Na Antarktiki se mati narava poigrava z vašimi očmi. Foto: flickr
Na Antarktiki se mati narava poigrava z vašimi očmi. Foto: flickr
Ogenj svetega Elma so mornarji imeli za dobro znamenje. Foto: flickr
Zlovešči privid z Brockna. Foto: flickr
Zeleni žarek na obzorju. Foto: flickr
Magnetni hrib v Ladaku. Foto: flickr
Sončni psi. Foto: flickr

Pri Lonely Planetu so zbrali seznam 10 naravnih pojavov, ki burijo ljudsko domišljijo že stoletja.
1. Severni sij, Alta, Norveška: Spektakel vesolja, severni sij je slepeča predstava narave, ki jo lahko opazujemo na skrajnem severu in skrajnem jugu Zemlje. Živopisane zaplate svetlobe spreminjajo neskončne zimske noči v naravne lava svetilke. Severni sij ali aurora borealis ali aurora australis nastane, ko sončne delce iz eksplozij na Soncu privleče Zemljino magnetno polje proti severnemu in južnemu polu, pri tem pa trkajo z atmosferskimi plini in oddajajo fotone ali svetlobne delce. Rezultat so bleščeče površine zelene, rdeče, bele, vijolične ali modre svetlobe. Z geografsko širino 69° norveško mestece Alta slovi kot izjemna baza za opazovanje tega svetlobnega pojava.
2. Fatamorgana, Antarktika: Daleč na skrajnem severu (ali na skrajnem jugu) čist in svež zrak močno izostri oddaljene predmete. Globinski čut povsem odpove, svet pa zavzame nenavaden dvodimenzionalen vidik. Na zemljevidih in kartah so prvi raziskovalci natančno začrtali otoke, rte in gorske verige, ki jih nato nikdar več niso videli. Zabaven primer pojava ponazarja anekdota švedskega raziskovalca, ki je v svojem zvezku dokončeval opis skalnatega rta z dvema nenavadno simetričnima dolinskima ledenikoma; dejansko pa je gledal mroža! Fatamorgane povzročajo odsevi vode, leda in snega, ki v kombinaciji s temperaturnimi inverzijami ustvarijo iluzijo trdnih, jasno določenih potez, kjer pa jih ni.
3. Ogenj svetega Elma, Edinburg, Škotska: Herman Melville ga je imenoval 'Goreč prst Boga'. Cezar ga je videl na kopjih svojih čet noč pred bitko. Ta spektakularni učinek, ki ga povzroča elektrika iz nevihtnih oblakov, je od nekdaj v mislih vzbujal asociacije na slaba znamenja in božje posredovanje. Med nevihto se je pojav pogosto videl na ladijskih jamborjih; mornarji so ga pozdravljali, saj do njega navadno prihaja na točki, ko se nevihta umirja. Sveti Elmo je bil zaščitnik mornarjev, zato so pojav imeli za nekakšno njegovo posetnico. Pojav se pogosto vidi na vrhu edinburškega Castle Rocka.
4. Privid z Brockna (Brockengespenst), Goslar, Nemčija: Na tisoče let je vsakdo, ki je imel srečo, da je bil priča temu izjemnemu optičnemu pojavu, verjetno mislil, da je v navzočnosti Boga ali pa da gre sam čez svoje ponovno duhovno rojstvo. To pa zato, ker gledalec zre v podobo svoje sence, obdane s sijem svetlobe (navadno okoli glave). Pojav večinoma nastane blizu gorskih vrhov, kjer je zrak vlažen in sonce nizko. Ime izvira iz bližine pojava Brocknu, ki je s 1141 metri najvišji vrh v pogorju Harz v nemški deželi Saška-Anhalt.
5. Zeleni žarek (Le Rayon Vert), St-Jean de Luz, Francija: Zeleni žarek, priljubljen pri tistih z romantično domišljijo, se zdi, da zajame del nepopisljive in prehodne narave obstoja. Gre za pojav, ki se prikaže na koncu sončnega zahoda, ko se zazdi, da se je iz sonca izstrelil zelen žarek. Vzroki privida so kompleksni in so povezani z lomom svetlobe, gostoto ozračja in ukrivljenostjo Zemlje. Poskusiet srečo v St-Jean de Luz, mestu južno od Biarritza, upodobljenem v filmu Érica Rohmera Le Rayon Vert.
6. Novo rastoči iglavci, Mt. St. Helens, Washington, ZDA: Ta pojav je opazen spomladi. Ko se bližate Mt. St. Helens v zvezni državi Washington, boste opazili, da novo, nežno zeleno rastje, ki poganja na temnozelenih iglavcih, ustvarja optično iluzijo skoraj kot na op-art sliki. Pojav je razpotegnjen čez cel gozd in učinek je vznemirljiv. Mt. St. Helens je spektakularno izbruhnila leta 1980, pri tem pa se je njena severna stena sesedla, nastal pa je orjaški oblak pepela. 57 ljudi je bilo ubitih, pokrajina pa se je v hipu spremenila v brezoblično lunarno pokrajino. Območje so medtem že zaščitili v narodni vulkanski park in mu pustili, da se obnavlja.
7. Magnetic Hill (Magnetni hrib), Ladak, Indija: Ladak, dežela visokih zasneženih prelazov in starodavnih templjev na meji s Tibetom, je take vrste kraj, kjer vam lahko domišljija zlahka uide izpod nadzora. Tu lahko opazujete pojav magnetnega hriba, znanega tudi kot težnostni hrib, kjer, če pustite vozila v prazni prestavi, se zdi, da se pomikajo po hribu navzgor. Ta neverjetni pojav je pripeljal do zgodbic, kako magnetna sila potegne letala iz smeri. A dejansko gre le za močno iluzijo - pobočje v resnici rahlo visi navzdol, a oblika okoliške pokrajine in goratega obzorja pomeni, da so naše običajne referenčne točke zamegljene. Hrib stoji 30 kilometrov od zgodovinske prestolnice Leh.

8. Puščavski privid, Nullarbor, Avstralija: To je pogost pojav - vročinska sparina, zaradi katere se zrak blešči in lahko ustvari videz, da je cesta mokra. Zloben trik. Za izčrpane popotnike v brutalni vročini pojav namišljenega jezera v daljavi kruto vzbudi upe - in jih nato stre. Če pa se le vozite udobno v klimatiziranem avtomobilu, s steklenico vode v roki, megleni lomi svetlobe le še dodajo k atmosferi vašega 'road tripa'. Avstralska puščava Nullarbor (njeno ime izvira iz latinščine in pomeni 'brez dreves') je ultimativno ravno obzorje. Vožnja vzdolž te navidezno brezkončne ceste ponuja veliko priložnosti za spogledovanje s prividi.
9. Hudiči iz Paasselke (Paasselän pirut), jezero Paasselkä, Finska: V Angliji jim rečejo will-o’-the-wisps ali jack-o’-lanterns. V Ameriki "spook lights" (luči prikazni), Škoti pa jim rečejo "spunkies". Vsi ti izrazi označujejo pojav luči sredi noči, pogosto na močvirnatem območju. Če ji boste sledili, se bo oddaljevala; lahko pa se tudi zdi, da sledi vam. Za večino kultur take luči pomenijo zle duhove, ki zvabljajo popotnike v pogubo, ali pa znanilce katastrofe. Globoko finsko jezero Paasselkä slovi po svojih skrivnostnih svetlobnih kroglah - celo na film so jih ujeli! V finski folklori luči označujejo kraje, kjer je zakopan zaklad, in najboljši čas za iskanje nenavadnih luči in zakladov pod njimi naj bi bila zgodnja jesen.
10. Sončni psi, Timbuktu, Mali: Sončni pes je pojav, ki se vidi okoli sonca. Videti je kot svetle pege luči (lažnih sonc), ki sedijo na vsaki strani samega sonca. Traja lahko več ur. Nekdaj so imeli ta pojav za zlovešče znamenje prihajajočih slabih časov. A če veste, da gre le za nedolžne ledene kristale, ki ustvarjajo prizme v zraku, je precej manj strašljivo. Največ možnosti za opazovanje sončnih psov boste imeli ob povsem ravnem obzorju. Timbuktujeva puščavska prostranstva in starodavni blatni templji so odlično prizorišče za opazovanje tega pojava.