Chamonix prireja tudi tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju. Foto: EPA
Chamonix prireja tudi tekme za svetovni pokal v alpskem smučanju. Foto: EPA
Park City, ki v mormonskem Utahu izstopa po svoji liberalnosti in sproščenosti, ponuja izvrstno smuko.
Whisteler je lani gostil zimske olimpijske igre. Foto: EPA
Zermatt
Osupljiva panorama Zermatta. Foto: EPA
Val d'Isere je klasika francoskih smučarskih letovišč.

Popotniška spletna stran Cheapflights.com je sestavila seznam desetih najboljših smučarskih destinacij.
1. Park City, Utah
Južno od Salt Lake Cityja leži Park City, ki pa kljub majhnosti po turistični privlačnosti nikakor ne zaostaja za precej večjo utaško prestolnico. Vsako leto mestece gosti filmski festival Sundance, poleg tega pa je tudi dom alpskega smučanja. Šest gora in 114 prog daje zimskim navdušencem dovolj prostora, ne bodo pa razočarale niti druge gorske dejavnosti kot tubing in sankanje. Poleg tega pa nista zanemarljivi niti kulinarična niti posmučarska ponudba.
2. Whistler, Kanada
Alpsko smučanje in gorsko kolesarjenje vladata Whistler Blackcombu, ki ga vsako leto izberejo za vrhunsko smučarsko destinacijo. Whistler je gostil večino alpskih, nordijskih in sankaških disciplin na lanskih zimskih olimpijskih igrah, tako da za smuko res ni boljšega od svetovno uveljavljenega Whistlerja. A pazite se medvedov - whistlerski kosmatinci so znani potem, da neredko odpirajo celo zaklenjena vrata avtomobilov v iskanju prigrizka.
3. Zermatt, Švica
Zermatt, blizu meje z Italijo, v švicarskih Alpah na južnem koncu doline Matter, je izvrstna izhodiščna točka za tiste, ki gredo po Haute Route do Chamonixa in Patrouille des Glaciers. Kupite lahko tudi mednarodno smučarsko karto, ki vam omogoča smučanje na italijanski strani meje v Cervinii. Smučanje v Zermattu je razdeljeno na štiri območja: Sunnegga, Gornergrat, Klein Matterhorn in Schwarzsee, vsako od njih pa označujejo edinstvene poteze. Še ena prednost Zermatta - tu lahko smučate tudi poleti.
4. Val d'Isere, Francija
V jugovzhodni Franciji, na meji z narodnim parkom Vanoise, leži Val d'Isere. To smučarsko letovišče, razdeljeno po stopnjah težavnosti, vabi obiskovalce z vsega sveta, da se podajo po smukaških progah in da raziščejo tamkajšnjo kulturo. Valdiserske živahne proge so popolno izhodišče za njegovo še živahnejše nočno življenje, prehod med obema pa je povsem enostaven. Brezplačni kombi med Val d'Iserom in La Daillom vozi vsake pet minut podnevi in vsake 30 minut ponoči.
5. Verbier, Švica
Eno najzahtevnejših smučišč v Alpah je eno samo veselje za ljubitelje belih strmin. Verbier leži na visoki in sončni lokaciji, in to prelepo območje zna biti naravnost zastrašujoče, še posebej na črni progi z razgledom na Mont-Fort. Klasične proge, kot neoznačena pot s Col des Gentianes in Mont Geleja, so vredne obiska.
6. Chamonix, Francija
Chamonix leži tik pod najvišjo goro Evrope, Mont Blancom, in ima širok nabor prog srednje in večje zahtevnosti. Znan je kot evropska prestolnica ekstremnega smučanja 'free-ride' in vroča destinacija za deskarje. Po smuki se podajte v živahno mestno središče, napolnjeno z več kot 100 restavracijami in bari.
7. St. Anton, Avstrija
St. Anton sicer slovi kot razkošna zimska destinacija, a nikakor ni enodimenzionalen. Za svojo bleščečo fasado skriva razburljivo smuko svetovnega slovesa, fantastičen pršič in veliko neoznačenih prog. Izvedenci uživajo v odsekanih prepadih, kot je Zura, in v pršiču zahtevne Valluge. Začetniki uživajo na manj zahtevnih pobočjih, lahko pa se tudi podate v sosednje letovišče Lech, za katerega velja ista karta.
8. Vail, Kolorado
Vedno znova se Vail uvršča na sezname najboljših smučarskih letovišč na svetu. S svojimi sedmimi Back Bowlami in z izjemnim pršičem vabi izkušene smučarje z vsega sveta. Zaradi obsežnosti gore najdejo nekaj zase tako začetniki kot tudi veterani, edina težava je, da večini smučarjev zmanjka dopusta, preden lahko zares raziščejo celotno območje.
9. Banff, Kanada
Osupljiva pokrajina je tisto, po čemer slovi Banff, a svetovni ugled si je prislužil še s čim drugim kot le z bleščečo zunanjostjo. Z dolgo smučarsko sezono, lahkim in suhim snegom, fantastično infrastrukturo in tremi glavnimi letovišči je smučanje v Banffu pravi užitek. Mestece leži v kanadskem Skalnem gorovju, neokrnjeno območje pa je med drugim dom jelenov in losov. Združite to naravno lepoto z luksuznimi hoteli in gorskimi kočami, pa dobite Banff.
10. Jackson Hole, Wyoming
Začetniki, pozor - to je območje za strokovnjake. Jackson Hole, slikovito postavljen v gorovje Grand Teton, ponuja strme proge, globok pršič in ozke žlebove. Med najbolj izjemnimi deli so Cheyenne, Tensleep in Laramie, še več izzivov pa vas čaka v bližnjem Grand Targheeju.