Nigerija ima že nekaj let težave s pravo starostjo nogometašev. Nwankwo Kanu naj bi bil tako star 33 let, v resnici pa ima 42 let. Foto: EPA
Nigerija ima že nekaj let težave s pravo starostjo nogometašev. Nwankwo Kanu naj bi bil tako star 33 let, v resnici pa ima 42 let. Foto: EPA
Nigerijski navijač
Na slabši razvoj nogometa je vplivala tudi nesposobnost športnih fukncionarjev, da bi zagotovili primerne športne objekte. Foto: EPA
Lagos
Lagos je največje mesto v Nigeriji. V okolici lahko obiščete številne rajske plaže. Foto: EPA
Gazela
Hieno lahko srečate v naravnih parkih in tudi na ulicah, namesto hišnih ljubljenčkov. Foto: EPA
Nigerija
Abuja je prestolnica Nigerije. V mestu je tudi eden izmed dveh največjih stadionov v Nigeriji, ki pa na žalost propada. Foto: EPA
Osun
Osunski sveti gozd je dom boginje plodnosti Osun. V gozdu so številni oltarji, svetišča, kipi in druga umetniška dela v čast boginji. Foto: EPA

Vsi, ki so na kakršen koli način vpleteni v nigerijski nogomet, se morajo najprej zavedati političnega vpliva. Nekdanji nogometaš Abiodun Obafemi, ki je med drugim igral v reprezentanci, ki je leta 1996 na olimpijskih igrah v Atlanti osvojila zlato medaljo, kljub upokojitvi še vedno spremlja nigerijski nogomet, a je nad razmerami razočaran.

Meni, da ima Nigerija veliko nadarjenih igralce in da se lahko kosa celo z Brazilijo, a se v Nigeriji šport in politika preveč prepletata. Namesto dela z mladimi talenti, ki bi se razvili v vrhunske nogometaše in primerno zastopali državo, je vse prevečkrat od izvora nogometaša odvisno, ali bo prišel v reprezentanco. Obstajala naj bi celo nogometna mafija, skupina igralcev, ki naj bi odločali, kdo bo povabljen in kdo bo igral na dvobojih, a je Obafemi to zanikal.

Če je treba, pomladijo ali postarajo igralce
Naslednja težava, ki je stara že 20 let, a v Nigeriji še ni odpravljena, je starost igralcev. Zgodilo se je namreč že, da so ugotovili ponarejanje let navzgor in navzdol. Tako naj bi bil Nwankwo Kanu star 33 let, v resnici pa je star 42 let. Znan je tudi primer Phillipa Osonduja, obetavnega mladega igralca na svetovnem prvenstvu do 17 let leta 1987, ki je, potem ko so se pojavila vprašanja o njegovi pravi starosti, zapustil nogomet in postal hišnik. Nigerijski blogarji poznajo veliko takšnih primerov tudi danes. Eden izmed njih je celo zapisal, da ima prijatelja, ki je igral v nigerijski ligi. Njegova prava starost je bila 34 let, nogometna pa 21.

Na slabši razvoj nogometa je vplivala tudi nesposobnost športnih fukncionarjev, da bi zagotovili primerne športne objekte. Tudi tam, kjer so objekte le naredili, pa imajo težave tako pri vzdrževanju samih objektov kot tudi športne kulture. O nesposobnosti športnih funkcionarjev pričata nacionalni stadion Surulere in stadion Abuja, ki sta le še senca tega, kar sta nekoč bila.

Pričakovane kakovosti nogomet v Nigeriji ne more doseči tudi zaradi tega, ker strokovni kadri s trenerskimi izkušnjami niso postavljeni na mesta, iz katerih bi svoje znanje lahko prenašali na mlajše generacije. Na pomembne funkcije so imenovani ljudje, ki imajo malo ali nič znanja o nogometu.

In kje bodo lahko Nigerijci spremljali nogometno prvenstvo?
Tisti, ki bodo zbrali dovolj denarja in bodo nogomet odšli spremljat v Južnoafriško republiko, se bodo lahko zabavali v navijaški vasi Naija. Ta bo navijačem nudila prenočišča, restavracijo, bazen, telovadnico, cerkev, mošejo in nakupovalno središče. Navijaška vas je namenjena tako nigerijskim kot preostalim navijačem, pričakujejo pa, da bodo vsak dan privabili okoli 5.000 ljudi. V vasi bodo mednarodnim obiskovalcem predstavili tudi svojo turistično dejavnost.

Čeprav Nigerija politično in ekonomsko obvladuje zahodno Afriko, se svetu ne kaže v pravi podobi. Malokdo tako ve, da ima Nigerija kilometre obale, številne nacionalne parke in starodavna mesta, vredna ogleda.

V mestu Kano si lahko ogledate emirjevo palačo, ki je bila zgrajena v 15. stoletju. Med zveznima državama Borno in Yobe je nacionalni park Chad Basin, kjer je svetovno znano zbirališče za opazovanje ptic selivk, ki spomladi pridejo vse do Evrope. Videti je mogoče tudi žirafe, noje in gazele.

V Nigeriji sta ogleda vredna najmanj dva slapova. Farin Ruwa je slap, ki ga v resnici sestavljajo trije zaporedni slapovi. Če ga obiščete, ne smete izpustiti niti ogleda vrta metuljev. Awhum je več kot 30 metrov visok slap v Enuguju, ki naj bi iz bližnjega samostana odganjal zlobne sile.

Gazele, žirafe, krokodili, bivoli in bizoni
Na območju gorovja Idanre ljudje živijo že tisočletje. Obiskovalce mesto vsakič znova navduši z nenavado pozidavo, čarobnostjo ter rastlinsko in živalsko raznolikostjo. Osunski sveti gozd je dom boginje plodnosti Osun. V gozdu so številni oltarji, svetišča, kipi in druga umetniška dela v čast boginji. Na območju nekdanjega imperija Yoruba je mogoče videti hiške v starem portugalskem slogu, srečate pa lahko tudi bivole in bizone ter številne ptice. Gorile, šimpanze in druge opice lahko vidite v nacionalnem parku Cross River. Podvodni konji, krokodili in kače so doma v parku Pandam. Največje afriške živali pa lahko vidite v parku Yankari.

Ko si boste zaželeli poležavanja, lahko izbirate med številnimi plažami. Plaža kokosovih orehov leži v mestu, ki je v 19. stoletju slovelo kot središče trgovine s sužnji. V Lagosu lahko obiščete plažo Akodo ali eno izmed najbolj priljubljenih in obiskanih plaž, plažo Bar. Če se s čolnom podate skozi lagoško pristanišče, boste prišli do zaliva Takwa. Plaža Eleko pa velja za eno najlepših plaž v Lagosu. Všeč bo tako romantičnim dušam kot tudi tistim, ki iščejo zabavo.