Tudi drugod po Evropi so oblasti močno zaostrile pogoje za obisk prazničnih stojnic. Foto: EPA
Tudi drugod po Evropi so oblasti močno zaostrile pogoje za obisk prazničnih stojnic. Foto: EPA

Odlok bo začel veljati v soboto.

Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Pri sejemski prireditvi na odprtih površinah se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve na odprtih površinah mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda, med drugim piše v odloku.

Nov odlok so na dopisni seji vlade sprejeli popoldne. Novoletni sejmi v nekaterih mestih, tudi v Ljubljani, so sicer že odprti, na njih pa strežejo tudi hrano in pijačo.

"Takšno odločanje popolnoma nesprejemljivo"

Blaž Cvar iz Sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju je za TV Slovenija opozoril: "Glede na situacijo, v kateri smo gostinci po več kot letu in pol prepovedi ter omejitev, in glede na slabo finančno situacijo gostincev je takšno odločanje popolnoma nesprejemljivo."

Ena izmed najemnikov stojnic v Ljubljani, Darija Hajdarpašić, pa je za TV Slovenija dejala, da jo je ukrep dejansko šokiral: "Že tako smo delali vse po predpisih: preverjali PCT-je, preverjali osebne dokumente ... Nemogoče je, da nas enostavno samo čez noč zaprejo." Kot je pojasnila, je ravno na novo zaposlila dva človeka, "imam zakupljeno 'robo', ker brez nje ne moreš ustvarjati prometa, tudi pijačo". "Ne vem, kdo bo to vse povrnil," je še dodala.

Na novoletnem sejmu v Ljubljani je treba za najem praznične hišice odšteti od 1700 do 15.000 evrov, poroča portal 24ur in navaja, da z mariborskega in ljubljanskega zavoda za turizem sicer sporočajo, da bodo najemnikom stojnic stopili naproti in jim, če stojnic ne bodo mogli več odpreti, del plačila povrnili.

Vlada prepovedala strežbo hrane in pijače na stojnicah

Svetovalna skupina za covid-19 se je sicer zavzemala za popolno prepoved sejmov. Tudi pogoj PCT je po mnenju strokovne skupine bistveno preslaba varovalka.

Vodja skupine Mateja Logar je že pred sejo vlade poudarila, da je tveganje za prenos okužbe na stojnicah bistveno večje kot v organiziranih lokalih: "Mnenje strokovne skupine je, da stojnice, ki ponujajo hrano in pijačo, niso dovoljene, ker prihaja do stika z velikim številom ljudi in je povečana možnost, da pride do prenosa okužbe. Nihče ne bo prikrajšan, če ne bo spil kuhanega vina in pojedel hot doga na stojnici, če pa bo kdo od njegovih ali celo on ostal pred intenzivno enoto, ker ne bo dovolj bolniških postelj, pa bo to katastrofa."

V Ljubljani trenutno stojnice še strežejo hrano in pijačo. Foto: MMC RTV SLO
V Ljubljani trenutno stojnice še strežejo hrano in pijačo. Foto: MMC RTV SLO

Okrnjeni tudi sejmi po Evropi

Pandemija covida-19 bo okrnila praznične sejme tudi drugod po Evropi. V Avstriji, kjer so z 22. novembrom popolnoma zaprli javno življenje, sta tako svoja vrata zaprla tudi največja tradicionalna semnja v Salzburgu in na Dunaju.

"Lučke bodo gorele, stojnice bodo zaprte," je dejal vodja društva Salzburški božični sejem Wolfgang Haider, ki je ocenil, da bo škode za dva milijona evrov.

Organizatorji so bili sicer sprva optimistični, da bi sejme v primeru sprostitve omejitev lahko znova odprli sredi decembra, saj je Avstrija za zdaj zaprtje podaljšala do 11. decembra. V primeru, da bodo omejitve odpravili šele 24. decembra, se jim sejem ne izplača več.

Božične tržnice so odpovedale tudi bavarske oblasti in zvezna dežela Saška. To je med drugim prekrižalo načrte Nürnbergu, kjer so do zadnjega vztrajali pri tem, da bodo znamenit božični sejem odprli še pred prvo adventno nedeljo.

München je sejem odpovedal že pred tem. Kot so pojasnile mestne oblasti, je bil glavni razlog to, da sejma okoli Marijinega trga ne morejo ograditi, tako pa bi bilo preverjanje upoštevanja pogojev onemogočeno.

Praznične sejme so odpovedali tudi na Češkem.

Naj pa bi božični sejmi nemoteno potekali v Švici in Franciji, pri čemer lahko obiskovalci vstopajo samo s pogojem PCT, v Franciji pa z maskami. Podobno v Belgiji, kjer bo vstop dovoljen s covidim potrdilom in masko.

Manj omejitev je za obisk tradicionalnega sejma v Zagrebu in sejme po Italiji.