Moherski klifi ob lepem vremenu: razgled na morje in nebo. Foto: RTV SLO/E. S.
Moherski klifi ob lepem vremenu: razgled na morje in nebo. Foto: RTV SLO/E. S.

Vendar pa se visokemu standardu ne gre čuditi, saj so Irci sposobni prodati vse. Dežela je prepredena s kamenodobnimi najdišči in srednjeveškimi samostani, kar samo po sebi ne pove nič, toda okoli teh je vselej nešteto trgovin s spominki (ti so ponekod na prodaj celo v cerkvah), pogosto pa boste plačali vstopnino tudi za ogled naravnih lepot. Če ste bolj šibkih financ torej priporočamo, da svojo pot toliko bolj skrbno načrtujete.

O jezikovnih posebnostih
Irci so zelo prijazni ljudje, toda celo če je vaše znanje angleščine dobro, jih boste najbrž težko razumeli. Še slabše se vam bo godilo na sicer redkih območjih na zahodu, kjer ljudje še govorijo irski oz. keltski jezik. Res naj bi njegova uporaba v zadnjem času spet narasla, saj jo država spodbuja na vse načine. Otroci se je učijo v šolah, vsi javni napisi so dvojezični, poleg tega pa naj bi družine, ki irščino uporabljajo doma, plačevale nekaj nižje davke. Na kakšen način oblasti to zadnje preverjajo, ni jasno.

Pozor: Ovce na cesti
Če načrtujete road trip, vam razdalje ne bodo delale težav, saj se iz enega konca dežele na drugega pride v nekaj urah, upoštevati pa je treba, da Irci z nekaj redkih izjem ne poznajo obvoznic, zaradi česar si boste prisiljeni ogledati tudi bolj ali manj zanimive kraje ob poti. Domače živali na cesti niso nič nenavadnega. Irci vozijo kajpak po levi, volan pa imajo na desni, zato v primeru izposoje avtomobila razmislite tudi o tem, kako boste prestavljali z levico. Pa še to, omejitve hitrosti so začuda zapisane v kilometrih (ne miljah) na uro.

Predno greste v pub…
Nenazadnje, drži seveda tudi, da so Irci ljubitelji piva in viskija. Irski viski je, mimogrede, trikrat destiliran, in vsak kolikor toliko zaveden Irec vam bo povedal, da Škoti, ki ga destilirajo le dvakrat, svojega posla sploh ne obvladajo. Ob morebitnem druženju z domačini pa si velja zapomniti vsaj eno irsko besedo, namreč »na zdravje«: Sláinte!

E. S.

Tipična pokrajina na zahodu dežele. Ovce manjkajo zgolj po naključju. Foto: RTV SLO/E. S.
V bližini jezera Glenadalough stoji samostan, kjer je živel Sv. Kevin. Kot ve povedati pesem, je bil mož zelo pobožen; ko ga je nekoč neka ženska le prehudo oblegala, jo je vrgel naravnost v jezero... Foto: RTV SLO/E. S.
Živahno mestece Kilkenny leži v osrčju dežele. Posebej visokih temperatur ni pričakovati niti poleti. Foto: RTV SLO/E. S.
Vsi manjši kraji so nadvse lepo urejeni. Foto: RTV SLO/E. S.
V kraju Ennis je živel večkratni irski predsednik in premier Eamon de Valera. Foto: RTV SLO/E. S.
Ob Moherskih klifih vodi več kilometrov dolga pot, kjer se lahko v miru sprehajate. Padanje pa je kajpak - prepovedano. Foto: RTV SLO/E. S.
Deževno pristanišče Galway na zahodu dežele je predstavljalo točko slovesa številnih izseljencev, ki so v 19. stoletju zapustili Irsko. Foto: RTV SLO/E. S.
Mestece Donegal leži na skrajnem severozahodu Irske. Njegovo ime se, mimogrede, naglaša na zadnjem zlogu. Foto: RTV SLO/E. S.