Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala, da v EU-ju za zdaj ne načrtujejo odpovedi sestankov, na primer marčnega vrha, a obenem dodala, da se to lahko spremeni, saj se razmere hitro spreminjajo. Foto: EPA
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala, da v EU-ju za zdaj ne načrtujejo odpovedi sestankov, na primer marčnega vrha, a obenem dodala, da se to lahko spremeni, saj se razmere hitro spreminjajo. Foto: EPA

Sprememba ocene pomeni, da se virus še naprej širi, je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ob zagonu ekipe za odzivanje na novi virus.

Nad spopadanjem z novim virusom in usklajevanjem na temelju treh stebrov – zdravje, mobilnost in gospodarstvo – bedi pet evropskih komisarjev: komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, komisarka za zdravje Stella Kiriakides, komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, komisarka za promet Adina Valean in komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni, ki so danes tudi predstavili svoje ukrepanje na novinarski konferenci skupaj s predsednico.

Slovenski komisar je znova poudaril pomen usklajevanja in sodelovanja na evropski in svetovni ravni, zagotovitve ustrezne ravni pripravljenosti in solidarnosti.

18 držav skupno naročilo zaščitno opremo

V 18 članicah EU-ja je bilo doslej potrjenih 2100 primerov, umrlo je 38 ljudi. Evropska komisarka za zdravje je poudarila, da se je osemnajst članic odločilo za skupno naročilo zaščitne opreme, in spomnila na pismo, v katerem je prejšnji teden vse ministre za zdravje pozvala, naj zagotovijo ustrezne vire v zdravstvu, zmogljivosti v laboratorijih in na vstopnih točkah, na primer letališčih, ter ustrezno obveščanje.

Komisarka za notranje zadeve je potrdila, da doslej nobena članica Unije ni izrazila namena uvesti začasen nadzor na notranjih mejah v schengenu zaradi novega virusa. Vzpostavili so posebno skupino za usklajevanje ukrepov na meji. Sestaja se vsak teden in se tesno usklajuje z zdravstvenimi organi.

Kot je dejal Gentiloni, je komisija že ob predstavitvi zimske gospodarske napovedi presodila, da je novi virus pomembno tveganje za evropsko gospodarstvo, zlasti turizem in promet, in to tveganje se že udejanja. Ob tem je še opozoril, da se lahko ideja verjetnega okrevanja v obliki črke V, torej zelo hitre upočasnitve in zelo hitrega ponovnega okrevanja, izkaže za optimistično. Evroskupina bo v sredo o izzivih razpravljala na izredni telekonferenci.

Devetkrat več novih primerov zunaj Kitajske kot v njej

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da jih najbolj skrbijo razmere v Južni Koreji, Italiji, Iranu in na Japonskem. V zadnjih 24 urah je število novih primerov poraslo za devetkrat več zunaj Kitajske kot v njej. Direktor organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus kljub skrb vzbujajočim številkam poudarja, da se širjenje, v nasprotju s sezonsko gripo, lahko ustavi, zato morajo države narediti vse, kar je v njihovi moči, da širjenje ustavijo.

Mobilna enota pred bolnišnico v Cremoni. Foto: EPA
Mobilna enota pred bolnišnico v Cremoni. Foto: EPA

Italija: 52 smrtnih žrtev, prvi primer v Rusiji

V Italiji je največ žrtev in okužb v Evropi. Umrlo je 52 ljudi, okuženih pa je že več kot 2000. Medtem se je pozdravilo 83 ljudi, je sporočil vodja italijanske civilne zaščite Angelo Borrelli.
Na severu Italije so danes znova odprli muzeje, ki so bili zaprti zaradi novega koronavirusa. Znova je odprta tudi milanska stolnica, simbol prestolnice Lombardije. Število okuženih se je medtem v deželi Furlaniji - Julijski krajini povečalo na devet. Štirje so v Vidmu, trije v Trstu in dva v Gorici. O prvem primeru okužbe medtem poročajo s Sardinije. O okužbi s koronavirusom poročajo tudi iz Rima, kjer je bil na testiranju pozitiven policist.

Virus se širi tudi v drugih državah v Evropi. Prve primere okužb so v nedeljo potrdili na Irskem in v Luksemburgu, v nemškem glavnem mestu Berlinu in na Češkem. O prvem primeru okužbe v ponedeljek poročajo tudi iz Portugalske, Na testiranju je bil pozitiven moški v mestu Porto na severu države. Okužil bi se lahko med prebivanjem na severu Italije, je sporočilo portugalsko ministrstvo za zdravje. Prve primere okužbe so potrdili tudi v Andori, Armeniji, Dominikanski republiki, na Islandiji in Indoneziji.

Iz Italije se je vrnil tudi mlad moški, ki je bil pozitiven na testiranju v Moskvi. To je prvi primer okužbe v ruski prestolnici, so navedle ruske oblasti.

Na Hrvaškem so danes potrdili še eno okužbo, kar pomeni, da so do zdaj tam potrdili osem okužb z novim koronavirusom.

V Veliki Britaniji so odkrili štiri nove primere okužbe, skupno je potrjenih 40 primerov, v Franciji, kjer je okuženih 130 ljudi, je umrl tretji bolnik. Virus je eno smrtno žrtev zahteval tudi v San Marinu, v ZDA, kjer so do zdaj potrdili najmanj 60 primerov okužb, pa so zaznali dve smrtni žrtvi.

EU dvignil oceno tveganja za koronavirus

V J. Koreji novih 446 primerov okužbe

V Južni Koreji so umrli še štirje ljudje, skupno 26. Potrjeno okuženih je 4212 ljudi, je sporočil korejski center za nadzor nad boleznimi. Od tega so 446 novih primerov okužbe danes zaznali v pokrajini Severni Gjeongsang, kjer se je virus razširil med pripadniki verske sekte.

Na Kitajskem zaprli prvo od 16 novoodprtih bolnišnic

Na Kitajskem, kjer je virus izbruhnil, so medtem zaznali 42 novih smrtnih primerov in 202 novi okužbi, kar je najnižje število okuženih v enem dnevu od konca januarja. Vse nove žrtve so v pokrajini Hubej, ki je epicenter izbruha, je sporočila kitajska zdravstvena komisija. Na Kitajskem je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo 2912 ljudi, okužilo pa se jih je 80.026, sicer pa tam število novih primerov postopoma upada. Zunaj pokrajine Hubej so poročali o samo šestih novih okužbah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot poroča Reuters, so v Vuhanu zaprli prvo od 16 posebej zgrajenih bolnišnic, potem ko so odpustili še zadnjega od bolnikov, ki je okreval po bolezni.

Iz ZDA medtem poročajo o šestih smrtnih žrtvah, skupno so do zdaj potrdili najmanj 91 primerov okužb v 10 zveznih državah.

Prvi primer tudi v Senegalu in Maroklu

Prvi primer okužbe so potrdili tudi v Senegalu in Maroku. V Senegalu je zbolel Francoz, ki živi v Senegalu in ki se je pred dnevi vrnil s smučanja v Franciji. V Alžiriji se je število potrjenih primerov okužbe povečalo za dva, skupno jih je pet.

V Iranu 66 smrtnih žrtev

V Iranu je novi koronavirus doslej zahteval 66 življenj, samo v zadnjih 24 urah je umrlo 12 ljudi. Okužen je 1501 človek, s čimer se je število okuženih v primerjavi z nedeljo povečalo za 523. 291 ljudi je že ozdravelo. Med okuženimi je več visokih uradnikov, tudi Masumeh Ebtekar, podpredsednik za ženske in družinske zadeve ter namestnik ministra za zdravstvo Iraj Harirči.

Nemčija, Francija in Velika Britanija so Iranu v boju z novim koronavirusom ponudile pomoč za pet milijonov evrov. Pomoč bi zagotovili prek Svetovne zdravstvene organizacije ali drugih agencij ZN-a. V državo bodo poslale tudi medicinsko opremo, med drugim laboratorijske teste, zaščitne obleke in rokavice. Enako potezo so naredili tudi Združeni arabski emirati.

Švedska je danes sporočila, da je začasno ustavila letalske povezave z Iranom.

Do konca tedna bodo zaprte vse šole v Iranu.

V Iran bo prispela štiričlanska ekipa Svetovne zdravstvene organizacije, ki bo preverila ukrepe, ki jih je Iran sprejel v boju proti širjenju novega koronavirusa, in svetovala oblastem, kako naj bodo učinkovitejše.

V zadnjih dneh so okužbe z novim koronavirusom zaznali v več državah v regiji, in sicer pri ljudeh, ki so bili predtem v Iranu. V Kuvajtu so potrdili 10 primerov okužbe, v zalivskih državah je za zdaj potrjenih 56 primerov.

Novi koronavirus se je razširil v 60 držav po svetu. Foto: Reuters
Novi koronavirus se je razširil v 60 držav po svetu. Foto: Reuters