Novi koronavirus je močno ohromil letalsko in turistično industrijo. Foto: Reuters
Novi koronavirus je močno ohromil letalsko in turistično industrijo. Foto: Reuters

Glede na to, da številni Slovenci letijo prav z nam bližnjih italijanskih letališč, zlasti iz Benetk, bodo odpovedi poletov prizadele tudi nas.

Italijanska mesta so v teh dneh precej bolj neobljudena kot sicer. Na sliki Rim ta teden. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Italijanska mesta so v teh dneh precej bolj neobljudena kot sicer. Na sliki Rim ta teden. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Poglejmo podrobneje.

  • Ameriški letalski družbi Delta Air Lines in American Airlines začasno ukinjata več poletov med letališči v ZDA in Milanom. Delta prekinja polete med milanskim letališčem Malpensa, največjim letališčem severne Italije, in newyorškim letališčem JFK. Deltino zadnje letalo na trasi New York–Milano je poletelo v ponedeljek, medtem ko je zadnje letalo v nasprotno smer napovedano za danes. Povezavo naj bi spet vzpostavili 1. ali 2. maja. Deltini poleti med Rimom in Atlanto potekajo nemoteno.
  • Družba American Airlines do 25. aprila prekinja polete med New Yorkom in Milanom kot tudi med Miamijem in Milanom. Pri tem se sklicujejo na "upad povpraševanja". Obe družbi potnikom sporočata, da jim bodo vozovnice bodisi zamenjali za poznejši datum bodisi povrnili kupnino. Do odločitve prihaja, ko je ameriški State Department dvignil tveganje potovanja v Lombardijo in Benečijo na najvišjo, 4. raven, ki pomeni, naj državljani na ta območja ne potujejo.
  • Letalske povezave z Italijo je močno zmanjšalo tudi kar nekaj evropskih držav. Letalski prevozniki Easyjet, Wizz Air in British Airways so že v četrtek sporočili, da so zaradi "upada povpraševanja" odpovedali več poletov v Italijo. V ponedeljek se jim je pridružil še Ryanair, ki bo zmanjšal pogostnost nekaterih tras za 25 odstotkov. Tudi bruseljska letalska družba Brussels Airlines je zmanjšala število povezav z Italijo, in sicer za 30 odstotkov, kot tudi Eurowings.
  • Prav tako bo povezave z Italijo zmanjšala nemška Lufthansa, in sicer na progah Milano, Benetke, Rim, Torino, Verona, Bologna, Ancona in Pisa, medtem ko bo švicarski SWISS zmanjšal povezave s Firencami, Milanom, Rimom in Benetkami. Za 40 odstotkov bo povezave z Italijo marca in aprila zmanjšal Austrian Airlines.
  • Turški letalski prevoznik Turkish Airlines je z začetkom meseca odpovedal vse polete v Italijo in iz nje. Povezave naj bi ponovno vzpostavili 10. marca.
  • Hongkonški letalski prevoznik Cathay Pacific je do 28. marca ukinil povezave med Hongkongom ter Milanom in Rimom.
  • China Airlines do 30. aprila ukinja povezavo Tajpej–Rim.
  • Izraelski prevoznik El Al je vse polete v Italijo odpovedal do 14. marca. Nekatere polete v Italijo izvaja El Alova hčerinska družba Sun d’Or.
  • Previdno tudi, ko letite v Italijo ali iz nje s Qatarjem ali Emirati. Obe družbi napovedujeta dodatne ukrepe in/ali odpovedi.
Odpovedanih je vse več poletov v Italijo in iz nje. Foto: Reuters
Odpovedanih je vse več poletov v Italijo in iz nje. Foto: Reuters

Najbolj prizadet sever

Najbolj prizadeta italijanska letališča so tista ne severu države – Milano, Bologna, Bergamo, Benetke in Torino.

Strokovnjaki za letalsko industrijo opozarjajo, da bi izbruh novega koronavirusa lahko pomenil konec za nekatere letalske družbe, ki so se v zadnjem času že tako borile s finančnimi težavami, denimo Alitalia.

Italija bo dolgo okrevala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Italija bo dolgo okrevala. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V petek je italijanski zunanji minister Luigi Di Maio pozval turiste in poslovneže, naj zaradi krize ne obrnejo hrbta Italiji.

Ob tem je obsodil "lažna poročila, ki krožijo v tujini" glede panike v državi, češ da povzročajo več škode kot virus. "Če so šole odprte, če hodijo naši otroci v šolo, lahko pridejo tudi turisti in poslovneži," meni Di Maio. "Od več kot 7.000 italijanskih mest jih je ta epidemija prizadela zgolj ducat."

Italijanska turistična industrija po lastnih besedah doživlja "največjo krizo v nedavni zgodovini". Zaradi strahu pred virusom se odpovedi kar vrstijo, tako hotelskih rezervacij kot drugih.

Odpadli ali pa bili prestavljeni so tudi številni mednarodni dogodki, kongresi in festivali, prizadeti sta gostinska in hotelska industrija, številni Italijani pa tožijo, da jih svet obravnava, kot da so kužni, in da se ob ukinjanju letalskih povezav s svetom počutijo, kot da jih načrtno osamujejo.