Novomeška občina nad Gabrjem oz. pod nekdanjim smučiščem načrtuje še eno dodatno višje ležeče avtomobilsko parkirišče. Foto: Televizija Slovenija
Novomeška občina nad Gabrjem oz. pod nekdanjim smučiščem načrtuje še eno dodatno višje ležeče avtomobilsko parkirišče. Foto: Televizija Slovenija

Podpisali so že pogodbo za gradnjo s podjetjem KOP Brežice. Uporaba parkirišča bo brezplačna, na njem pa bo prostor za nekaj več kot 50 avtomobilov, pa tudi za motoriste in kolesarje. Občina bo za to odštela 197.000 evrov.

"Gre za to, da želimo, da se na neki način območje Gorjancev razbremeni motornega prometa. Vemo, da številni pohodniki danes na neurejenih območjih ob vznožju Gorjancev puščajo svoja vozila. Je pa to parkirišče priložnost tudi za kraj, da tukaj razvijemo dodatne turistične programe," je za Televizijo Slovenija pojasnil novomeški župan Gregor Macedoni.

Dela naj bi končali v petih mesecih. Sicer pa bodo po že opravljeni ureditvi nižje ležečega pohodniškega parkirišča Šumeči potok v Gabrju s 30 parkirnimi mest z novo delno asfaltirano in delno zeleno površino dobili dodatnih 52 navadnih avtomobilskih parkirišč in novo startno pohodniško točko. Tam bodo še tri parkirna mesta za gibalno ovirane voznike oz. obiskovalce, dve parkirišči za avtodome, štiri parkirna mesta za motorna kolesa in 10 parkirišč za navadna kolesa. Na novem parkirišču za pozneje načrtujejo tudi električne avtomobilske polnilnice in opremo za uporabnike avtodomov.

Podpredsednik Krajevne skupnosti Gabrje Slavko Matko pa je dodal, da se krajani Gabrja in njegove okolice ob vse bolj množičnem pohodništvu po Gorjancih in kljub ureditvi omenjenega parkirišča Šumeči potok čedalje bolj spoprijemajo z divjim parkiranjem ob cestišču, ob in na travnikih ter na drugih kmetijskih in gozdnih zemljiščih.

Parkirišče za pohodnike na Gorjance