Majhno mesto Alberobello je znano po svojih kamnitih hiškah (trulli). Foto: MMC RTV SLO/P.S.
Majhno mesto Alberobello je znano po svojih kamnitih hiškah (trulli). Foto: MMC RTV SLO/P.S.

Med priporočenimi kraji se znajdejo tudi nekateri v naši bližini. Tako sta na seznamu Sarajevo, mesto, ki ga so ga zaznamovale tri uničujoče vojne, in italijanska pokrajina Apulija, ki poleg peščenih plaž ponuja še številne druge neodkrite kotičke, kot je pravljično mestece Alberobello z znamenitimi kamnitimi hiškami.

Druge evropske destinacije, ki so se znašle na seznamu, so pokrajina Katar v Franciji, olimpijsko mesto Soči v Rusiji, pohodniška pot John Muir na Škotskem, pokrajina Alentejo na Portugalskem, majhna država Lihtenštajn in Riga, prestolnica Latvije.

Pri National Geographicu priporočajo tudi obisk nacionalnega parka Nyungwe Forest v Ruandi, pokrajine Northern Territory v Avstraliji, mesta New Orleans v ZDA, Zelenortskih otokov ob zahodni obali Afrike, Córdobe, drugega največjega mesta v Argentini, nacionalnega parka Ranthambore v Indiji, planote Bolaven v Laosu, mesta Arbil v Iraku, nacionalnega parka Rocky Mountain v ZDA, dežele Gvajana v Južni Ameriki, kakavove poti v Ekvadorju in nacionalnega parka Nahanni v Kanadi.

Prvič letos pa so lahko izbrani bralci National Geographica na seznam uvrstili tudi destinacijo po svojem izboru - največ jih je glasovalo za otoke Derawan v Indoneziji.

Svoj seznam najboljših turističnih destinacij so naredili tudi pri Lonely Planetu. Ogledate si ga lahko tukaj.