo Domingo. Foto: RTV SLO/K. P.
Las cascadas de Limon - čudoviti slapovi. Foto: RTV SLO/K. P.
La catedral de Altagracia - katedrala v Higueyju. Foto: RTV SLO/K. P.
Santo Domingo, Plaza de la Restauracion - trg, poln restavracij, v prestolnici Dominikanske republike. Foto: RTV SLO/K. P.
Peninsula de Samana. Foto: RTV SLO/K. P.
Playa de Boca chica. Karneval ob dnevu neodvisnosti. Foto: RTV SLO/K. P.
Santo Domingo - Las viviendas. Tipične hiške na hribu v prestolnici, v katerih živi predvsem revnejše prebivalstvo. Foto: RTV SLO/K. P.
Cabarete - plaža, ki slovi po številnih možnostih zabave in adrenalinskih doživetjih. Foto: RTV SLO/K. P.
Juan Dolio - plaža, na kateri bi z veseljem preživeli mrzle zimske dni. Foto: RTV SLO/K. P.