Osupljivi pogledi na morje in peščene plaže sta dva izmed adutov, na podlagi katerih želijo v Džibutiju obuditi turizem. Foto: Reuters
Osupljivi pogledi na morje in peščene plaže sta dva izmed adutov, na podlagi katerih želijo v Džibutiju obuditi turizem. Foto: Reuters
false
Državo krasi razgibana pokrajina. Foto: Reuters
false
Bo Džibutiju uspelo doseči razkošje Dubaja? Foto: EPA

Označujejo ga za "oazo miru" sredi nestabilnega okolja. Zaradi položaja je država že pred časom postala vojaško igrišče, saj na njem gostuje največja ameriška vojaška baza v Afriki. Trenutno državo obišče vsako leto okoli 53.000 civilistov, največ v sklopu poslovnih potovanj. Letala pa večinoma letijo brez turistov, ki bi prišli v državo po zabavo in sprostitev.

Toda po poročanju britanskega BBC-ja naj bi se vse to spremenilo v obdobju naslednjih dvajsetih let. Džibuti stremi k temu, da bi postal naslednji Dubaj. S priljubljenim turističnim mestom v Združenih arabskih emiratih si deli nekaj naravnih značilnosti. Med drugim je zemlja v Džibutiju neprimerna za kmetijstvo. Zato se naložbe države usmerjajo v razširitev zračnih, vodnih in kopenskih povezav. Džibuti je pripravljen v to vložiti kar 14 milijard ameriških dolarjev do leta 2035.

Najpomembnejša naložba za turiste bo novo letališče, ki si ga ne bodo več delili z vojsko in bo tako lahko nanj prišlo 30-krat več obiskovalcev kot zdaj. Džibuti je v primerjavi z Dubajem naravni raj. Ima osupljivo 324-kilometrsko obalo ob Rdečem morju, ki privablja tako potapljače kot ljubitelje kitovcev med oktobrom in februarjem, ko je temperatura morja najvišja.

Prav tako predstavlja raj za vse turiste, ki si želijo samote. Med drugim ponuja presenetljivo neobljudene otoke, kot sta otok Moucha (na katerem živi le 20 ljudi) in otok Maskali - znan zaradi peščenih plaž in koralnih grebenov.

Po edinstvenosti pokrajine se Džibuti z lahkoto primerja z Islandijo. Otok Assai, ki leži 90 kilometrov jugozahodno od glavnega mesta, je hkrati tretja najnižja točka na Zemlji, saj leži 155 metrov pod ravnijo morske gladine. Pohodnika tam pričara kalejdoskop barv in voda. Barve pa se raztezajo od zelene, modre do bele.

Džibuti je tudi država naravnih fenomenov, med katerimi najdete skrita področja živega peska in kupe vrele vode. Najneverjetnejši je pogled na naravne "dimnike" - nekateri izmed njih so visoki tudi do 50 metrov. Gre za gmote, ki jih je ustvarila magma. In da je okolje še bolj nenavadno, so na obali blizu njih svoje zavetišče našli flamingi, ki obalo obarvajo z rožnato barvo.

Med potovanjem po državi boste lahko opazili številna nomadska plemena, ki se še niso odrekla starodavnim običajem. Prav tako ponujajo turistom možnost, da bivajo zunaj glavnega mesta v nomadskih kočah, kjer jih pričakajo skromna ležišča brez tekoče vode. Vlada pa je že začela postavljati ekološko prijazne kampe poleg glavnih turističnih znamenitosti, kjer se niso odrekli tradicionalni gradnji objektov.

A kljub temu lahko najdete v državi tudi luksuzna prenočišča, toda hoteli običajno samevajo. Ob prihodu v mesto turiste najprej pričaka prašno in glasno urbano okolje, kjer na blatnih ulicah kraljujejo otroci in koze. Mesto je razdeljeno na dve območji - arabsko in evropsko. Prvo zaznamuje tipična arabska gradnja, medtem ko je drugo mešanica francoske in arabske zapuščine. A vseeno je to okolje, ki lahko z vlaganjem v razvoj postne nova priljubljena svetovna turistična točka.