Zimski vozni red bo veljal do 26. marca. Foto: BoBo
Zimski vozni red bo veljal do 26. marca. Foto: BoBo

Z ljubljanskega letališča bo od konca meseca, ko bo v letalskem prometu nastopil zimski vozni red, mogoče potovati s 13 rednimi letalskimi prevozniki na 14 destinacij v 12 državah. "V zimskem voznem redu, ki bo veljal od 31. oktobra letos do 26. marca prihodnje leto, se ponudba poletov v primerjavi z lansko zimsko sezono občutno povečuje," so navedli v Fraportu Slovenija in poudarili, da povpraševanje po potovanjih narašča.

Slovenski trg naj bi bil privlačen za letalski promet. Foto: BoBo
Slovenski trg naj bi bil privlačen za letalski promet. Foto: BoBo

Največje število tedenskih poletov z ljubljanskega letališča bo ponujala Lufthansa, ki bo v Frankfurt letela dvakrat dnevno, s prenočitvami pa bo ponujala tudi zgodnje jutranje polete. Letalska družba Air Serbia bo letališče Jožeta Pučnika Ljubljana povezovala z Beogradom, kamor bo letela vsak dan v tednu, Air France bo ponujal dnevne polete v Pariz, trikrat na teden bo omogočil tudi polete zgodaj zjutraj.

V Varšavo bo lete šestkrat na teden organiziral LOT Polish Airlines. V Amsterdam bo do pet poletov tedensko ponujal nizkocenovni prevoznik Transavia, enako velja za polete v Carigrad s Turkish Airlines. V London bo na letališče Gatwick do štirikrat na teden letel Easyjet, Wizz Air pa se bo od sredine decembra na Luton odpravil trikrat tedensko. Tudi prevoznik Aeroflot bo v Moskvo letel trikrat na teden, z enakim številom poletov v Dubaj se bo ponašal tudi Flydubai, ki je novo povezavo v Združene arabske emirate ponudil konec septembra.

V Zürich bo štirikrat tedensko letel Swiss Air Lines, Brussels Airlines bo polete v Bruselj sprva prav tako ponujal štirikrat na teden, z decembrom pa bo prešel na šest poletov. Povezavo z belgijsko prestolnico bo ponujal tudi nizkocenovni Wizz Air – na letališče Charleroi bo letel dvakrat tedensko. S prevoznikom Air Montenegro bo mogoče dvakrat na teden leteti v Podgorico. Med približno enotedenskimi šolskimi počitnicami konec oktobra se bo mogoče s čarterskimi poleti s štirimi prevozniki odpraviti v Grčijo, in sicer na Rodos in Kreto, v egiptovsko letovišče Hurgada in v turško Antalijo.

Napovedi za poletni vozni red naj bi bile obetavne

 S čarterskimi poleti se bo mogoče odpraviti tudi v Grčijo. Foto: BoBo
S čarterskimi poleti se bo mogoče odpraviti tudi v Grčijo. Foto: BoBo

Letalski promet naj bi sicer že nekaj mesecev kazal znake okrevanja. "Čeprav si želimo, da panoga okreva hitreje, se zavedamo, da tega zdravstvene razmere po svetu večinoma še ne dopuščajo," je dejala Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraporta Slovenija, in poudarila, da je slovenski trg privlačen za letalski promet.

Septembra so na Brniku prešteli 65.133 potnikov, kar je dvakrat več kot v istem obdobju lani. "Ob prometno močnih zadnjih mesecih bomo v oktobru presegli skupno lansko število potnikov," so zapisali v družbi in poudarili, da pričakujejo, da se bo močnejše povpraševanje nadaljevalo do konca leta. Fraport Slovenija si namreč prizadeva za obnovitev in krepitev mreže poletov z ljubljanskega letališča, poudarek naj bi bil predvsem na letalskih povezavah z dolgoročnim potencialom, ki so zanimive za slovenske potnike in vhodni turizem.

Poletni vozni red naj bi v prihodnjem letu ponudil novosti in vrnil nekaj povezav, ki so bile zaradi epidemije covida-19 prekinjene. Povezavam v zimskem voznem redu naj bi se pridružile Transavia France s poleti na pariško letališče Orly, Finnair v Helsinke, Lufthansa v München, British Airways na londonski Heathrow, Easyjet na londonski Luton, Iberia v Madrid, Windrose v Kijev in Israir v Tel Aviv.