V vseh regijah se odpirajo terase, na njih (in v sobah) pa bodo svojih gostom lahko stregli tudi v nastanitvenih obratih v devetih oražnih regijah. Foto: BoBo
V vseh regijah se odpirajo terase, na njih (in v sobah) pa bodo svojih gostom lahko stregli tudi v nastanitvenih obratih v devetih oražnih regijah. Foto: BoBo

Državni sekretar na ministrstu za gospodarstvo Simon Zajc je na novinarski konferenci podrobneje pojasnil v sredo sprejeti odlok vlade, ki ob določenih izjemah sprošča nekatere ukrepe za preprečevaneje širjenja virusa v gostinstvu in nastanitvenih obratih.

V devetih statističnih regijah (to so: koroška, podravska, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska) se tako odpirajo terase in vrtovi gostinskih lokalov, v pomurski, goriški in obalno-kraški statistični regiji pa tudi notranjosti gostiln, "vendar le pod pogojem testiranja, dokazila o prebolelosti, potrdila o cepljenju, pri čemer delovanje nočnih klubov, barov ali diskotek ni dovoljeno," je navedel Zajc.

"Novost je, da se v vseh regijah dovoli ponudba nastanitvenih storitev v obratih do 30 nastanitvenih enot, ne glede na velikost obrata, pod pogojem dokazil potrošnikov o testiranju, cepljenju ali prebolelosti. To vključuje tudi ponudbo programov za dobro počutje, ki jih nastanitveni obrat ponuja. Za goste je pod določenimi pogoji dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti na vrtovih teh obratov in v sobah (sobna strežba), dovoljen je tudi osebni prevzem jedi in pijač," je razložil Zajc. V sredo so v sporočilu za javnost na vladi sicer navedli, da bo med nastanitvenimi objekti v rumeni in oranžnimi regiji razlika, a je Zajc danes jasno povedal, da razlike, ko gre za nastanitvene obrate po regijah, ne bo.

Ne, to ni napoved za poletje. Upam, da - če se bo trend padanja okužb nadaljeval - bomo ta pravila v soglasju s posvetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje lahko rahljali. A v tem trenutku, ko smo še daleč od zelene faze, je potrebna posebna previdnost, če želimo imeti poletno sezono bolj brezskrbno.

Simon Zajc na vprašanje, ali so ta pravila napoved tega, kako bo videti poletna sezona

Za v hotel nujen negativni test ali potrdila o prebolelosti oz. cepljenosti

Vendar pa je za izvajanje te dejavnosti potrebno upoštevati določene pogoje. V notranjosti gostinskih obratov, katerih obratovanje je dovoljeno v treh rumenih regijah, in v nastanitvenih obratih so lahko le gostje, ki imajo enega od štirih dokazil:

  • dokazilo o negativnem izvidu opravljenega PCR-testa ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur;
  • dokazilo o pozitivnem izvidu PCR-testa, ki je starejše od 10 dni, ne pa starejše od 6 mesecev, razen če zdravnik presodi drugače;
  • potrdilo, da so preboleli covid-19 in da od začetka simptomov ni minilo več kot pol leta;
  • potrdilo o cepljenju za covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva prozvajalca Pfizer preteklo najmanj 7 dni, pri Moderni, Sputniku, SinoVacu, Biotechu in Sinopharmu pa najmanj 14 dni. Od prejema prvega odmerka proizvajalca AstraZeneca in indijskega cepiva pa mora preteči najmanj 21 dni, pri cepivu proizvajalca Johnson & Johnson pa najmanj 14 dni.

Vsi štirje našteti pogoji ne velja za mlajše od 15 let, ki v objektu bivajo skupaj z ožjimi družinskimi člani ali skrbniki.

Hoteli bi se s pronedeljkom lahko odprli, a je težava tudi v tem, da nimajo rezervacij, saj niso vedeli, kdaj se bodo epidemične razmere izboljšale, opozarjajo pri združenju. Foto: Reuters
Hoteli bi se s pronedeljkom lahko odprli, a je težava tudi v tem, da nimajo rezervacij, saj niso vedeli, kdaj se bodo epidemične razmere izboljšale, opozarjajo pri združenju. Foto: Reuters

Omejitev števila ljudi v notranjosti, razmik med mizami, maske, razkuževanje

Strežba jedi in pijač je še vedno dovoljeno med 7. in 19. uro, pri čemer pa časovna omejitev ne velja v primeru dostave jedi in pijač v sobe oz. druge oblike nastanitvenih enot (sobna strežba) ter za osebni prevzem jedi in pijač. Poleg tega morajo gostje gostinske obrate zapustiti v 30 minutah po koncu dovoljenega obratovanja, strežba jedi in pijač je dovoljena le za mizami ob upoštevanju razdalje 1,5 metra med stoli oz. 3 metre med robovi miz. Za eno mizo lahko sedijo največ štirje ljudje.

Vsem gostom nastanitvenih obratov je dovoljeno ponujati tudi storitve za dobro počutje, tudi bazene, ampak samo za goste.

Zajc pojasnuje, da se odpirajo tudi bazeni in druge storitve

Omejeno je tudi največje dovoljeno število gostov – to mora biti, kot velja že zdaj, jasno napisano ob vhodu, treba je spoštovati ukrepe, kot so razkuževanje rok, nošnja mask (razen za mizami), razkuževanje miz ipd., je še navedel Zajc. Poleg tega morajo vsi zaposleni enkrat tedensko opraviti testiranje na novi koronavirus, razen če spadajo v katero izmed kategorij izjem (prebolevniki, cepljeni).

"Odpiranje gostinskih in nastanitvenih dejavnosti po vsej državi je zagotovo velik in dobrodošel premik v smeri novega zagona in revitalizacije domačega turizma. Prvomajski prazniki so pred vrati in z njimi možnost, da jih izkoristimo za krajši oddih v domačih krajih," je ob tem dejal Zajc in spomnil vse, ki še niso izkoristili svojih turističnih bonov, da imajo zdaj priložnost, da to storijo.

Gostinci in hotelirji kritični do pogojev za delovanje
Logar: "Luč na koncu tunela se svetlika, upajmo, da ne bo kakšnega dodatnega ovinka"

Gostinci pozdravljajo odpiranje dejavnosti, kritični pa do pogojev

V gostinski in turistični panogi pozdravljajo dodatno odpiranje dejavnosti, kritični pa so do pogojev, pod katerimi jim bo dovoljeno ponujanje storitev gostom. Veliko je odprtih vprašanj, komuniciranje je pozno, opozarjajo. "Veseli nas, da prihaja do začetka sproščanja dejavnosti," je tako v izjavi za STA poudaril direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije (TGZS) Fedja Pobegajlo. To namreč vidijo kot znak, da bo v prihodnje prišlo do nadaljnjega odpiranja.

"Nismo pa najbolj zadovoljni z zelo poznim komuniciranjem v zvezi z odpiranjem, ki družbe postavlja v položaj, ko marsikaj ni jasno," je dodal. Vprašanje je, kaj se bo odprlo, saj ponudniki v tako kratkem času niso sposobni pripeljati gostov, težave pa so tudi pri organizaciji storitev dobrega počutja: "Bazena ne moreš odpreti v nekaj dneh, saj moraš, ob drugih postopkih pridobiti tudi analizo kopalne vode, kar pa traja kakih 14 dni," je pojasnil Pobegajlo.

Zlasti večji hoteli po besedah Pobegajla še razmišljajo, ali se jim odpiranje za največ 30 oddanih sob glede na stroške sploh splača. V nekaterih regijah bodo ob tem gostje lahko še naprej hrano uživali le v sobah in na terasah, vprašanje je tudi, kje in kako je mogoče izvajati testiranje gostov. "Veliko je še odprtega," je sklenil Pobegajlo.

Da smo lahko začeli odpirati turistične nastanitve, smo morali omejiti število oseb, ki pridejo v en objekt. To smo storili tako, da smo določili število sob oz. posameznih enot, ne glede na velikost objekta.

Simon Zajc o tem, da je lahko odptih le 30 enot v objektu, ne glede na to, ali gre za hotel ali kakšno drugo obliko nastanitve

Hotelirji nimajo nobenih rezervacij, saj niso vedeli, kdaj bodo lahko odprli

Tudi predsednik Združenja hotelirjev Slovenije pri TGZS-ju in direktor ljubljanskega hotela Slon Gregor Jamnik je opozoril, da informacije o pogojih delovanja do hotelirjev prihajajo zelo pozno. "Takšnega poslovanja, takih pogojev, še nismo imeli, ne v prvem ne v drugem valu. To je nekaj popolnoma novega za nas. Potrebujemo čas, da se na to pripravimo," je dejal v izjavi za STA.

Hotelirji ob tem trenutno nimajo nobenih rezervacij, saj niso vedeli, kdaj bodo lahko odprli hotele. "Nismo strokovnjaki, ki bi vedeli, kako se bo virus obnašal in bi lahko sami izračunali, kdaj bomo lahko odprli. Smo prazni in nimamo nobenih rezervacij. Preden vse steče, bomo lahko prazni še mesec ali dva," je opozoril Jamnik in dodal: "Mislim, da bo na trgu kar velika zmeda." Po njegovih informacijah bodo nekateri hotelirji ostali do preklica zaprti, saj se jim obratovanje pod postavljenimi pogoji ne izplača.

Cvar: Pogoji diskriminatorni

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) Blaž Cvar pa je prepričan, da je odločitev o pogojih obratovanja diskriminatorna do panoge. "V zaprtih prostorih lahko sto tisoče zaposlenih opravlja svoje delo osem ur na dan, brez teh pogojev lahko obiskujemo vrsto lokalov in zaprtih prostorov," je spomnil in dodal: "Najbrž bo nejevolja pri gostincih, ki so bili šest mesecev neprekinjeno zaprti, spet prisotna."

Podobno kot pri ukrepih pri žičničarjih bodo izvid testa, ki ga bodo pokazali potrošniki, preverili člani osebja, je navedel Zajc. Ni pa pomembno, ali je test PCR- ali hitri, je še dodal.  Foto: BoBo
Podobno kot pri ukrepih pri žičničarjih bodo izvid testa, ki ga bodo pokazali potrošniki, preverili člani osebja, je navedel Zajc. Ni pa pomembno, ali je test PCR- ali hitri, je še dodal. Foto: BoBo

Za odpiranje vrtov in teras lokalov se je že v preteklih dneh zaradi postavljenih pogojev, pa tudi negotovega vremena, odločila manj kot polovica gostincev, je dodal Cvar. Predvsem gostinci, ki strežejo hrano, težko sprejemajo goste zgolj na terasah, postavlja pa se tudi vprašanje finančne vzdržnosti. "Vztrajamo pri tem, da je treba čim prej odpreti notranjost lokalov, a pod takšnimi pogoji bo to seveda težko," je dejal.

"Vprašanje, ki se postavlja, je predvsem, kako vse skupaj izvajati in nadzirati," se je še vprašal Cvar. Že zdaj je bilo, denimo, na terasah praktično nemogoče zagotavljati razdaljo 1,5 metra med gosti za isto mizo ob uživanju hrane in pijače. "To je predpis, ki ga lahko nekdo zapiše, izvajati pa ga ni mogoče," je prepričan sogovornik. "Tudi zdaj bo nekaj zapisano, težko pa bo to izvedljivo in težko bo to nadzirati."

Ob polnoči se sprošča prehajanje med regijami, dovoljeno zbiranje do 10 ljudi

Gostilne naj se odprejo po italijanskem zgledu

Gostinci so, kot so še sporočili iz zbornice, sicer veseli ponovnega odprtja gostinskih in nastanitvenih obratov, a s pogojem, da mora imeti gost za obisk notranjosti gostinskih in nastanitvenih obratov negativni test, potrdilo o cepljenju ali dokazilo o prebolelosti, se ne strinjajo. Vlado so zato pozvali, da te diskriminatorne pogoje nemudoma odpravi. "Smo za odprtje notranjosti po italijanskem vzoru, z ustrezno razdaljo med mizami, vendar brez kakršnih koli dokazil. Prav tako pa naj se odpiralni čas gostiln podaljša do 22. ure," je v sporočilu za javnost še zapisal Cvar.