Nenavadna oblika otoka Hašima je poskrbela za njegov vzdevek
Nenavadna oblika otoka Hašima je poskrbela za njegov vzdevek "bojna ladja". Foto: Screenshot: Youtube

Otok, ki je približno 15 km oddaljen od mesta Nagasaki, sicer nosi ime Hašima, vendar se ga je prijel vzdevek Gunkandžima, kar v japonščini pomeni bojna ladja - oblika otoka iz zraka namreč zelo spominja na sivo vojaško ladjo sredi morja.

Na šestih kvadratnih kilometrih površine je nekoč živelo več tisoč ljudi, otok je bil poseljen med letoma 1887 in 1974, saj so pod morskim dnom odkrili premog, zato je dajal dom rudarjem in njihovim družinam - vrhunec naseljenosti pa je bil leta 1959, ko je tam živelo kar 5.259 ljudi. Toda v 60. letih je začela nafta počasi izpodrivati premog, kar je privedlo do opuščanja rudnikov na Japonskem, čemur se ni mogla izogniti niti Hašima in leta 1974 jo je zato zapustil še zadnji prebivalec.

Kar 35 let je bil izlet na Hašimo prepovedan z zakonom, nato pa so oblasti aprila 2009 le odobrile pristajanje na otoku, vendar pa obdržale prepoved pohajkovanja po razpadajočih stavbah, saj je smrtno nevarno. Vendar prepoved ne preprečuje pustolovščin željnih popotnikov, ki se prikradejo na otok ter navdušeno fotografirajo in snemajo ruševine.

Nekaj takih videoposnetkov smo spodaj zbrali tudi mi, zato da si lahko tudi v ogledate mesto, v katerem se je pred skoraj 40 leti ustavil čas in pustil za seboj le ruševine.