Kruta realnost na nižje ležečih smučiščih. Foto: BoBo
Kruta realnost na nižje ležečih smučiščih. Foto: BoBo

Tam, kjer so lahko zagnali žičnice, so jih ponekod morali po le nekaj dneh ustaviti, spet drugje pa delujejo le v omejenem obsegu. V trenutnih razmerah so v prednosti tista smučišča, ki imajo tudi poletno sezono, to sta na primer Kanin in Vogel. "Tudi če bi bila res tako slaba zima, smo optimistični, da nas bo poletje ponovno potegnilo na pozitivo, saj sta pri nas zimska in poletna sezona enakovredni, tako finančno kot po številu potnikov," je povedala Aleksandra Fiorelli, vodja obratovanja Ski centra Vogel.

Sorodna novica Vsa nižje ležeča smučišča na Koroškem so zaprta

Le redki so torej v trenutnih razmerah lahko optimistični, med takšnimi so gotovo tudi na Kaninu, kjer v nasprotju z nižje ležečimi smučišči nimajo težav zaradi visokih temperatur in pomanjkanja snega. Na 2200 metrih nadmorske višine je namreč snežna odeja debela meter in pol, ta konec tedna pa pričakujejo še novo pošiljko snega.

"Pri nas ni težav s snegom, tudi še prihaja pošiljka v prihodnjih dneh. Smo prepričani, da bomo mi sezono nadaljevali še tja v pomladne mesece, to je zagotovo vsaj do sredine aprila. Prvomajska smuka pa je tako ali tako stalnica na Kaninu. Tako da za nas ni nič posebnega, če bo Kanin obratoval še v maju. Pogosteje se dogaja, da kaninsko smučišče ne obratuje zaradi burje," je povedala direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, ki je bila do nedavnega tudi predsednica Združenja žičničarjev Slovenije. V ponedeljek jo je na tem položaju zamenjal Boštjan Paradiž (Kope).

Smučišču Kanin konec leta poteče obratovalno dovoljenje

Božič Badalič je še dodala, da bi država morala sprejeti odločitev, kako se bo v prihodnje spodbujalo visokogorska smučišča. Politika bi se po njenem morala odločiti, da je ohranjanje visokogorskih smučišč pomembno, še posebej kaninskega, ki v povezavi z italijanskim smučiščem predstavlja velik potencial. "Za ostala nižje ležeča smučišča bi bila smiselno neko prestrukturiranje, v smislu, da če zima je, je super, če pa je ni, bi morali iz poletnih sezon pridobivati več prihodkov," je sklenila.

Sicer pa smučišču Kanin konec letošnjega leta poteče veljavno obratovalno dovoljenje, ker bo doseglo starost 50 let. Občina Bovec, ki je lastnica smučišča, upa, da bo država sprejela obljubljeni posebni zakon o Kaninu. Za ocenjeni 40-milijonski projekt občina namreč nima denarja, še manj pa upravljavci smučišča, je za Radio Slovenija poročala Nataša Uršič.

Na 2200 metrih je snega dovolj. Foto: Mariša Bizjak
Na 2200 metrih je snega dovolj. Foto: Mariša Bizjak

Glede na razmere se na smučišču Vogel ne pritožujejo

Edino gorenjsko visokogorsko smučišče Vogel se kljub svoji nadmorski višini letos spopada s pomanjkanjem snega, a za zdaj vseeno redno obratuje. Naprave so ustavili le prejšnji ponedeljek, ko je tudi v visokogorju deževalo namesto snežilo. Največja težava smučišča je, da nima umetnega zasneževanja, prednost pa dejstvo, da morebitno slabšo zimsko sezono v bilancah uspešno rešujejo s poletno.

Po lanski izjemni sezoni, ko so ob obilici snega obratovali kar 131 dni, se letos obeta povprečna, pravi Aleksandra Fiorelli. Pravi, da se glede na razmere v letošnji zimi nimajo kaj pritoževati, čeprav je 50 centimetrov za visokogorsko smučišče skromna zaloga snega. Upajo seveda na boljše nadaljevanje, glede na to, da so si zime zadnja leta v povprečju kar podobne, pa tudi nad letošnjo še niso obupali, je poročala Romana Erjavec.

Vogel je tudi naše edino smučišče, ki se lahko pohvali s smuko na izključno naravnem snegu, kar je izjemna redkost in prednost za smučarje za upravljavce pa pogosto nočna mora. Na Voglu namreč zaradi svoje lege v zavarovanem območju Triglavskega narodnega parka nimajo umetnega zasneževanja, kar pa je ta trenutek, v času aktualne energetske draginje, izjemoma ugodno dejstvo.

Skromna zaloga snega sezone na smučišču Vogel ni ogrozila. Foto: Žičnice Vogel Bohinj
Skromna zaloga snega sezone na smučišču Vogel ni ogrozila. Foto: Žičnice Vogel Bohinj

Na Golteh v uporabi le 1,5 od 20 kilometrov prog

Na smučišču Golte delujejo v zelo omejenem obsegu. Od približno 12 kilometrov snežnih strmin se je prejšnji teden dalo smučati le po 1,5 kilometra proge, v ponedeljek so smučišče morali celo zapreti. Pritisnila je od juga, zaradi previsokih temperatur so ugasnili topove, pove Anže Korenjak iz Rekreacijskega centra Golte. Letošnjo sezono so do zdaj prodali kar 70 odstotkov manj kart kot v enakem obdobju lanske sezone. Povsem črn scenarij bodo najverjetneje preprečile prihajajoče ohladitve, a bodo izpad dohodka do zdaj skušali zakrpati poleti, je poročal Matija Mastnak.