Kampajna
Kampajna "Zdravo, Hongkong!" poteka v številnih jezikih. Foto: Reuters

Mesto na bregu Biserne reke je v letih pred covidom-19 vsako leto obiskalo več kot 50 milijonv turistov, kar je sedemkrat več, kot je v mestu prebivalcev.

V zadnjih treh letih je zaradi strogih ukrepov, ki so bili v Hongkongu večinoma usklajeni s kitajsko politiko ničelne tolerance, turizem skoraj popolnoma zamrl.

Posledično je tudi zaradi tega bruto domači proizvod v letu 2022 padel za 3,5 odstotka v primerjavi z letom prej, kažejo podatki hongkonških oblasti.

John Lee na predstavitvi kampanje. Foto: Reuters
John Lee na predstavitvi kampanje. Foto: Reuters

1,8 milijarde evrov za vrnitev turistov

Mesto si zdaj želi turiste privabiti nazaj. Vodja hongkonških oblasti John Lee je v sredo predstavil kampanjo Zdravo, Hongkong (angl. Hello Hong Kong), ki je vredna kar dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov).

V sklopu kampanje bodo od 1. marca razdeljevali tudi brezplačne letalske vozovnice. Skupno bodo v naslednjega pol leta razdelili 500.000 vstopnic v vrednosti 250 milijonov evrov. Mestne oblasti so letalske vstopnice med pandemijo kupile, da bi pomagale letalski industriji, poroča Euronews.

Letalske vozovnice predvsem v jugovzhodno Azijo in na Kitajsko

Letalske vozovnice bodo razdelile hongkonške letalske družbe Cathay Pacific, HK Express in Hong Kong Airlines, je pojasnil vodja letalskih oblasti Fred Lam Tin-fuk. Večino jih bodo razdelili v državah jugovzhodne Azije in na Kitajskem ter v severovzhodni Aziji, nekaj pa tudi prebivalcem Hongkonga.

Poleg tega bodo turistom na vstopnih točkah v državo razdelili tudi milijon kuponov v vrednosti 100 hongkonških dolarjev (11,6 evra) za hrano, pijačo, prevoz, hotele in turistične znamenitosti. Obiskovalce želijo privabiti tudi z 250 dogodki in festivali, med katerimi bodo znova hongkonški maraton in glasbeni festival Clockenflap.

V Hongkongu, enem najgosteje poseljenih območij na svetu, živi več kot sedem milijonov ljudi. Foto: Reuters
V Hongkongu, enem najgosteje poseljenih območij na svetu, živi več kot sedem milijonov ljudi. Foto: Reuters

Za vstop potreben negativni izvid testa

Vstopni pogoji za Hongkong medtem še niso popolnoma sproščeni, čeprav so septembra ukinili obvezno karanteno. Prihajajoči turisti za vstop še zmeraj potrebujejo negativen izvid testa za covid-19, nato pa po petih dneh opraviti še enega. Prav tako je za vstop za starejše od 12 let še vedno obvezno potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali dokazilo, da se iz zdravstvenih razlogov niste mogli cepiti.

S ponedeljkom bodo ukinili vse vstopne omejitve za obiskovalce iz celinske Kitajske. Doslej so potniki potrebovali negativni izvid PCR-testa in predhodno registracijo za dovoljenje za vstop.

Virgin Atlantic ukinja povezavo

Britanska letalska družba Virgin Atlantic je medtem sporočila, da ne bodo več leteli v Hongkong. Povezave so ukinili na začetku pandemije, vendar bi se morali z letošnjim letom vrniti. Na odločitev je vplivalo več dejavnikov, vključno z zaprtjem ruskega zračnega prostora, kar je čas potovanja podaljšalo za najmanj eno uro.