Na enem mestu si je mogoče v pomanjšanem merilu ogledati številne evropske znamenitosti. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Na enem mestu si je mogoče v pomanjšanem merilu ogledati številne evropske znamenitosti. Foto: RTV SLO/M.Kr.

Ob vznožju še ene izmed evropskih znamenitosti, Atomiuma, se razprostira miniaturni svet Mini Evrope. V parku si je mogoče ogledati več kot 300 pomanjšav evropskih arhitekturnih biserov in marsičesa, na kar so Evropejci še posebej ponosni.

Od letos dalje bo v parku tudi slovenska znamenitost, in sicer Plečnikovo Tromostovje iz Ljubljane.

V parku poudarjajo, da izbor prikazanih znamenitosti temelji na skrbni presoji, kaj prikazati obiskovalcem in kako izpeljati vsak posamezen projekt. Miniatura ne sme biti preveč zahtevna in ne sme zasesti preveč prostora. Obstajati morajo izvirni načrti, pri izdelavi pa pričakujejo vso pomoč tudi iz matičnih držav.

Izdelava verodostojnih miniatur je namreč strokovno zahteven, časovno dolg in finančno velik zalogaj. Cena izdelave večjih miniatur se lahko povzpne tudi do 150 tisoč evrov.

Ob vznožju Atomiuma se je mogoče sprehoditi mimo številnih italijanskih znamenitosti. Tudi mimo poševnega stolpa v Pisi in palače ob Trgu sv. Marka v Benetkah. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Čeprav si je mogoče le nekaj kilometrov stran ogledati izvirnik, je del Mini Evrope tudi bruseljski Grand Place. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Britanski parlament je ena izmed večjih in zahtevnejših miniatur, ki je ni mogoče spregledati. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Brez pariških znamenitosti ne gre. V središču pozornosti je Slavolok zmage z grobom neznanega junaka. Foto: RTV SLO/M.Kr.
V parku je kar nekaj znamenitih zgradb iz Španije. Med njimi tudi arena iz Seville, kjer so bikoborbe. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Na ogled niso le stare zgradbe, ampak tudi dosežki moderne arhitekture, kot je na primer zgradba Oceanaria akvarija iz Lizbone. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Pomemben del evropske zgodovine predstavljajo Brandenburška vrata, ob katerih stalno poteka rušenje nekdanjega berlinskega zidu. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Grške barve in zibelko evropske zgodovine zastopa Akropola. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Zgodovino s severa Evrope pa predstavlja vikinška vas. Ob vsaki znamenitosti je tudi opis države, iz katere prihaja, ob pritisku na gumb pa zazvenijo toni državne himne. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Niso pa prikazane le arhitekturne znamenitosti, ampak tudi detajli iz vsakodnevnega življenja v posameznih evropskih državah. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Po jezercih plujejo električni čolnički, iz finske savne skačejo v vodo gole plastične mladenke. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Tudi v Mini Evropi kdaj zagori, vendar gasilci na kopnem in v vodi takoj ukrepajo. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Brez popravil ne gre, vendar so na prvi pogled v Mini Evropi žal precej manj učinkoviti kot v nam bližnjem Minimundusu. Foto: RTV SLO/M.Kr.
Da Evropa ne misli ostati le na tem planetu, pa dokazuje ponos evropske vesoljske industrije raketa Ariane. Foto: RTV SLO/M.Kr.