Brazilsko življenje na plaži. Foto: Reuters
Brazilsko življenje na plaži. Foto: Reuters

Župan Eduardo Paes je prav tako prepovedal prihode avtobusov, v želji, da bi turiste zadržal zunaj mesta, domačine pa je pozval, naj ostanejo doma.

Razmere na slavnih plažah Ria je opisal kot "zelo kritične", take pa so tudi v bolnišnicah – v 25 od 27 zveznih držav so enote intenzivne nege 80-odstotno zasedene, v Riu de Janeiru pa celo 95-odstotno.

Odlok je začel veljati v petek opolnoči, potem ko so potegnili črto pod enega najbolj črnih dni v pandemiji – našteli so 2.815 smrti in rekordnih 90.500 novih okužb v 24 urah.

Je pa ta ukrep ostro kritiziral brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je znan nasprotnik omejitvenih ukrepov v času pandemije in nošenja obraznih mask.

"Vitamin D je način, da se prepreči hujši potek bolezni. In od kod ga dobiš? Od sonca. Kakšna dvoličnost," je besnel nad odločitvijo župana.

Rio je plaže zaprl že lani v prvem valu epidemije, vendar se je pozneje izkazalo, da to na potek epidemije ni imelo velikega vpliva. Tokrat naj bi odlok sicer veljal le ob koncu tedna, toda župan je za ponedeljek že napovedal možnost uvedbe še ostrejših ukrepov.

V priloženi fotogaleriji si lahko ogledate, kako je bil videti petek in kako sobota v Riu.