Slikovito pristanišče eklektičnega Urugvaja, kjer se tradicija meša z modernimi mestnimi jedri. Foto: Lonely Planet
Slikovito pristanišče eklektičnega Urugvaja, kjer se tradicija meša z modernimi mestnimi jedri. Foto: Lonely Planet
Plakat prvega sploh svetovnega prvenstva v nogometu.
Plaže v družbi nebotičnikov. Foto: Lonely Planet

Druga najmanjša država v Južni Ameriki je hkrati najmanjša država, ki ji je uspelo postati svetovni prvak v nogometu. In to dvakrat.
Urugvaj nedvomno ni le majhna zaplata zemlje med Argentino in Brazilijo, temveč ima država - tudi s pomočjo svoje nogometne tradicije in uspehov na tem področju - močno lastno identiteto.
Nekoč je bil Urugvaj najbolje varovana južnoameriška skrivnost, ki jo je poznala le peščica Argentincev, Brazilcev in Čilencev, ki so uživali v neokrnjenih plažah, atmosferičnih mestih, orjaških zrezkih in živahnem nočnem življenju.
Turisti prihajajo
A potem se je leta 2002 Urugvaj spopadel z eno svojih največjih gospodarskih kriz, peso je padel, država pa postala precej bolj cenovno ugodna in ljudje so postali radovedni. Prišli so, se zaljubili v te kraje in dober glas ponesli v svet. Kar še ne pomeni, da je Urugvaj neka neobvladljiva turistična meka - glavne atrakcije, kot so Colonia del Sacramento, Punta del Este in Montevideo, so bile na turiste pripravljene in se z na novo odkrito popularnostjo dobro spopadajo.
Spet druge destinacije, denimo Punta del Diablo in Maldonado, ohranjajo svoj šarm, a niso več neodkriti biseri kot nekoč. Drugje, v notranjosti (denimo prestolnica gavčev Tacuarembó) in v mestih ob rekah, še posebej zunaj poletne sezone, pa imate še vedno veliko možnosti biti edini "gringo" v mestu.

- V Urugvaju živi 3,5 milijona ljudi, od tega skoraj polovica v prestolnici Montevideo.
- Demokratična država, osamosvojitev od Brazilije leta 1825.
- Okoli 95 % prebivalstva pretežno evropskega rodu.
- Dokaj bogata država. ZN jo je uvsrtil na 45. mesto na svetu po kakovosti življenja.
- 54 % prebivalstva katoličani, 1 % judje.
- Urugvaj ima zelo visoko stopnjo pismenosti (97,3 %).
- Urugvajci slovijo kot veliki mesojedci. Še posebej imajo radi jedi iz govedine in sendviče z zrezki. Najboljši poulični prigrizek: Sendvič Milanesa (šunka, sir, jajce in solata).

"Reka pisanih ptic"
Ime Urugvaj v jeziku lokalnih indijancev pomeni "reka pisanih ptic", a več o tej deželi morda pove njen sloves "Švice Južne Amerike". Tu niso mišljene njene geografske karakteristike (gre le za pretežno nizko pokrajino z najvišjim vrhom, visokim komaj 514 metrov), temveč njena stabilna demokracija in socialne ugodnosti, kakršna je, denimo, brezplačna izobrazba. Omenjena finančna kriza leta 2002 je sicer negativno vplivala na stopnjo kriminala, a se je stanje izboljšalo. Kriminal sicer ostaja problem - a v primerjavi s preostalo regijo zanemarljiv.
Urugvaj ima bogato kmetijsko in državljansko zgodovino znotraj svojih avtohtonih ljudstev. Stare tradicionalne tehnike priganjanja živine so v nekaterih območjih še vedno v rabi, poleg tega pa se na teh območjih lahko tudi ognete gneči turistov, ki se zgrinjajo nad prijetne plaže južnega Atlantika in mestna središča Urugvaja.
Prva gostiteljica SP
In potem je tu še ... nogomet. Brez konkurence najpopularnejši šport v državi. Leta 1924 je Urugvaj postal prva južnoameriška država, ki je tekmovala v Evropi, ko so poslali svojo nogometno reprezentanco na Olimpijske igre v Pariz. Osvojili so zlato, kar so ponovili še na naslednjih OI v Amsterdamu leta 1928. Urugvajska ekipa je postala svetovni prvak dvakrat - a od tega je že pol stoletja in več (v letih 1930 in 1950). Izjemen dosežek, še zlasti, če dodamo, da gre za najmanjšo državo (po številu prebivalcev), ki ji je uspel ta podvig.
Še danes boste v prestolnici Montevideo, živahnem in eklektičnem mestu z bogatim kulturnim življenjem, naleteli na cel kup obiskovalcev, ki ga poznajo izključno zaradi enega razloga: ker je bil leta 1930 gostiteljica sploh prvega finala svetovnega prvenstva v nogometu. Na stadion (še vedno aktualni nacionalni stadion z zmogljivostjo kar 65.000 gledalcev) lahko danes v pravem urugvajskem slogu preprosto vkorakate.
Ko stojite na prizorišču, kjer se je začel v mnogih smislih največji športni dogodek na svetu, si ne morete kaj, da ne bi v živo začutili zgodovine.
Lonely Planet predlaga:
1. Colonia del Sacramento: Stopite nazaj v času na ulicah tega tihotapskega pristanišča z izjemno atmosfero.
2. Punta del Este: Razvajajte se med jet setom v tem svetovno znanem obalnem letovišču.
3. Mercado del Puerto: Postavite svoj mesojedi status na preizkušnjo z absurdno orjaškimi zrezki na tej slikoviti tržnici.
4. Pivski kolega: Spoznajte se z domačini in spijte kak kozarček skupaj.
5. S shojene poti: Napasite si oči na pravih gavčih v sproščenem mestecu Tacuarembó. 6. Najboljše popotovanje: Spustite se z vrvjo (t. i. zipping) čez rečno delto med Carmelom in buenosairskem predmestjem Tigre - prav gotovo najboljši način za prečkanje meje.
7. Obvezen ogled: Ena najboljših izkušenj, kar jih lahko doživite v Urugvaju, je ogled tekme med Penarolom in Nacionalom, nogometnima ekipama, ki se ju v državi najbolj spremlja.

Urugvaj je na SP v skupini A z Južnoafriško republiko, Mehiko in Francijo.