Odločili so se, da je usmrtitev jelena najbolj humana rešitev. Foto: Pixabay
Odločili so se, da je usmrtitev jelena najbolj humana rešitev. Foto: Pixabay

Višavski jelen Callum, za katerega je bilo znano, da se na parkirišču pred škotskim gorskim masivom Beinn Eighe rad približa turistom in zahteva prigrizke, je bil usmrčen zaradi slabega zdravstvenega stanja. Žival je brez strahu pobirala hrano iz rok turistov.

Jelena, lokalno zanimivost, je moral škotski nacionalni sklad evtanazirati, je povedal tiskovni predstavnik NTS-ja (Nacionalni sklad za Škotsko): "Z žalostjo ugotavljamo, da je bilo treba po nasvetu strokovnjaka veterinarja jelena Calluma, ki smo ga pogosto videvali na parkirišču v Torridu, usmrtiti. Vemo, da bo mnogim v skupnosti in tudi obiskovalcem za to žal. Kot naravovarstvena dobrodelna organizacija prevzemamo svoj del odgovornosti za dobro počutje živali in nasvet, ki smo ga dobili, je bil, da je to najbolj humana možnost."

Medtem ko tiskovni predstavnik NTS-ja ni razkril jelenovih zdravstvenih težav, je Ross-shire Journal poročal, da se je njegovo stanje v zadnjih letih močno poslabšalo, medij pa je izpostavil tudi pogosto težavp – obiskovalce, ki hranijo divje živali. Guardian je zapisal, da je hranjenje živali z napačno vrsto hrane, kot so človeški prigrizki, povzročilo zobno gnilobo, zaradi česar je jelen težko našel hrano. Da bi preživel, pa je bil odvisen od turistov. Strokovna veterinarska ocena NTS-ja je po poročanju Telegrapha ugotovila, da je Callum trpel bolečine in nelagodje zaradi slabega telesnega stanja, slabe dlake in artritisa.

"Callum je bil divja žival, ki je postala nekakšna lokalna legenda," je za Rossshire Journal povedal zgodovinar Andrew Grant McKenzie.