Ljubljana - ena cenejših prestolnic v Evropi? Foto: SVK
Ljubljana - ena cenejših prestolnic v Evropi? Foto: SVK
Tokio
Tokio. Foto: EPA/Reuters
Berlin, ki je letos praznoval jubilejno obletnico padca Berlinskega zidu, je pravi raj za hispterje. Foto: Reuters
Namibija se ponaša z neponovljivo pokrajino.
Denver ob vznožju Skalnega gorovja. Foto: Osebni arhiv Gala Faganela
Ste za safari v Krugerju?
Litva je vstopila v evrsko območje. Foto: Reuters
V tasmanskem tropskem deževnem pragozdu. Foto: RTV SLO/M. T.
Kristus se razgleduje nad Riom. Foto: Reuters

Pri Business Insiderju so svojo 23-erico dobro argumentirali in jo podprli z aktualnimi trendi v turizmu, nihanji valut ter festivali in dogajanjem po svetu. Poglejmo si podrobneje njihove napovedi za leto, ki je pred nami - pa čeprav jih je treba mestoma jemati malenkost z zadržkom.

1. Japonska bo postala ugodna popotniška destinacija: Posledice uničujočega cunamija leta 2011 je močno čutil tudi japonski turizem. Vlada se je v zadnjih letih močno trudila, da bi privabila turiste nazaj, padec jena pa predstavlja odlično priložnost za obisk te tradicionalno drage dežele. Večina turistov se napoti v Tokio, ki se že pripravlja na poletne olimpijske igre: gostil jih bo leta 2020.

2. Lima kot kulinarična prestolnica Južne Amerike: Perujska prestolnica počasi pridobiva ugled kulinarične meke, še posebej, ko so tamkajšnjo restavracijo Central razglasili za najboljšo južnoameriško restavracijo. Kar osem od 50 najboljših latinskoameriških restavracij, vključno s takimi, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami, je v Limi.

3. Oboževalci Ledenega kraljestva se bodo zgrnili na Norveško: Ledeno kraljestvo (Frozen) je Disneyju prinesel 1,2 milijardi dolarjev, oboževalci te animirane uspešnice pa si zdaj želijo obiskati Arendelle, fiktivno norveško kraljestvo s pravljično pokrajino jezer, slapov, gora in fjordov, pri čemer sta avtorjem kot navdih služila obalni mesti Bergen in bližnji Voss, nikakor pa obiskovalci Norveške ne bi smeli izpustiti Lofotov z ribiškimi vasicami in dih jemajočimi pečinami. Po Ledenem kraljestvu je zanimanje turistov za Norveško zraslo za kar 40 odstotkov.

4. Iran bo nova vroča bližnjevzhodna turistična želja: Iran v zadnjem času opaža ogromen porast zanimanja in rezervacij, verjetno tudi zaradi rahlega odtajanja odnosov z Zahodom, ob tem da je država starodavnih mest in lepe pokrajine za turiste prijazna, varna in še nepreplavljena s turističnimi pastmi.

5. Vzpon rečnih križarjenj: Pozabite na orjaške križarske ladje, zdaj je v razcvetu rečna križarska industrija. Tovrstne plovbe ponujajo intimnejšo in kulturnejšo izkušnjo od tistih brezdušnih čezoceanskih. Potniki se lahko vkrcajo kar v središču mest in uživajo ob razgledu na oba bregova reke.

6. Lepota Namibije bo zvabila turiste v Afriko: S svojim bogatim živalskim svetom, kolonialno arhitekturo in osupljivo pokrajino gora, puščav in plaž je Namibija nedvomno ena najbolj slikovitih držav sveta - pa tudi ena najvarnejših v Afriki.

7. Canberra vabi: Avstralsko kar malo zapostavljeno prestolnico je Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) imenovala za najboljši kraj za življenje na svetu. Canberra nima impozantnih stavb ali rajskih plaž kot nekatera bolj opevana avstralska mesta, je pa mirnejša, spokojnejša in polna ogleda vrednih kulturnih ustanov.

8. Berlin bo še naprej najbolj hipstersko mesto v Evropi: Berlin že dolgo velja za eno najbolj "kul" mest v Evropi, v zadnjih letih pa se je uveljavil tudi kot prvovrstna hipsterska točka, pri čemer je njihovo središče osrednja soseska Kreuzberg.

9. Palawan (Filipini) - otoška destinacija številka ena: Prelepi Palawan je revija Conde Nast Traveler lani izbrala za najboljši otok na svetu. Ta filipinski otoček vabi s podzemno reko Puerto Princesa, eno od novih sedmih naravnih čudes sveta. Ponaša se tudi s sanjskimi plažami in morjem, ki je pravi raj za potapljanje, snorkljanje in plavanje. Palawan na več turistov letos računa tudi z okrepljenimi mednarodnimi letalskimi povezavami.

10. Litva vabi: Z vstopom Litve v evrsko območje bo ta država še prikladnejša za obisk. Raziščite prestolnico Vilno z njenim zgodovinskim središčem, uvrščenim na Unescov seznam, sproščajte se na plaži nacionalnega parka Kurska Kosa ali pa obiščite enega od številnih gradov.

11. Denver, Kolorado, vabi na marihuanski turizem: Odkar je Kolorado leta 2014 legaliziral uporabo in prodajo marihuane, je Denver postal turistična destinacija za vse kadilce te opojne substance, ki jih v mesto ob vznožju Skalnega gorovja vabijo s številnimi trgovinicami, specializiranimi za kanabis. Še celo posebne ture na to temo ponujajo. Je pa Denver kot kulturna prestolnica tistih krajev in središče številnih mikropivovarn vseeno še veliko več kot le marihuanska prestolnica ZDA.

12. Južna Afrika bo postala ugodnejša: JAR velja za eno dražjih destinacij, a s padcem lokalne valute postaja cenejša. V Cape Townu, za turiste najbolj priljubljeni točki, so precej izboljšali sistem javnega prevoza, zgradili nove hotele in se lotili novih urbanih projektov. Še celo safariji v narodni park Kruger so zdaj ugodnejši.

13. Firence ostajajo priljubljene: Že tako priljubljene Firence bodo letos verjetno privabile še več turistov, saj jih je Conde Nast Traveler nedavno razglasil za najboljše mesto za popotnike. To italijansko mesto je res pravi zgodovinski biser, poln izjemnih muzejev, umetnin, trgovin in restavracij. Na firenški veduti kraljuje Duomo, stolnična kupola, turisti pa derejo tudi v muzej Uffizi, Accademio z Michelangelovim Davidom in hodijo občudovat razgled na most Ponte Vecchio.

14. Iz Severne Amerike na Curaçao: Curaçao, čudovit karibski otok med Arubo in Bonairom, je bil še do nedavnega zaradi slabih letalskih povezav relativno težko dostopen, a letos je dobil redno neposredno povezavo z New Yorkom in Montrealom, tako da na otoku že pričakujejo naval (severnoameriških) turistov.

15. Hainan - nova vroča kitajska obalna destinacija: Otok Hainan v Južnokitajskem morju je ena najhitreje rastočih turističnih destinacij v državi. V zadnjih letih so okrepili hotelsko ponudbo, nameravajo pa okrepiti tudi mednarodne letalske povezave. Večina turistov je domačih ali pa Rusov, a Hainan zdaj cilja še na druge. Glavna atrakcija so plaže (imajo celo mednarodni festival v deskanju na valovih), ima pa otok tudi vrsto zgodovinskih svetišč, grobnic in utrdb.

16. Turisti bodo odkrili Baskijo: Baskija je s svojim jezikom, kulinariko in kulturo svet zase. Ta pokrajina med Španijo in Francijo turistično ni oblegana, a zdaj jo popotniki počasi odkrivajo. Bogata pokrajina je polna ogleda vrednih muzejev, živahnih mest, krasnih plaž in vina. Bilbao se ponaša z Gehryjevim Guggenheimovim muzejem, San Sebastian slovi po plažah, Pamplona pa po vsakoletnem festivalu San Fermin, na katerem vas preganjajo biki. Je pa tu tudi cela vrsta manj znanih, praktično neokrnjenih mest.

17. Tasmanija vabi avanturiste: Lonely Planet je Tasmanijo uvrstil na svoj seznam najboljših destinacij leta. Avstralski otok slovi po svoji krasni pokrajini, divjih živalih, zgodovinskih posestvih, prvovrstnih vinih in gorskem kolesarjenju. Letos se bo odprl tudi drugi odsek pešpoti Three Capes Track, tako da jo bodo pohodniki lahko mahnili peš čez divjino vse do klifov narodnega parka Tasman. A Tasmanija ni samo za avanturiste - na svoj račun bodo prišli tudi gurmani in ljubitelji vina, pa tudi pari, ki iščejo romantični oddih.

18. Queens, New York - kulinarična meka? Queens je v zadnjem času, ko so cene na Manhattnu in Brooklynu vrtoglavo narasle, deležen kar nekaj pozornosti. Ta po krivici spregledan in neverjetno raznolik newyorški okraj, dom priseljencev iz sto držav, kjer na ulicah slišiš okoli 138 jezikov, ljudje zdaj počasi ponovno odkrivajo, vključno s tamkajšnjo raznoliko kulinariko. Pojdite v Flushing na kitajsko hrano, v Astorio na grško ali pa v Jackson Heights na indijsko; v Bohemian Hall v Astorii kraljuje češka hrana, v Elmhurstu dominikanska, v Queens Village pa jamajška. Nekateri kuharski mojstri imajo Queens celo za najboljše kulinarično mesto na svetu.

19. Rio de Janeiro in priprave na OI 2016: Čeprav je svetovnega prvenstva v nogometu že konec, pa Rio de Janeiro ostaja v pogonu v pripravah na poletne olimpijske igre 2016, za kar bodo prav prišli tudi novi hoteli, trgovine, restavracije in prizorišča, zgrajena za mundial. 2015 je idealni čas za obisk, da prehitite množice, ki se bodo nad to brazilsko mesto zgrnile leta 2016.

20. Severna Irska vabi ljubitelje Igre prestolov: Potem, ko je imela od priljubljene HBO-jeve serije Igra prestolov velike koristi že Hrvaška, si zdaj podobnega uspeha obeta tudi Severna Irska, kjer snemajo peto sezono. Severna Irska je ob gradovih, ki jih lahko gledamo v seriji, polna tudi naravnih čudes, kot so skalna formacija Giant's Causeway in pečine Slieve League.

21. Pittsburgh (Pennsylvania) vabi hipsterje: Pittsburgh je dolga leta veljal za delavsko mesto, kar mu zdaj začenja koristiti, saj mesto prestaja pravo hipstersko preobrazbo. Pittsburgh ima veliko in rastočo mlado populacijo, ki očitno prispeva k rasti turizma. Središče hipsterske subkulture je soseska Lawrenceville s trendovskimi trgovinami, restavracijami, bari in pivovarnami.

22. Mjanmar bo postal še dostopnejši: Odkar je Mjanmar pred leti prvič odprl vrata turistom, ta jugovzhodna azijska država počasi razvija svojo infrastrukturo, gradi nove hotele in restavracije ter popravlja ceste. Pred Mjanmarom je še dolga pot, a že zdaj je turistični naval velik. Po prestolnici Jangon jo večina turistov mahne v Bagan na vožnjo z baloni nad starodavnimi templji. Država se ponaša tudi z 2.000 kilometri obale in krasnimi plažami.

23. Ljubljana, Slovenija - naslednja Hrvaška: Pri Business Insiderju pišejo, da turisti še niso zares odkrili naše male, a lepe države, polne odlične hrane, zgodovinskih mest in osupljive pokrajine. Ob tem naj bi bila Slovenija tudi ena najcenejših držav v Evropi, Ljubljana s svojim ljubkim starim jedrom, mostovi čez Ljubljanico in starim gradom pa ena najbolj podcenjenih destinacij na stari celini.