Lanski december v Ljubljani. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Lanski december v Ljubljani. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V Ljubljani bodo lučke prižgali v petek. Natančne ure prižiga niso sporočili, saj se zaradi epidemičnih razmer želijo izogniti gneči. Na isti dan se bodo odprle tudi hišice z darilnim programom in gostinsko ponudbo na obrežjih Ljubljanice in večjih trgih.

Pri tem bodo prodajalci dosledno preverjali izpolnjevanje pogoja PCT ter spodbujali k upoštevanju varnostne razdalje in razkuževanju rok, med hišicami pa je letos tudi večja razdalja.

Poleg osvetlitve bodo v Ljubljani na ogled še tradicionalne jaslice na Gallusovem nabrežju, okrasitev parka Zvezda z lampijoni ljubljanskih osnovnošolcev in 79 "zelenih dreves" (ki jih vrnejo v naravo) na Wolfovi, Čopovi, Stritarjevi in Trubarjevi ulici, ki jih bodo okrasili meščani in obiskovalci.

Še zadnje priprave na prižig lučk v Ljubljani

Sredstva za ljubljansko okrasitev znašajo 220.000 evrov in so zagotovljena prek koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave. Na silvestrovo bo mesto razsvetlil tudi ognjemet z grajskega griča v vrednosti 4000 evrov.

V prestolnici načrtujejo pet decembrskih koncertov, a še ni jasno, kako jih bodo izvedli. Župan Zoran Janković predlaga, da bi za obisk koncertov zahtevali pogoj PC (preboleli, cepljeni), a za takšno odločitev potrebujejo soglasje Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Tudi Čarobni Maribor se začenja v petek

Praznično razsvetljavo bodo v petek prižgali tudi v Mariboru, a tudi tam brez spremljevalnega programa. Čarobni Maribor bo hkrati odprl božično tržnico in vrtiljak na Glavnem trgu in gostinske hišice na Trgu Leona Štuklja.

Zaživelo bo tudi priljubljeno Vilinsko mesto, kjer se bodo odvijale prireditve in delavnice. Med 14. in 21. decembrom bo dedek Mraz s kočijo potoval po mestnih soseskah in pozdravil otroke, spremljala ga bo pohorska vila Simona.

Organizatorji poudarjajo, da bodo vso ponudbo izvajali skladno z veljavnimi ukrepi, vključno s preverjanjem PCT-pogoja, in jo sproti prilagajali aktualnim epidemičnim razmeram. Na vprašanje, koliko sredstev so namenili za praznične dogodke in okrasitev, niso odgovorili.

V Mariboru bo spet zaživelo Vilinsko mesto s pestrim programom za otroke. Foto: Čarobni Maribor
V Mariboru bo spet zaživelo Vilinsko mesto s pestrim programom za otroke. Foto: Čarobni Maribor

Koprska Fantazima upa na izvedbo programa

Iz Kopra so za MMC sporočili, da bo v mestu kljub razmeram praznično. Lučke bodo skupaj s praznično glasbo prižgali v soboto, ko bodo odprli tudi drsališče za najmlajše v Taverni. Otroci nad 12 let morajo izpolnjevati pogoj PCT, mlajši ne.

V Hlavatyjevem parku pri tržnici bo znova zaživel živalski vrt z velikimi 3D-živalskimi motivi, Carpacciov trg bo krasila zlata oljka, utrdba Bastion bo dekorirana v obliki darila z rdečo svetlečo pentljo. Številne ulice in krožišča bodo razsvetlile unikatne lučke.

V mestu so načrtovali pester glasbeni program, božični sejem, prihod dedka Mraza in silvestrovanje na Titovem trgu, vendar poudarjajo, da je vse odvisno od razmer. Kljub odpovedi prvih dogodkov v Kopru ostajajo optimistični in načrtovanega programa v celoti še ne nameravajo odpovedati. Za celoten program koprske Fantazime, vključno z drsališčem in promocijo, bodo namenili približno 200.000 evrov.

V Izoli bodo praznične luči zažarele v petek, park Pietro Coppo z drsališčem pa se bo spremenil v pravljični Ledeni otok. Poskrbeli bodo tudi za pester spremljevalni program, v prazničnem času od četrtka do nedelje bodo potekale otroške predstave in glasbene točke, 4. in 5. decembra po tudi Miklavževa tržnica.

Tudi v Portorožu in Piranu načrtujejo številne koncerte, otroški program, božični sejem in gala silvestrovanje na prostem.

Osvetlitev s Prešernovimi verzi v Kranju. Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj
Osvetlitev s Prešernovimi verzi v Kranju. Foto: Zavod za turizem in kulturo Kranj

Kranjski december v znamenju Franceta Prešerna

Kranj praznične luči prižge na rojstni dan največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna 3. decembra. Skozi staro mestno jedro se bodo vile lesene skulpture, v kanjonu Kokre bodo postavili lesene jaslice.

Otroci se bodo najbolj razveselili pravljičnega gozdička na Glavnem trgu, v katerem prebivajo snežaki in gozdne živali, ter pravljične dežele na vrtu gradu Khislstein. Praznična okrasitev bo prižgana do srede januarja, Prešernovi verzi bodo pozdravljali obiskovalce mesta vse do Prešernovega dne 8. februarja.

Načrtujejo tudi izvedbo božično-novoletnega sejma ter gostinsko ponudbo na Glavnem trgu. V prvih treh tednih decembra je načrtovan manjši glasbeni program, od zadnjega tedna decembra dalje pa bo Glavni trg prizorišče večjih koncertov. Izvedba silvestrovanja na prostem je odvisna od covidnih ukrepov. Obiskovalci bodo na prireditvah morali izpolnjevati pogoj PCT in vzdrževati 1,5 metra razdalje. Za organizacijo vseh prazničnih dogodkov so načrtovali porabo 50.000 evrov, so še sporočili za MMC.

Pravljično Celje brez silvestrovanja, a s tržnico

V Celju bodo praznično razsvetljavo prižgali v soboto, ko se uradno začne program Pravljično Celje, ki bo potekal do 31. decembra. Praznični čas bo minil brez silvestrovanja na prostem ali koncertov, bo pa v mestnem središču božično-novoletna tržnica. V drugi polovici decembra bodo po napovedih znova zaživeli pravljični liki, po mestnih ulicah bo vozila pravljična kočija.

Kar 1,7 milijona prazničnih lučk, največ doslej, bodo prižgali v Mozirskem gaju, tam bo 6. božična bajka Slovenije zaživela prav tako v soboto. Obiskovalcem bo na ogled do 9. januarja prihodnje leto.

Adventni venec v Slovenj Gradcu in sejem v Velenju

Novoletno jelko so v Slovenj Gradcu že postavili, letošnja novost pa bo osvetljen adventni venec v krožišču pri Namanovi. Tam bodo prvo adventno svečo prižgali v nedeljo, prižig prazničnih luči po mestu pa načrtujejo 1. decembra. Poleg tega bodo od 10. decembra dodatno okrasili še Trg svobode, kjer bo božična vas. Otroke bo Božiček pozdravljal po vsej občini na več lokacijah od 20. do 22. decembra.

Okrasitev v Velenju. Foto: Mestna občina Velenje
Okrasitev v Velenju. Foto: Mestna občina Velenje

V Velenju, kjer so novoletno jelko na Titovem trgu postavili danes popoldne, bodo praznične lučke prižgali 3. decembra ob 18. uri. Na trgu ob tem pripravljajo tudi sejem drobnih daril in dobrot. Letos bodo na novo okrasili Visto, prenovljeni trg v Starem Velenju in Goriško cesto. Praznične luči bodo gorele do 16. januarja. Za praznično razsvetljavo so letos namenili okoli 100.000 evrov.

V Novi Gorici bodo obiskovalci proizvedli elektriko

V Novi Gorici bodo lučke prižgali 3. decembra na prenovljeni Delpinovi ulici. Sicer pa na novogoriški mestni občini načrtujejo program prireditev na prostem in v notranjih prostorih, izvedba bo odvisna od covidnih ukrepov. Na Bevkovem trgu bodo po napovedih koncerti, od tam bo v živo oddajal Radio Robin, organiziran bo knjižni sejem. Obiskovalci bodo tudi letos lahko poganjali kolesa in z njimi ustvarjati električno energijo za osvetlitev novoletnih jelk.

Murska Sobota odpovedala vse dogodke

V Murski Soboti so zaradi epidemije odpovedali vse dogodke prazničnega decembra. Bo pa mesto tudi letos na predvečer praznika sv. Nikolaja zažarelo v soju skoraj 60.000 lučk. Mestno središče bodo krasili unikatni svetlobni elementi, med drugim 40 lampijonov na Trubarjevem drevoredu, ki so jih izdelali mladi v okviru Mikkovih delavnic, ter 60 lampijonov na Trgu zmage, ki so jih izdelali učenci in dijaki.

V Novem mestu, kjer so napovedali prenovo podobe decembrskega dogajanja, bodo praznično osvetlitev prižgali 5. decembra. Tradicionalnega miklavževanja zaradi epidemije ne bo. Če bo treba, se bodo sproti prilagajali ukrepom, so sporočili za STA. Adventno dogajanje bo sicer postreglo z novimi kulisami in pestrim programom, ki bo potekal med 5. in 31. decembrom. Na novomeški Glavni trg se vrača drsališče, na več prizoriščih bodo po napovedih pripravili pester spored in kulinarično ponudbo.

Okrasitev na Ptuju. Foto: BoBo
Okrasitev na Ptuju. Foto: BoBo

Ptuj namenja 10.000 evrov za obdarovanje otrok in starostnikov

Na Ptuju bodo praznične lučke prižgali 6. decembra, hkrati pa bodo, če se epidemiološke razmere ne bodo dodatno poslabšale, tudi letos ponudnikom gostinskih in drugih storitev dali na voljo hišice. V načrtu je tudi postavitev umetnega drsališča, ostali program pa bodo prilagodili aktualnim razmeram in ukrepom. Tako kot običajno bodo poskrbeli za obdaritev otrok in starostnikov, za kar so v proračunu namenili skoraj 10.000 evrov.

V Kočevju nameravajo izvesti celoten decembrski program, če bodo to omogočale razmere. 6. decembra ob 17. uri načrtujejo prižig mestne okrasitve ter miklavževanje za otroke in glasbo. Za zadnji dan v letu načrtujejo silvestrovanje na prostem.

V petek, 3. decembra, ob 17. uri pa bo v praznični podobi zažarela Ribnica. Osrednja pozornost bo veljala ribniškemu gradu, ki bo s Pravljično deželo poskrbel za najmlajše, in Ledeni deželi z drsališčem pri Rokodelskem centru Ribnica.