Rdeči lampijoni kitajske četrti v Bangkoku. Foto: EPA
Rdeči lampijoni kitajske četrti v Bangkoku. Foto: EPA
Veličastni vhod v kitajsko četrt v Vancouvru. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nezgrešljiv: San Francisco. Foto: EPA
Obvezni inventar vsake kitajske trgovinice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vrvež kitajske četrti. Foto: EPA

Živahno ozračje in vrhunska hrana sta le dva izmed razlogov, da obiščete kitajske četrti sveta - kadar koli v letu.
Lonely Planet predstavlja sedem najboljših:
New York: več kot 150.000 kitajsko govorečih prebivalcev živi v utesnjenih stanovanjskih hišah v tej soseski, največji kitajski skupnosti zunaj Azije. Na sprehodu po njenih ulicah boste deležni neštetih eksotičnih trenutkov - pogled na peče odojke, ki visijo v izložbah mesarnic, vonj po svežih ribah in zrelih kakijih ter zven kantonščine in vietnamščine, ki odmeva med klici prodajalcev ponarejenih rolexov vzdolž Canal Street. Tu imate priložnost kupiti ne le ponaredke Pradinih torbic, ampak tudi medeninaste gonge, lakirane kitajske palčke, lampijone iz riževega papirja, copatke iz kitajske svile, sladoled in kozarec Lee Kum Kee omake za pečena rebrca.
London: neposredno severno od Leicester Squara - a po ozračju cel svet stran - ležita ulici Lisle in Gerrard, žarišči londonske kitajske skupnosti. To je živahna četrt z lažnim orientalskim vhodom, kitajskimi prometnimi znaki, rdečimi lampijončki, neštetimi restavracijami in odličnimi azijskimi supermarketi. Da bi londonsko kitajsko četrt zares doživeli, je najboljši čas za obisk kitajsko novo leto. Vedite pa, da kakovost hrane tu močno variira - mnogi lokali so povprečni in ozko usmerjeni na turistično tržišče. V zadnjih letih pa se je odprla vrsta kakovostnih restavracij, kakršni sta, denimo, Haozhan in Royal Dragon.
Bangkok: bangkoška kitajska četrt je mestni ekvivalent amazonskemu porečju. Tukajšnji vrhunci so precej komplicirana mreža ozkih ulic, nabito polnih tržnic in izvrstnih pouličnih stojnic. V nasprotju z drugimi kitajskimi četrtmi po svetu je bangkoška nesegregacijska in zgubiti se v njej je verjetno najboljša stvar, kar vas lahko doleti. Soseska sega v leto 1782 in od takrat se je spremenilo razmeroma malo. Še vedno lahko slišite pogovore v najrazličnejših kitajskih narečjih, kupujete kitajska zeliščna zdravila ali okušate kitajske jedi, ki jih ne morete nikjer drugje na Tajskem. Vstop kitajsko četrt in izhod nje iz vam oteži obupen promet, a območje je od postaje Hualamphong oddaljeno le nekaj korakov.
San Francisco: "Da bi živeli v zanimivih časih," se glasi legendarni kitajski urok, in 41 ozkih uličic, nagnetenih v kitajski četrti San Francisca, je preživelo 150 zelo zanimivih let. Na teh uličicah je San Francisco prehitro odrasel, preživel vrhunce, tihotapce alkohola, fanatizem in preizkušnje z ognjem, da je dočakal modro visoko starost. Danes lahko ob večerih slišite mešanje kockic mahjonga na Spofford Alley, kjer je Sun Yat-sen načrtoval strmoglavljenje zadnje kitajske dinastije. Družbe se zbirajo na Nob Hillu, kjer so se nekdaj mornarji iz pristanišča opotekali v bordele za 25 centov. Danes tu še vedno kadijo opij, kockajo in hodijo na najboljši dim sum v mestu na Ross Alley.
Sydney: ob neharmonični glasbeni podlagi kantonskega popa je Dixon Street srce in duša kitajske četrti: ozka, temačna, z vrsto restavracij in glasnih prodajalcev. Bogato okrašena zmajevska vhoda na vsakem koncu četrti prekrivajo lažne babmbusove ploščice, zlate kitajske pismenke, stilizirani levi za odvračanje zlih duhov in kar precej golobjih iztrebkov. To je pravzaprav tretja sydneyjska Kitajska četrt in sega v 20. leta.
Kuala Lumpur: ovinkaste ulice in utesnjen kaos ustvarjajo v tej kitajski četrti pravi ekonom lonec prizorov in zvokov. Jln Petaling je živahna poulična tržnica, ki prodaja take spominke kot "avtentične" leviske in poceni crocse; odpre se okoli 10. zjutraj in se zapre pozno ponoči. Kitajske kavarne se nahajajo na Jln Panggong in Jln Balai Polis. V stranskih ulicah so skriti templji - obiščite glavni hindujski tempelj Kuala Lumpurja, tempelj Sri Mahamariamman.
Toronto: Glavna kitajska četrt Toronta se nahaja v samem srcu mesta in se razteza okoli križišča Spadina Ave in Dundas St W. Celo območje je videti bolj kot Mali Sajgon ali Bangkok, saj vietnamski in južnoazijski priseljenci še naprej prihajajo. Kot druge kitajske četrti po svetu je tudi tukajšnja kulturološka izkušnja. Pozabite, da ste sredi Severne Amerike, in zaplavajte v razburkanem morju kantonskega popa, poceni restavracij, maserjev stopal, pouličnih glasbenikov, tradicionalnih zdravilcev in prodajalnic z ginsengom, s posušenimi lignji in z vedri čilijev.