Stroški gradnje izjemnega objekta so bili 90 milijonov evrov. Foto: EPA
Stroški gradnje izjemnega objekta so bili 90 milijonov evrov. Foto: EPA

Polmiljonski Leipzig je največje mesto v nemški zvezni deželi Saški. Ime mesta, ki leži na sotočju rek Pleisse, Elstra in Parthe, izhaja iz slovanskega imena za lipo. Tradicija in napredek se čutita povsod, bogata preteklost pa se zrcali v zgodovinskem jedru mesta, ki impresionira z izjemno arhitekturo.

Izobraževanje, kultura in znanost so v Leipzigu vedno igrali pomembno vlogo. V mestu, ki je ustanovilo univerzo že leta 1409, so delovali tudi Leibniz, Göthe, Schiller in Bach. Leipzig, v srednjeveški časih eden od centrov trgovine, velja za mesto buržuazije in tamkajšnji prebivalci so od nekdaj naklonjeni umetnosti.

Kjjub številnim vojnam in razdelitvi Nemčije po drugi svetovni vojni, so prebivalci ohranili pionirski duh in pogum soočati se s težavami. Ta odnos se je pokazal predvsem v dogodkih jeseni 1989, ko so prav protesti v Leipzigu pomenili začetek konca Vzhodne Nemčije, ki so doživeli vrhunec s padcem berlinskega zidu.

Bogata športna tradicija
Bogato tradicijo ima mesto tudi v športu. Od 19. stoletja naprej je Leipzig nemško mesto gimnastike. V Vzhodni Nemčiji je bil absolutno središče športa z znamenito šolo, ki je sproducirala izjemne športnike. Seveda tudi nogomet ni izjema. Leta 1900 je bila prav tukaj ustanovljena Nemška nogometna zveza. Leipzig je kandidiral tudi za poletne olimpijske igre leta 2012, vendar ni bil izbran.

Nov stadion
Za svetovno nogometno prevenstvo je bil zgrajen povsem nov stadion, ki lahko sprejme 45.000 gledalcev. Stroški gradnje so bili 90 milijonov evrov. Spektakularna streha, v katero je vgrajena razsvetljava in odlična akustika, dajeta objektu posebno dimenzijo. Na njem bodo odigrani štirje dvoboji predtekmovanja (SČG – Nizozemska, Španija – Ukrajina, Francija – Južna Koreja, Iran – Angola) in ena tekma osmine finala.