Posmrtni ostanki svetega Marina počivajo v cerkvici sv. Petra. Foto: RTV SLO
Posmrtni ostanki svetega Marina počivajo v cerkvici sv. Petra. Foto: RTV SLO
Izložba v starem mestnem jedru.
Police v trgovinah se šibijo pod težo najrazličnejših spominčkov. Foto: RTV SLO
Vhod v staro mestno jedro.
Staro mesto je obdano z obzidjem, ki ima obliko nepravilnega četverokotnika. Foto: RTV SLO

Po stari legendi je to prazačetek države San Marino, ki ima danes skoraj 30.000 prebivalcev in je za Vatikanom in Monakom tretja najmanjša država v Evropi ter ena najstarejših republik na svetu. Od Jadranskega morja jo po zračni črti loči le dobrih deset kilometrov.

Skupnost, ki se je ugnezdila na gori, se je znala braniti pred nevarnostmi in utrjevati lastno avtonomijo. Njeno samostojnost, pridobljeno že na začetku 4. stoletja, je občudoval celo ameriški predsednik Abraham Lincoln, ki je leta 1861 pisal Sanmarinčanom, da je njihova majhna država ena izmed najbolj spoštovanja vrednih v zgodovini človeštva. Republiko je samo dvakrat zasedla tuja vojska, in sicer v 16. in 18. stoletju. Danes je San Marino demokratična in nevtralna država z uradnim jezikom italijanščino.

Mišelovka za turiste
Staro mestno jedro San Marina obiskovalca preseneti z neverjetno ponudbo kiča, predvsem različnih keramičnih spominčkov. Država namreč nima rudnega bogastva, ima pa množico turistov, ki veselo zapravljajo denar in si vetrijo pljuča z gorskim zrakom. Ta je zaradi vpliva blagodejnih morskih vetrov zelo čist in zdravju prijazen. Turistom mešajo glavo tudi domače alkoholne pijače, med katerimi je najbolj znan liker mistra.

Muzej pri muzeju
Staro središče San Marina je še danes verodostojen prikaz srednjeveškega mesta, obdanega z obzidjem, ki so ga Sanmarinčani v davnih časih branili z legendarnimi samostreli. V spomin na to vojaško veščino vsako leto pripravijo tekmo samostrelcev. V eni izmed treh trdnjav na robu gore je Muzej starinskega orožja, v bližini pa so še muzeji sodobnega orožja, zanimivosti, starinskih avtomobilov, voščenih lutk in celo muzej groze.

Enklava sredi italijanske kulinarike
Na jedilnih listih sanmarinskih gostiln prevladuje italijanski kulinarični vpliv. Obiskovalci si lakoto preganjajo s tortelini, ravioli, kaneloni, kapeleti, lazanjami in picami, pika na i pa je posebna sladica caciatella, narejena iz mleka, sladkorja in jajc. Prava mana za sladkosnede!

B. R.