Valletta je mesto ob morju, kjer je moderna arhitektura našla svoje mesto ob zidovih starih utrdb in zgradb. Foto: MMC RTV SLO
Valletta je mesto ob morju, kjer je moderna arhitektura našla svoje mesto ob zidovih starih utrdb in zgradb. Foto: MMC RTV SLO
Posebna značilnost Vallette so ozke uličice. Foto: MMC RTV SLO
Pogled na morje vas spremlja na vsakem koraku. Foto: MMC RTV SLO
Obzidje, ki je nekoč varovalo mesto pred napadi. Foto: MMC RTV SLO

Prizorišče snemanja prve sezone priljubljene serije Igra prestolov (snemalno prizorišče za King's Landing so nato preselili na Hrvaško) je letos izpostavil Lonely Planet. Natančnejše: njegovo prestolnico Valletto je umestil med deseterico mest, ki jih popotniki morajo obiskati v letu 2015. Otoška država v jesenskih dneh ponuja zatočišče za vse turiste, ki na počitnicah poleg sonca cenijo mir. Zaradi majhnosti in arhitekturne raznolikosti je tudi popolna destinacija za turistične "šprinterje" oz. vse, ki si želijo v kratkem času ogledati in doživeti čim več stvari.

Valletta te dni gosti vse nastopajoče na otroški Evroviziji, čeprav bo sam izbor potekal v nekdanji ladjedelnici v Marsi.

Stičišče turističnih poti je Valletta ali drugače mesto, ki so ga zgradili gospodje za gospode. Glavna nakupovalna ulica - Ulica republike - je danes stičišče različnih narodov. Poleg domačinov je na njih precej priseljencev iz Afrike, ki jih v še pogostejšem številu srečate na obrobju središča, ki ga je mogoče prehoditi v nekaj urah, predvsem pa se je na ulicah, ki se dvigujejo in spuščajo, nemogoče izgubiti, kajti vsaka, še tako odročna ulica privede do osrednje družabno-nakupovalne "žile".
In čeprav na glavni ulici Vallette najdete trgovine skoraj vseh večjih trgovcev razočara kulinarična ponudba, najdete značilne malteške jedi po ugodnejših cenah kot v hotelih v bližnjih ulicah.

Iz mesta so tudi cene prijaznejše slovenskim žepom, toda do tam je treba sesti v jekleni konjiček. Čeprav je ena najbolj izpostavljenih posebnosti malteškega prometa vožnja po levi strani, to še zdaleč ni vse. Maltežani veljajo za precej divje voznike, ki se ne pustijo motiti hitrostnim omejitvam ali pa robnikom. Le redki pa podnevi na jeklenih konjičkih prižgejo luči. Se pa zato zelo spoštljivo obnašajo do pešcev, ki jim puščajo prednost - če se le znajdejo pred prehodom za pešce.
Čeprav je Valletta majhno mesto (z 0,8 kvadratnih metrov je najmanjše glavno mesto na svetu), pa je še vedno dovolj veliko in premalo naseljeno (v njem živi okoli sedem tisoč prebivalcev), da lahko ob hitrem sprehodu skozi mesto najdete svoje skrite in neodkrite kotičke.
Priporočljiv je predvsem sprehod do trdnjave Saint Elmo. Tam začutite tisti zgodovinski pridih, ki ga nosi mesto v sebi, saj je "mesto trdnjava", kot nekateri imenujejo Valletto, bilo v zgodovini pogosta tarča osvajalcev - od Feničanov, Kartažanov, Rimljanov, Arabcev do Britancev. Prav njihov vpliv je še najbolj viden. Poleg malteškega jezika je uradni jezik angleščina oz. njihov približek. Med sprehodom po mestu pa je mogoče zaslediti tudi različna posvetila, vklesana v kamen britanskih monarhov.
A samo mesto, ki je zaradi neposredne bližine morja pogosta postojanka za križarke, zaživi šele ponoči.