Castello Sforzesco, ki danes daje svoje prostore umetnostni galeriji, so začeli graditi v 14. stoletju. Foto: RTV SLO
Castello Sforzesco, ki danes daje svoje prostore umetnostni galeriji, so začeli graditi v 14. stoletju. Foto: RTV SLO
Galleria Vittorio Emanuele II
Vhod v znamenito nakupovalno ulico Galleria Vittorio Emanuele II, ki slovi po velikih italijanskih modnih ikonah. Foto: RTV SLO
Znamenita gotska katedrala, ki jo je treba zaradi njene veličine vedno znova obnavljati. Foto: RTV SLO
La Scala
La Scala - operna hiša, ki vsako leto znova gosti največja imena svetovnega opernega petja in je pomembno povezana z velikim opernim skladateljem Verdijem. Foto: RTV SLO
San Siro
San Siro sprejme več kot 85 tisoč privržencev nogometa. Foto: RTV SLO

Gre za eno največjih in urbano najrazvitejših mest naše zahodne sosede in Evrope na sploh, ki je v osrčju Lombardije. Uradno urbano območje tega mesta, ki ga Italijani imenujejo La Grande Milano, šteje 4.280.820 ljudi, z okolico pa prestolnica šteje 7.400.000 prebivalcev.

Milano je tudi mesto visoke mode
Mesto velja za enega največjih komercialnih in finančnih centrov, pohvali pa se lahko tudi z dejstvom, da je eno najbogatejših mest v Evropski uniji. Slovi kot modna prestolnica, ki lahko brez zadrege tekmuje z največjimi modnimi mesti, kakršna sta na primer Pariz in New York. Milanske modne znamke in trgovine, ki se nahajajo na ulici Montenapoleone ter na Piazza Duomo oz. na ulici Galleria Vittorio Emanuele II, ohranjajo sloves najstarejših in najbolj cenjenih.

Poleg tega ne gre pozabiti na druge pomembne odlike Milana. Sladokusci ga poznajo po tradicionalni božični torti, ki je - preverjeno - nekaj posebnega in nosi ime Panettone. Ljubitelje jeklenih konjičkov pa Milano privlači predvsem zaradi znamenitega avtomobilskega imena Alfa Romeo, ki je doma ravno v tem lombardskem velemestu.

Mesto je močno zaznamovala bogata kulturna dediščina
Kulturnih in zgodovinskih znamenitosti je v tej prestolnici toliko, da je skorajda nemogoče vse zajeti in popisati, zato se bomo omejili le na najslavnejše. Mednje vsekakor spada znamenita katedrala, imenovana Il Duomo di Milano, ki je odigrala pomembno vlogo pri soustvarjanju katoliške tradicije, prispevala k izjemni glasbeni dediščini Cerkve ter postala eden od prepoznavnih spomenikov gotske arhitekture.

Gradili so jo od 14. do 19. stoletja, dejansko pa obnavljanje te stvaritve, ki je ena največjih evropskih cerkva in lahko sprejme 40 tisoč ljudi, zahteva nova in nova zahtevna dela, ki jim ni videti konca.

Za vse, ki vas je prevzela Da Vincijeva šifra
Tu so še Castello Sforzesco, grad, ki danes kot galerija odpira vrata vsem, ki želijo pokukati v svet renesančnih mojstrov Michelangela, da Vincija in drugih velikih umetnikov, Santa Maria delle Grazie - cerkev, ki hrani znamenito da Vincijevo Zadnjo večerjo, galerija Pinacoteca di Brera, ki se nahaja v samostanu iz 16. stoletja in hrani dela največjih italijanskih slikarjev iz različnih umetnostnih obdobij, fakultete s starodavnimi koreninami …

Močan pečat Milanu daje ulica Galleria Vittorio Emanuele II (ime je dobila po prvem kralju združene Italije), ki je prekrita z obokanim stropom iz stekla in jekla ter s stekleno kupolo v središču. Pa seveda znamenita operna hiša La Scala, ki se kosa z največjimi opernimi hišami sveta.

Nogometne tekme na stadionu San Siro so posebno doživetje
Kot je omenjeno že v uvodu, pa je Milano tudi mesto športnih navdušencev (in včasih celo preveč vživetih navijačev), ki ga pozna večina ljubiteljev nogometa. In sicer predvsem po milanskem nogometnem klubu AC Milan.

Kdo ne pozna nogometašev tega vrhunskega kluba, oblečenih v rdeče-črne drese, ki že leta in leta kraljujejo na stadionu San Siro, ki sprejme več kot 85 tisoč obiskovalcev? Kdo še ni slišal za njihove velike rivalske tekme z drugim milanskim prvoligašem Interjem?

Milano je vsekakor mesto, ki se ga splača obiskati. Lahko bi rekli, da ni človeka, ki v Milanu ne bi našel ničesar od tistega, kar ga zanima. Prestolnica za vse okuse torej.

Marjetka Nared