Meščani so ponosni na svojo na Finskem izdelano staro jadrnico Meridianas, ki je danes nekakšen neuraden simbol mesta. Foto:
Meščani so ponosni na svojo na Finskem izdelano staro jadrnico Meridianas, ki je danes nekakšen neuraden simbol mesta. Foto:
Lepe plaže v okolici Klaipede. Foto: EPA
V starem mestnem jedru boste našli nekaj slikovitih starih hišk, ki so videti kot iz pravljice.

Od Klaipede je najbližje in največje morsko letovišče Palanga oddaljeno le 20 kilometrov. In če je Klaipeda znana tudi kot mesto z zanimivim nočnim življenjem, ima Palanga poleg plaž tudi svoje letališče. Izvrstno za navijače.
Najprej malce zgodovine: na območju današnjega mesta naj bi naselbine starih baltskih plemen obstajale že v 7. stoletju. V 13. stoletju so sem prišli križarji iz Nemčije in leta 1252 ustanovili Memele castrum. Do začetka 18. stoletja je bil Memel ena najmočnejših trdnjav v Prusiji, po združitvi Nemčije leta 1871 pa je Memel postal najsevernejše nemško mesto.


Memel je postal litovsko mesto Klaipeda leta 1923, po drugi svetovni vojni pa je bil pridružen Sovjetski zvezi in se kmalu razvil v največjo pomorsko oporišče evropskega dela Zveze. Po litovski osamosvojitvi je Klaipėda postala za državo zelo pomembna kot pristanišče.
KLAIPEDA NA KRATKO:
- Prebivalstvo:
180.000
- Demografija: Litovci 63 %, Rusi 28,2 %, Poljaki 4,8 %
- Klubi: Neptunas, Nafta-Uni-Laivite, Lemminkainen (Ž)
- Znani košarkarji, rojeni v Klaipedi: Eurelijus Žukauskas, Saulius Štombergas, Arvydas Macijasuskas, Tomas Delininkaitis ...
- Povprečna temperatura v septembru: 13,3 °C
- Okvirne cene: Za pivo boste v restavraciji odšteli približno evro, za obrok 2-20 evrov.

Na kavo v središče, na kosilo na jadrnico
Danes je mesto znano po svojih čudovitih plažah, lepemu staremu delu mesta z zgradbami v slogu 'fachwerk', sproščenem ozračju, pivu in lepih ženskah. V starem mestnem središču boste našli veliko majhnih umetniških galerij, muzejev, trgovin s spominki in udobnih kavarnic.
Vzdolž reke Danė boste našli zasidrano jadrnico z imenom Meridianas. Meridianas so zgradili leta 1948 na Finskem in je danes ena izmed najlepših atrakcij mesta, v njej pa najdemo tudi istoimensko restavracijo.
Klaipeda ima bogato nočno življenje s številnimi klubi z različnimi glasbenimi žanri. Če imate raje mir in naravo, pa svetujemo, da se podate na Kuronski polotok, ki je od trajektnega terminala oddaljen le 10 minut vožnje z ladjo. V bližnji okolici Klaipede najdete še pomorski muzej, etnografsko ribiško kmetijo, bele peščene plaže in slikovite ribiške vasice.

Evropsko prvenstvo v košarki bo potekalo med 31. avgustom in 18. septembrom.