Ste za obisk Grenlandije? Ta severnjaška destinacija se je znašla na devetem mestu LP-jevega seznama. Foto: Reuters
Ste za obisk Grenlandije? Ta severnjaška destinacija se je znašla na devetem mestu LP-jevega seznama. Foto: Reuters
1. mesto: Bocvana. Foto: Reuters
Na drugo mesto se je uvrstila Japonska. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
ZDA so tretje mesto prinesli njeni narodni parki. Na sliki Arches v Utahu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na četrtem mestu je Palau. Foto: Reuters
Na šestem mestu je Avstralija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Pa pojdimo po vrsti.

1. Bocvana: Demokratična, napredna, razsvetljena - predvsem pa osvežujoče divja. Zgodba Bocvaninega popotovanja od revščine do ene najstabilnejših in cvetočih afriških držav je navdihujoča. Bocvana letos praznuje 50. obletnico neodvisnosti, zato je to več kot primeren čas za petje hvalospevov tej državi na jugu celine, če ne zaradi drugega, že zato, kako uspešno je uravnotežila gospodarsko rast z zaščito svojih naravnih bogastev. Ko obiščete Bocvano, se pripravite, da boste resnično osupli.

2. Japonska: Čeprav se je Japonska letos uvrstila "šele" na drugo mesto LP-jevega seznama, pa pa je dežela vzhajajočega sonca vedno prva izbira za popotnike, ki iščejo noro izkušnjo. Nobena druga država na svetu ne pooseblja klišeja "moderna, a vseeno starodavna" kot prav Japonska. Uspešna kandidatura Tokia za mesto gostitelja olimpijskih iger 2020 je dvignila temperaturo v že tako vročično razvijajočem se in rastočem mestu, a japonsko podeželje ostaja očarljivo in spokojno s svojimi elegantnimi lesenimi svetišči in prelepo naravo.

3. ZDA: "Najboljša ideja", ki se je kadar koli porodila Ameriki - Zveza narodnih parkov -, praznuje sto let. Sto let ohranjanja neokrnjene narave takih veličastnih parkov, kot so Yosemite, Yellowstone, Zion in Grand Canyon, skupno kar 59 narodnih parkov in na stotine zgodovinskih spomenikov. Zato si le obujte pohodniške čevlje in se odpravite raziskovat izjemno dobro razvito 340.000 kvadratnih kilometrov prostrano mrežo zunajzemeljskih pokrajin, od globokih rdečih kanjonov do zelenih močvirij z aligatorji, od kipečih gejzirjev do prostranih puščav.

4. Palau: Palau je nedvomno ena najčarobnejših potapljaških destinacij na svetu - in močno se bori, da bi to tudi ostala. To odročno otočje sredi Pacifika je vseh 100 odstotkov svojega morskega ozemlja zaščitilo, da bi tako obvarovalo svoj "morski Serengeti", kot mu pravijo. Mogoče je, da vam bo čezmerna nošnja podvodne maske začasno pustila odtise na obrazu, a obilica rib, koral in drugih morskih bitij bo poplačala vse muke.

5. Latvija: V 25 letih samostojnosti ta baltska država kar sije. Latvija ob obletnici oživlja svoje starodavne tradicije, obnavlja zapuščene gradove in graščine, skrite sredi borovih gozdičkov, ter povzdiguje svojo nekdaj omledno kuhinjo v drzno nordijsko kulinariko. Prestolnica Riga pa je medtem z izboljšano infrastrukturo in obnovljenimi zgodovinskimi stavbami močno izkoristila svoj naslov evropske prestolnice kulture 2014, njena privlačnost pa samo še raste.

6. Avstralija: Močni avstralski dolar je v zadnjih letih številnim popotnikom zagrenil obisk celine "tam spodaj". A s padanjem dolarja in cen goriva je letos pravi čas za popotovanje po prostranem otoku. Vsekakor obiščite čim več naravnih atrakcij, tudi takih, ki so vsako leto bolj ogrožene, kot sta Veliki koralni greben in neokrnjena divjina Tasmanije.

7. Poljska: Proti recesiji odporna Poljska ima očitno nadnaravne moči - medtem ko je preostala Evropa drsela v krizo, je Poljska doživljala razcvet, število obiskovalcev pa vztrajno raste. In temu vzponu kar ni videti konca, saj Vrocłav letos nosi naziv evropske prestolnice kulture. Pozornosti bo deležen tudi Krakov, saj ga bo za svetovni dan mladih obiskal papež Frančišek, odpirajo pa se tudi nove letalske povezave do Krakova, Szczecina, Katovic in Gdańska.

8. Urugvaj: Ocenjujejo, da bo letos Urugvaj obiskalo približno tri milijone tujih turistov. A presenetljivo je, da jih ni še več glede na vse, kar ponuja "južnoameriška Švica". Urugvaj, ugnezden med Brazilijo in Argentino, je po tiho postal napredna država, ki se ponaša z majhno, a vzorčno prestolnico Montevideo, pampami, kjer lahko izživite svoje "gavčofantazije", ter živahnim nočnim življenjem na obali, kjer je najbolj glamurozno letovišče Punta del Este.

9. Grenlandija: Grenlandija je sicer najredkeje poseljena dežela na svetu, a tistim, ki zberejo pogum in se odpravijo na ta mrzel konec našega planeta, ne bo dolgčas - opazujte odsev polnočnega sonca na ledenikih, plujte med kiti, s pasjimi vpregami prečkajte tundro, opazujte severni sij nad ledenim pokrovom ... In kot da že to ne bi bilo dovolj, bo marca Grenlandija gostila arktične zimske igre, največji tovrstni dogodek, ki ga bo pospremil festival pesmi, plesa in kulinarike.

10. Fidži: Pot do raja je pravkar postala malce lažja. Uživaški Fidži je po državnem udaru in ustavni krizi le znova našel tla pod nogami, popotniki pa bodo kmalu lahko koristili posodobljeno in razširjeno mednarodno letališče Nadi. Kaj torej početi? Lahko le poležavate v enem izmed luksuznih letovišč, lahko preizkusite kak adrenalinski šport, ki je pač ta hip v modi, ali pa se odločite za preverjene fidžijske klasike - potapljanje, jadranje in ribarjenje.