Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

V središču mesta diši po dobrotah z vseh koncev sveta. Letos se z značilnimi jedmi predstavlja kar 40 držav s petih celin – skupno 341 stojnic.

Park občinske palače tokrat gosti lokalne gostince in vinarje ter deželne odličnosti vključene v blagovno znamko Slow food. Tu bodo kulinarične mojstrovine pred občinstvom ustvarjali priznani kuharski mojstri, medtem ko so v slovenski vasi za kuhalnico prijeli kar člani domačih goriških društev. "Lepa izkušnja, utrudljiva, a smo veseli, da se pokažemo, da smo Slovenci, da imamo slovensko vas in da ljudje spoznajo, kje je Štmaver," je povedal Valentin Devinar iz kulturnega društva Sabotin iz Štmavra.

Med posebnosti jedilnika sodijo njoki z račjim golažem, polenta in cvrto meso divjega prašiča. Poleg jabolčnega zavitka in peciva domačih žena pa so tu še slane in sladke palačinke.

"Trenutno najbolj povprašujejo po avtohtonih sortah, kot so malvazija in rebula, pa tudi naše števerjansko vino, narejeno iz treh sort. Avtohtone sorte so glavni akter," je povedala Nataša Humar iz vinoteke Števerjanski griči.

Z obrobja v središče mesta te dni vozijo brezplačni avtobusi, na voljo so tudi čezmejne povezave. Ker je kulinarična prireditev izredna priložnost za prepoznavnost, pa bodo do nedelje odprti tudi vsi mestni muzeji, goriški grad in likovna zbirka goriške hranilnice.

Gorica odeta v okuse sveta